EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Savršena rutina za negu kože lica

Savršena rutina za negu kože lica

Sjajna koža lica nije samo stvar genetike. Zapravo, vaše svakodnevne navike imaju veliki uticaj na ono što vidite u ogledalu. Međutim, započeti pravilnu rutinu nege kože lice nije nimalo lak zadatak. Police u drogerijama neretko deluju obeshrabrujuće, saveti tiktokera i jutjubera znaju da budu kontradiktorni, dok recenzija proizvoda za negu kože ima na kamaru.

U istih mah dovoljno je imati na raspolaganju micelarnu vodu, tonike, serume, hidrirajuće kreme, te pilinge, dnevne i noćne kreme i još štošta. Da bi svi ti kozmetički preparati bili delotvorni, neophodno je da ih nanosite ispravnim redosledom, a to podrazumeva da imate savršenu rutinu za negu kože lica.

Jutarnja rutina za negu kože lica

Vaša jutarnja rutina nege kože lica treba da bude fokusirana na pripremu i zaštitu kože lice za dan koji vam predstoji. Gel za čišćenje lica uvek treba da bude prvi korak u vašoj rutini za negu kože lica. To je prilika da očistite kožu od ulja i nečistoća iz pora i spremite za ono što sledi.

Tonik je tečnost za negu kože koji se nanosi na suvu kožu nakon čišćenja lica, koristeći blaznicu iliti tufer, a pre nanošenja drugih preparata za negu, poput seruma i hidratantnih krema. Dobar tonik može pomoći da se osigura da je vaša koža potpuno čista, bez nečistoća, i pružiti joj dodatnu dozu aktivnih sastojaka.

Jutro je idealno vreme za korišćenje seruma sa antioksidansima, poput onoga sa vitaminom C, jer on štiti vašu kožu UV zraka i zagađenja sa kojima ćete se nesumnjivo susresti tokom dana. Serumi mogu, takođe, sadržati i eksfolijante, kao što je alfa hidroksilna kiselina ili mlečna kiselina.

Krema za oči se razlikuje od kreme za lice, jer je posebno formulisana za osetljivo područje oko očiju, koje brže stari u odnosu na ostatak lica. Upravo zbog toga i spada u kategoriju "tretmana". Ako vas brinu sitne bore, nedostatak čvrstoće ili podočnjaci, onda ovaj preparat definitivno morate da uvrstite u svoju jutarnju rutinu za negu kože lica.

Jutarnja hidrantna krema ne samo da hidrira kožu, već istovremeno “zaključava” sve ostale slojeve proizvoda koje ste već naneli u okviru svoje rutine za negu kože lica. Ako imate masnu ili kožu sklonoj aknama, birajte laganu hidratantnu kremu tokom dana, koja će biti brzo upijena i neće se “klobučiti” ispod šminke. Ako imate suvu kožu, pak, isprobajte gušću formulu.

Iako je poslednji korak, skoro svaki dermatolog će vam reći da je zaštita od sunca najvažniji deo svake rutine za negu kože lica. Zaštita kože od UV zraka može da spreči nastanak raka kože i znakove starenja. Ako vaša hidratantna krema ne sadrži zaštitni faktor, i dalje morate nositi zaštitu od sunca, makar sa faktorom 15.

Večernja rutina za negu kože lica

Važno je promeniti rutinu nege kože lica noću i to ne samo zato što vam nije potreban zaštitni faktor dok spavate. Vaša večernja rutina je savršeno vreme da se pobrinete da koža dobija što više hranljivih materija i aktivnih sastojaka, jer se ona obavlja upravo dok spavate.

Najpre treba da uklonite šminku i nečistoće sa lica, a to možete obaviti uz pomoć micelarne vode ili gela za čišćenje lica. Oni će se postarati da svi tragovi tvrdokorne šminke, zaštitnog faktora, prljavštine, ulja i bakterija nestanu iz pora.

Noć je idealno vreme za upotrebu seruma sa sastojcima koji uklanjaju mrtve ćelije kože lica ili stimulišu obnovu ćelija dok spavate. Glavnu ulogu tu igra alfa hidroksilna kiselina poput glikolne kiseline ili retinola. Ovi sastojci poboljšavaju teksturu kože, osvežavaju je i smanjuju pore, i prosto moraju da budu sastavni deo večernje rutine za negu kože lica.

Kada koža upije serum, nanesite noćnu hidratantnu kremu. Hidratacija je posebno važna tokom noći, jer stvara barijeru koja zadržava prirodnu hidrataciju kože i sve aktivne sastojke koji sprečavaju gubitak vlage koji se dešava dok spavate. Iako možete da koristite isti hidratantni proizvod bez zaštitnog faktora i noću, korišćenje noćne formule ima ciljane anti-aging benefite koje popravljaju oštećenja od proteklog dana koji je svakako uzeo svoj danak na koži lica.

Da li redovno stavljati masku za lice?

Maska za lice može trenutno da osveži vašu kožu. Uključite je u noćnu rutinu nege lica jednom ili dva puta nedeljno tako što ćete je naneti na čisto i suvo lice, izbegavajući područje oko očiju i usta. Uklonite je prema uputstvima na pakovanju, a zatim nastavite sa ostalim proizvodima za negu kože koje treba stavite na lice.

A šta je sa pilingom za lice?

Piling lica je tehnika koja uklanja spoljni sloj mrtvih ćelija kože kako bi je učinila glađom, sjajnijom i čistijom. Pilinge je dovoljno nanositi dva-tri puta nedeljno nakon uklanjanja šminke i nečistoća koja su se nakupile na koži lica tokom celog dana.

Kada će se videti rezultati rutine za negu kože lica?

Dermatolozi smatraju da je obično potrebno 3 meseca da biste primetili razliku nakon upotrebe novih kozmetičkih proizvoda. To je zato što je prosečan ciklus obnove kože kod odrasle osobe oko 28 dana, i vašoj koži može da bude potrebno nekoliko ciklusa da biste videli rezultate. Stoga, budite strpljivi i držite se svoje rutine za negu kože lica, a rezultati će doći sami od sebe.

Podeli