Autor teksta: Dr Ivana Kovačević

dr ivana kovacevic Sanovita

Priroritet letnje nege i najbolji način sprečavanja preranog starenja, iritacije i isušivanja kože je -zaštita od sunca.

Stručnjaci procenjuju da je 80 posto svih oštećenja kože uzrokovano preteranim izlaganjem suncu. Upravo je to razlog preranog starenja kože, nastanka bora, proširenih kapilara, pigmentacije, zadebljanja rožnatog sloja.

U poslednje vreme, zbog oslabljenog ozonskog omotača, uticaj izlaganja kože suncu bez adekvatne zaštite zaista je nepovoljan. Ono što svi već znate, ali podsećanje nije na odmet- izbegavajte sunce onda kada je ono najjače, odnosno kada je indeks zračenja najvišeg intenziteta - od 11 do 16h.UVA I UVB zraci i njihov uticaj na kožu


Da li ste znali da u sunčevom spektru postoje dve vrste zraka koje predstavljaju opasnost po ljudski organizam: UVB zraci koji izazivaju crvenilo i opekotine i UVA zraci čije se delovanje ne vidi golim okom i ne oseća tokom sunčanja, ali ovi zraci prodiru u tkivo i izazivaju degenerativne procese u ćelijama kože. To može da dovede do oštećenja sistema za regeneraciju kože i imunološkog sistema ćelija, a takođe mogu izazvati i alergiju na sunce.

Kozmetološka industrija se bavi proizvodnjom preparata koji predstavljaju zaštitu od UVB zraka, ali mnogo manji broj preparata sadrži u sebi i UVA filtere. To zapravo znači da ako uspete da zaštitite kožu od pojave crvenila i opekotina, ne znači da ćete sačuvati i njenu vlažnost, elastičnost, mekoću, i da se, ipak , neće pojaviti neki dermatološki problem kao nuspojave neadekvatne zaštite i nepravilnog sunčanja.

U „Sanovita“ prirodnoj kolekciji kozmetike ne postoji preparat sa SPF (sun protection factor-om), ali zato naša linija u svojoj izuzetnoj biljnoj riznici čuva tajnu kako da dobro nahranimo i hidriramo kožu pre i posle izlaganja sunčevim zracima.

Uljna emulzija


Iskoristite blagodeti biljnih sastojaka i zaštitite od oštećenja kako kožu celog tela, tako i kosu! A sve to samo jednim preparatom - ULJNOM EMULZIJOM (SV3011)!

Ovim blagotvornim preparatom na bazi lavande, ruzmarina, jojobe, bokvice i gaveza obezbedićete adekvatnu zaštitu kože, tako što ćete emulziju naneti na kožu pre sunčanja. Na taj način zaštitićemo dublje slojeve kože od isušivanja i mogućnosti pojave bilo kakvih patoloških promena, kao i od upijanja u kožu svih štetnih materija.

Predivan učinak Uljne emulzije odraziće se kasnije i kroz dugotrajnije zadržavanje preplanulog tena. Izbećićete perutanje i održavati optimalnu vlažnost kože tokom celog leta.

Ukoliko boravite na moru, jezeru, u banji, na bazenima…bilo gde u blizini vode, ne zaboravite da voda reflektuje zrake, pa je i sunčevo zračenje znatno jače.

U tim uslovima jako senzibilnom tipu kože preporučujemo ovaj način zaštite svakodnevno tokom izlaganja suncu, dok svim otpornijim tipovima savetujemo da nakon par dana sunčanja i dobijanja blago preplanule boje mogu koristiti samo Uljnu emulziju.

U slučaju da se niste pridržavali ovog saveta, pa dođe do pojave crvenila i opekotina, naša pre-poruka je da opet najpre pohrlite za Uljnom emulzijom. Ovaj, tzv.preparat od „glave do pete“, u sadejstvu sa detoxamin puderom, čistim aktivnim zeolitom, ima izuzetno svojstvo u regeneraciji ćelija kože, zarastanju rana i smanjivanju ožiljaka.

Prirodna krema za kožu sa zeolitom


Još jedna topla preporuka je ZEOKREMA, koja se preporučuje za negu ispucale, oštećene i osetljive kože. Veliki procenat minerala zeolita, kamilica,lorber,anis, crna zova štite kožu od negativnog dejstva sunčevih zraka, neguju kožu, imaju antibakterijsko dejstvo i pogodni su za sve tipove kože. Ova krema odlično se pokazala i kod pelenskog osipa koji je kod beba tokom letnjih meseci veoma česta pojava.

Osim kože, sunce gori i kosu ,i to do 13 puta jače od najagresivnijih sredstava za farbanje. Ukoliko boravite na moru, slana morska voda je dodatno isušuje. Zato i ne čudi što nakon leta kosa nema sjaj, boja farbane kose je isprana, a krajevi suvi i procvetali.

Sunce i kosa


Leti se preporučuje če-šće pranje kose korišćenjem blagog šampona na biljnoj bazi koji neće dodatno isušivati vlasi kose. U tom slučaju,pravi izbor je Sanovitin šampon za kosu. Kao pakovanje za kosu koristite Uljnu emulziju pred svako pranje kose. Nanesite odgovarajuću količinu na krajeve kose, ostavite da odstoji najmanje 20 minuta i nakon toga operite kosu. Pre nego što završite pranje, isperite kosu hladnom vodom jer će se na taj način zatvoriti folikuli i poboljšati sjaj kose.

Isti preparat, zbog izuzetno blagog sastava, SANOVITA ŠAMPON koji u sebi sadrži čičkovo ulje, zeolit i pantenol, možete koristiti i za svakodnevno tuširanje!

Gore pomenuti Detoksamin puder u ovim letnjim mesecima možete koristiti i kao prevenciju kod znojenja stopala, radi sprečavanja neprijatnih mirisa stopala, pa čak i pazuha.

Deokrema


Za negu pazuha preporučuje se Sanovita "Deokrema" - Dezodorans krema sa limunom i ruzmarinom ili mentom i lavandom. Osnova je soda bikarbona koja upija neprijatne mirise a lekovite biljke daju osećaj svežine i prijatan miris uz istovremeno antibakterijsko delovanje. Posebno je pogodno za decu koja tek ulaze u pubertet jer deo krema ne sadrži štetne materije poput aluminijum hlor hidrata, parabena već je naprotiv POTPUNO PRIRODNA!

Sapun za intimnu negu


Još jedan od preparata koji će Vam svakako biti neophodan tokom leta jeste Sanovita sapun za intimnu negu (Intimate wash sapun ph 4.5), za svakodnevnu negu radi sprečavanja nastanka iritacija i pojave mikoza.

Uz primetne rezultate ovakvog načina negovanja kože tela i kose, sigurna sam da ćete leto voleti još više.