EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Mitovi i činjenice o magnetnoj terapiji

Mitovi i činjenice o magnetnoj terapiji

Postoji pregršt oprečnih mišljenje kada je u pitanju primena magnetne terapije u medicinske svrhe, tj. prvenstveno zarad ublaživanja hroničnog bola u telu. Stoga, u narednim redovima razbićemo sve mitove i servirati vam strogo proverene činjenice koje se tiču terapije magnetima.

Šta je magnetna terapija?

Magnetoterapija je, zapravo, tretman magnetskim poljem, gde se koristi više vrsta magneta na telu radi smanjenja hroničnog bola. Postoji par vrsta terapije magnetima: terapija statičnim magnetskim poljem i električomagnetna terapija.

Kod terapije statičnim magnetskim poljem nose se magneti, poput magnetskih uložaka, bandažera, pojasa i drugih stvari , koji se stavljaju direktno na bolno mesto. Sa druge strane, magneti u elektromagnetnoj terapiji su puni, jelte, električnog naboja, pa se sam tretman sprovodi putem električnih impulsa.

Kako deluje magnetna terapija?

Vaše telo prirodno ima magnetna i električna polja. Svi vaši molekuli imaju malu količinu magnetske energije u sebi. Ideja iza terapije magnetoterapije jeste da određeni problemi nastaju zato što su vaša magnetska polja van ravnoteže, a upravo tretmani magnetima mogu da povrate taj balans.

Kada se magnet primeni na mišiće tela, magnetski talasi prolaze kroz tkivo i indukuju sekundarne struje. Čim se ove struje sudare sa magnetskim talasima, proizvode se toplotni efekti u elektronima u ćelijama tela. Upravo se ti efekti su smatraju veoma efikasnim u smanjenju otoka i bola u mišićima.

Šta (ne) očekivati od magnetne terapije?

Terapija magnetima nije svemoguća i nije odgovor, a ponajmanje lek za svaku bolest na ovom svetu. Magnetoterapija je generalno bezbedna, ali se ne preporučuje osobama sa ugrađenim pejsmejkerom ili insulinskom pumpom, kao ni trudnicama. U isti mah, ako nosite magnetsku ogrlicu, narukvicu ili, pak, nešto treće, trebali biste da skinete takve predmete prilikom rendgena i magnetske rezonance.

Što se tiče očekivanja, magnetna terapija je dobra solucija za tretiranje različitih vrsta bola, poput bola u stopalima i leđima. Prema naučnicima, posebno ima blagotvorno dejstvo na bolove uzrokovane artritisom, glavobolju, bolove izazvan fibromijalgijom iliti, laički rečeno, bolove u mišićima, te na zaceljivanje rana i nesanicu.

Šta kažu naučna istraživanja na temu magnetne terapije?

Iako postoji određena doza skepse u vezi sa efikasnošću magnetoterapije, istraživanja sa etabliranih američkih univerziteta i medicinskih fakulteta pokazala su da postoji korist od terapije magnetima u ublažavanju bola.

Dr Valbona sa Medicinskog fakulteta Bejlor objavio je studiju zasnovanu na 50 pacijenata koji su patili od bolova u mišićima ili zglobovima usled artritisa. Koristeći terapiju magnetima, 76% pacijenata prijavilo je osetno manji bol u zglobovima i mišićima, dok je samo 19% pacijenata iz placebo grupe prijavilo slični boljitak.

Klinički profesor neurologije na Medicinskom fakultetu u Njujorku, Dr Vajntraub, publikovao je studiju koja je zaključila da se značajno smanjio bol u stopalima kod dijabetičara upotrebom magnetskih uložaka. Podvrgnuti magnetoterapijom, 9 od 10 dijabetičara prijavilo je smanjenje bola, peckanje, utrnulost i trnjenje u stopalima, dok je samo 22% pacijenata iz placebo grupe prijavilo isto.

Medicinski centar Univerziteta Vanderbilt je utvrdio da je između 80-90% pacijenata sa bolovima povezanim sa sportskim povredama osetilo olakšanje nakon tretmana magnetima.

Vredi li magnetna terapija?

Ako imate hronične bolove u, recimo, stopalima ili kolenima, a tradicionalni tretmani nikako ne daju rezultata, možda je vreme da se ukažete šansu magnetno terapiji i na prirodan način uminete svoje tegobe koje vas ne ostavljaju na miru.

Podeli