EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Šta je reuma, koji su simptomi i kako se leči?

Šta je reuma, koji su simptomi i kako se leči?

Da li ste se ikada probudili i zaključili da vas sve boli – svaka kost, svaki zglob, svaki mišić? Naši stari bi kolokvijalno rekli da bolujete od reume. Međutim, šta je, u stvari, ta reuma, koji su simptomi iste i kako se naposletku ona leči?

Šta je reuma?

Reumatizam iliti, narodski rečeno, reuma je termin koji se koristio za poremećaje mišićno-koštanog sistema koji zahvataju jednu ili više struktura, kao što su zglobovi, ligamenti, tetive, mišići i kosti. Ovde je akcent na “koristio” zato što medicinska struka više ne rabi ovaj izraz. Kada je reč o reumatskim bolestima, danas su lekari, odnosno reumatolozi daleko precizniji u svojim dijagnozama, kao što su reumatoidni artritis, osteoartritis, lupus, itd.

Uzrok i simptomi reume

Reuma se javlja kada imunološki sistem postane poremećen i napada sopstveno tkivo. Premda lekari nisu sigurni šta uzrok reume, slažu se da je verovatno genetski uslovljeno, te da ima veze se sa polom, s obzirom da reumatske bolesti daleko više pogađaju žene nego muškarce.

Iako je reumatizam i te kako širok pojam, ipak postoji nekoliko osnovnih simptoma prisutnih kod svih ovih stanja, a oni su:

- Bol u rukama, prstima, ramenima ili kolenima;
- Ukočenost, oticanje i osetljivost u zglobovima i mišićima;
- Crvenilo i toplota u mišićima;
- Manjak pokretljivosti u određenim zglobovima i mišićima.

Reuma nije samo rezervisana za naše podneblje. Studije su pokazale da više od 100 miliona ljudi u Evropi boluje od nekog vida reumatske bolesti, odnosno svaki osmi Evropljani se “žali” na reumatizam.

Kako se leči reuma?

Lečenje reume je mnogo efikasnije ako se stanje dijagnostikuje što je ranije moguće. Specijalista reumatologije će savetovati o najboljoj opciji lečenja, koje mogu uključivati nesteroidne antiinflamatorne lekove radi smanjenja upale i bola. Osobe koje pate od reume, tj. reumatskih bolesti trebalo bi da nastave biti fizičke aktivne kako bi održale pokretljivost. Pored toga, korigovanje ishrane ima svog udela u ublažavanju bolova, kao i wellness proizvodi i suplementi.

Za bolove u predelu donjeg dela kičme idealan je pojas sa magnetima za leđa. Ovaj višenamenski pojas, sa nitima srebra unutar kojih su magnetne trake, stimuliše cirkulaciju krvi, što dovodi do smanjenja spazam mišića i ublažavanja bola leđa, pa otuda se preporučuje kod reumatskih tegoba.

Gel za reumu, smanjuje upalne procese, hematome i modrice kao i dubinske podlive, smiruje bolova u mišićima, kod sportskih povreda, kod bolova u zglobovima kao i kod otoka koji su nastali kao posledica preloma kostiju.

Što se tiče dodataka ishrani, indijski tamjan je upravo ono što potrebno da prirodnoj bazi odagna bolove prouzrokovane reumom. On sadrži antiinflamatorna i sedativna svojstva, koja pomažu kod reumatskih bolesti, kao što su reumatoidni artritis i osteoartritis.

Podeli