EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Šta je artritis, koji su simptomi i kako se leči?

Šta je artritis, koji su simptomi i kako se leči?

Kada živite sa artritisom, čak i bezazleno lake dnevne obaveze, poput oblačenja ili spremanja doručka, znaju da budu teške za obaviti. Šta je reumatoidni artritis, šta prouzrokuje isti, te kako se leči ova bolest koja napada zglobove možete pročitati u narednim redovima.

Šta je reumatoidni artritis?

Reumatoidni artritis je hronična bolest koja uzrokuje upalu zglobova. Upala može biti tako ozbiljna da utiče na izgled i funkciju zglobova i drugih delova tela, kao što su ruke, stopala i zapešća. U slučaju ruku, artritis može izazvati deformacije zglobova prstiju, što dalje otežava pokretanje ruku. Čvorići, poznati kao i reumatoidni noduli, mogu se formirati bilo gde u telu.

Uzrok i simptomi artritisa

Tačan uzrok reumatoidnog artritisa za sada nije poznat. Zapravo, artritis se vodi kao autoimuna bolest, što u prevodu znači da imuni sistem napada svoje zdrave ćelije i tkiva. U konačnici, to dovodi do do otoka, ukočenosti i bolova u zglobovima.

Najčešće zahvaćeni zglobovi reumatoidnim artritisom su oni na rukama, zapešćima, nogama, gležnjevima, kolenima, ramenima i laktovima. Ova bolest često uzrokuje upalu u istim regijama na obe strane tela. Simptomi mogu početi iznenada ili se postepeno razvijati, te uključuju:

- Bol;
- Ukočenost, pogotovo ujutru;
- Oticanje preko zglobova;
- Smanjenu pokretljivost;
- Umor i manjak energije;
- Poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je vezivanje pertli ili otvarenje tegli.

No, artritis utiče na svakoga na različite načine. Simptomi i znaci reumatoidnog artritisa mogu varirati po intezitetu, te javljati se na mahove. Bez pravila, mnogi ljudi imaju periode sa pogoršanjem, a potom periode remisije. Vremenom reumatoidni artritis može izazvati deformaciju zglobova.

Faktori rizika za artritis

Iako nije jasno šta izaziva ovaj problem sa imunološkim sistemom, poznato je da se artritis uglavnom javlja u životnom dobu od 60 godina i da žene imaju veće izglede da obole od istog, kao i osobe koje puše ili imaju porodičnu istoriju reumatoidnog artritisa, ali i kod gojaznih ljudi, tj. onih koji vode borbu sa prekomernom težinom.

Kako se leči reumatoidni artritis?

Nažalost, nema leka za reumatoidni artritis. Međutim, poseta reumatologu, te rana dijagnoza i odgovarajuća terapija omogućavaju mnogim osobama sa ovim stanjem da imaju mesece, pa čak i godina između pogoršanja.

S obzirom da se artritis odražava na mnoge životne aspekte, uključujući rad, slobodno vreme i društvene aktivnosti, postoje aktivnosti koje se mogu preduzeti kako bi se koliko-toliko unapredio život sa artritisom. Kvalitet života možete poboljšati upražnjavanjem fizičke aktivnosti, kontrolisanjem telesne težine, odvikavanjem od pušenja, te uzimanje suplemenata.

Kapsule kurkume i bibera za zglobove pokazale su se vrlo blagotvornim kod različitih oblika artritisa, pre svega zahvaljujući kurkumi, koja svojim protivupalnim svojstvima pozitivno deluje na bolove i inflamacije zglobova, dok biber tu pospešuje apsorpciju kurkume u organizmu.

Podeli