PRIRODNI BORAC PROTIV TUMORA
Smeđi šampinjon lat. Agaricus blazei Murill (popularno poznat kao “Cogumelo do Sol” u Brazilu i “Himematsutake” u Japanu) je gljiva koja potiče iz Brazila i široko se uzgaja u Japanu za medicinsku upotrebu.

Sredinom 60-tih godina 20. Veka istraživači sa Univerziteta Pensilvanija, primetili su da stanovništvo ovog podneblja retko pati od hroničnih bolesti i bolesti uopšte i to su pripisali redovnom korišćenju Agarikusa u ishrani.

U Brazilu, Agaricus se tradicionalno koristi protiv raznih bolesti kao što su:

 • dijabetes
 • ateroskleroza
 • hepatitis
 • hiperholesterolemija
 • srčane bolesti

U Japanu su eksperimentalno pokazali da Agaricus blazei Murill ima sledeće efekte:

 • antioksidativni
 • antimutageni
 • antitumorski
 • inhibitor raka
 • preventivni
 • imunološki učinakEksperimentalne studije
su posebno popularizovale upotrebu gljiva Agaricus blazei Murill u Japanu, što je rezultiralo povećanim komercijalnim interesom koji stimuliše ne samo proizvodnju već i registraciju novih brendova i proizvoda.

Agaricus za razliku od većine “medicinskih pečuraka” ne raste na drvetu, već umesto toga zahteva fermentisanu podlogu i time se opravdava visoka cena ove gljive na tržištu.

Poznat je kao gljiva koja ima veoma jake antitumorske efekte koji se pre svega odnose na povećanje broja NK ćelija i smanjenje faktora koji utiču na stvaranje novih krvnih sudova koje proizvode ćelije raka da bi mogle da se hrane.

Ćelije ubice ili NK ćelije (eng. Natural killer cells) su posebna grupa belih krvnih zrnaca limfocita, koji imaju ulogu u odbrani organizma protiv virusa i tumorskih ćelija, one zapravo prepoznaju ćelije raka i napadaju ih.

"U jednoj od studija analizirane su promene u procentima NK ćelija pre i nakon uzimanja Agaricusa."

U ovoj studiji, povećanje procenta NK ćelija nakon uzimanja Agaricus proizvoda je uočeno kod 56% pacijenata iz grupe koja je uzimala gljive tokom 30 dana i 60% kod pacijenata koji su ovu gljivu konzumirali tokom 90 dana.

"Unos Agaricus proizvoda je imao tendenciju da dovede do većeg procenta NK ćelija u krvi."


U drugoj studiji takođe je potvrđeno je da se zahvaljujući beta glukanima /polisaharidi/ prisutnim u ovim gljivama, povećava stvaranje NK ćelija za oko 3000 puta ali i makrofaga i interferona čime se sprečava umnožavanje tumorskih ćelija, širenje tumora i metastaza i smanjuje šansa za recidiv.

"Kako je gore napomenuto, ćelije raka proizvode tzv. VEGF /VASCULAR ENDOTHELIAL GROW FACTOR/ vrstu signalnog proteina tj. faktor koji stimuliše formiranje novih krvnih sudova kroz koje proliferirajuće ćelije raka mogu da dobiju više hranljivih materija."

Kliničke studije potvrdile su da Agaricus upravo ima sposobnost da blokira VEGF faktor čime se smanjuje mogućnost stvaranja novih krvnih sudova a samim tim i širenje tumorskih procesa.

Naravno, potrebno je uraditi još mnogo studija da bi se ovi efekti potvrdili, ali svakako ova saznanja mogu biti veoma korisna i ohrabrujuća kada je u pitanju prevencija recidiva i borba sa najozbiljnijim nemilosrdnim protivnikom koji odnosi veliki broj žrtava širom sveta ne birajući ni pol ni godine starosti.

"Ne zaboravite, čak i najmanja naizgled nebitna informacija nekome može biti zlatna vredna!"