EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Razlike između micelarne vode, tonika za lice i seruma za lice

Razlike između micelarne vode, tonika za lice i seruma za lice

Svakodnevna nega kože lica je ključni deo održavanja iste zdravom, jer, znate kako kažu - lice je vaš prozor u svet. U protivnom, ona će delovati beživotno, grubo i sa pregršt bora, a to niko ne želi, pogotovo ne pripadnice lepšeg pola.

Da biste očuvali mladolik izgled, važno je da, između ostalih, koristite kozmetičke preparate poput micelarne vode, tonika za lice i seruma za lice. Naoko ovi proizvodi možda se čine kao bauci, ali potanko ćemo posvetiti pažnju svakom od njih i objasniti šta su, kada i kako se koriste, te izložiti njihove prednosti i, bez ustručavanja, mane.

Šta je micelarna voda?

Micelarna voda je emulzija ulja (micela) i vode koja deluje kao sredstvo za čišćenje lica. Ove kapljice ulja, odnosno micele, slobodno plivaju u vodi i pomažu u privlačenju prljavštine i masnoće. Pošto se nalaze u ulozi magneta za prljavštinu i masnoću, micelarna voda čisti kožu bez potrebe za ribanjem i nadrživanjem prilikom toga.

Kada i kako se koristi micelarna voda?

Mnogi rabe micelarnu vodu prevashodno kao sredstvo za uklanjanje šminke pre čišćenja kože lica. Nanosi se najpre na tufer, odnosno blaznicu, i laganim i kružnim pokretnima skida se šminka i površinska prljavština. To može da se obavi jednom ili dva puta dnevno, tj. u zavisnosti od tolerancije kože.

Možda se pitate da li je micelarna voda preko potrebna u rutini za negu kože lica? Ukratko, ona nije neophodan korak. Umesto nje možete da koristite neko sredstvo za uklanjanje šminke pre nege lica. No, micelarna voda svakako predstavlja sjajan proizvod za nežno čišćenja lica od prljavštine, pre adekvatne nege.

Prednosti i mane micelarne vode

Ako odaberete pravi brend micelarne vode, može imati i te kakav boljitak za kožu. Premda je prvenstveno za suvu i osetljivu kožu, takođe, može da se nanosi i na masnu i na kožu sklonoj aknama, ali uz dozu opreza.

Micelarna voda je veoma nežna i lagana na koži, što je čini idealnom za osetljivu kožu. To je zato što ne stvara penu i ne sadrži agresivne hemikalije ili sastojke koji mogu isušiti kožu. Većina micelarnih voda u sebi ima sastojke poput glicerina ili kamilice koji pomažu u hidriranju i umirivanju kože. Istovremeno, ovaj kozmetički preparat je vrlo praktičan za upotrebu i to kao sredstvo za čišćenje kože lice kada niste kod kuće, recimo, kada se nalazite u prirodi i bez pristupa čistoj, tekućoj vodi.

Naravno, postoje i nedostaci koje treba imati na umu. Budući da sadrži ulja, osobe s masnom kožom i kožom sklonoj aknama, kao što smo gore napomenuli, trebaju biti oprezne zato što ulja koja se nalaze u micelarnim vodama mogu da začepe pore i izazovu pojavu novih akni. I upravo zato je topla preporuka dobro umivanje kako bi se uklonilo ulje iz pora. Kao i kod svake druge kozmetike, savet je da najpre micelarnu vodu probate na majušnom području kako biste bili sigurni da zaista pogoduje vašoj koži.

Šta je tonik za lice?

Tonik je proizvod sa vodenastom konzistencijom, koji se nanosi nakon čišćenja kože lice kako bi se uspostavila ravnoteža pH vrednosti kože. Isprva, u svetu kozmetike tonici su bili na izuzetno lošem glasu zato što su izazivali iritaciju i isušivali kožu lica.

U međuvremenu, to je postala stvar prošlosti. Današnji tonici mogu pomoći u rešavanju mnogih problema kože, kao što su masna i suva koža, akne i starenje kože. Tako da na policama drogerija možete da praktično nađete tonik za svaki tip kože i svaki problem sa kožom.

Kada i kako se koristi tonik za lice?

Mnoštvo sredstava za čišćenje i sapuna su alkalni i mogu da poremete kiselu pH vrednost kože. Zato se tonici koriste nakon čišćenja, gde se tonik za lice nanosi pomoću vate na istom. Iako može pomoći u uklanjanju eventualne preostale prljavštine, tonik nije pravo sredstvo za čišćenje lica i ne može ga zameniti. Ako vaša koža to toleriše, postepeno se može početi da ga koristite dva puta dnevno.

Poput micelarne vode, ni tonik za lice nije nužan u svakodnevnoj rutini nege kože. No, dobro dođe ako imate određene probleme sa kožom koje želite da rešite. Takođe, dok god se koristi primeren za tip kože lice, svako može da rabi tonik za lice.

Prednosti i mane tonika za lice

Zavisno od samog tonika, on može da ima raznorazne benefite po kožu lica: od umirivanja preko hidriranja do eksfolijacije kože lica. Neki sadrže antioksidante koji asistiraju u borbi protiv starenja, dok, pak, drugi imaju adstringentna svojstva koja pomažu kontroli masne kože.

Tonike za lice je davno pratio loš imidž, jer su prvobitno bili puni iritantnih i isušujućih sastojaka, poput alkohola, veštačkih mirisa, itd. Nažalost, na rafovima se i dalje mogu naći takvi tonici, pa zato je vrlo važno da izabere pravi brend da ne biste nehotice naštetili koži lica.

Šta je serum za lice?

Mnoge stvari postaju bolje sa godinama, ali, nažalost, koža nije jedna od njih. Bore, tamne mrlje na koži lica i opšta beživotnost često počinju da se javljaju kako godine prolaze. Da bi se ovi problemi rešili, mnoge žene se okreću serumima za lice. Serum za lice je tanak, viskozan, topikalni proizvod, koji sadrži aktivne molekule, koji hitro prodiru duboku u površinu kože lica.

Kada i kako se koristi serum za lice?

Serumi za lice obično dolaze u malim bočicama sa pipetom i potrebno je svega nekoliko kapi da bi se tretirala cela koža lica. Nepisano pravilo glasi da se serum za lice može nanositi dva puta dnevno: jednom ujutro na sveže očišćenu kožu pre nanošenja šminke, i drugi put uveče pre odlaska na spavanje.

Prednosti i mane seruma za lice

Za razliku od običnih pomada, serumi za lice su lagani i lako se nanose. Oni uglavnom u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu, vitamin C, alfa hidroksi kiselinu, glikolnu kiselinu i još štošta. Baš iz navedenih razloga rezultati korišćenja seruma za lice vidljiviji su od rezultata postignutih korišćenjem hidratantnih krema i kreme za lice. Svaki serum ima svoju namenu i prestavlja “tajno oružje” protiv neujednačenog tena, trobomosti kože, akni, finih kontura lica, itd.

Razume se, nije sve bajno na frontu seruma za lice. Kada je koža “okupirana” od strane ekcema i/ili psorijaze, nije pametno nanositi serume za lice bez prethodne konsultacije sa dermatologom zato što neki od sastojaka mogu dodatno iziritirati već “načetu” kožu lica. U drugi mah, iako su serumi za lice hranjivi po kožu, oni ne sadrže SPF, odnosno ne pružaju nikakvu zaštitu od sunca.

Micelarna voda vs tonik za lice vs serum za lice

Sada, kada smo se do tančina upoznali sa sva tri proizvoda, sasvim je očigledna razlika između micelarne vode, tonika za lice i seruma za lice. Micelarna voda se nalazi u svojevrsnoj službi “pretpranje” lica, gde se uklanja šminka i prljavština sa istog. Sa druge strane, tonik i serum za lice, svako u svojoj meri, jelte, hidriraju, neguju i staraju se da koža lica donekle ne oseti zub vremena na sebi.

Podeli