EKSKLUZIVNO U SRBIJI

OPC IZ KOŠTICA GROŽĐA ZA ZDRAVE KRVNE SUDOVE

OPC IZ KOŠTICA GROŽĐA ZA ZDRAVE KRVNE SUDOVE

Najveći doprinos ispitivanju efikasnosti OPC – oligomernih proantocijanidina dao je profesor JackMasqueliers dok je radio na svojoj doktorskoj disertaciji. Nakon višegodišnjeg istraživanja patentirao je metodu ekstrakcije OPC molekula iz kore drveta Piniepinusmaritima i semenki grožđa, gde se pokazalo da koštice grožđa sadrže značajno veću koncentraciju ove dragocene supstance u poređenu sa ostalim biljkama.


OPC je izuzetno snažan antioksidant koji ima sposobnost neutralizacije slobodnih radikala i kao takav štiti ćelije od oštećenja.


Različita istraživanja pokazala su da oligomerni proantocijanidini /OPC/:

- Pomažu telu da se zaštiti od sunca /zahvaljujući jakoj antioksidativnoj aktivnosti/

- Sprečavaju oštećenje vida

- Stimulišu proizvodnju kolagena i poboljšavaju funkciju zglobova

- Jačaju zidove kapilara, arterija i vena i poboljšavaju cirkulaciju

- Sprečavaju oksidaciju štetnog holesterola

- Poboljšavaju snagu srčanog mišića


ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST


Smatra se da su slobodni radikali krivci za preko 100 bolesti i stanja kod ljudi, među kojima su: ateroskleroza,ubrzano starenje, ishemija, artritis, Parkinsonova i Alchajmerova bolest, bolesti gastrointestinalnog trakta, pojava tumora i karcinoma.Ekstrakt koštica grožđa je jak antioksidans koji pomaže da se izbegne oštećenje ćelije slobodnim radikalima.


Veliki broj studija utvrdilo je vezu između unosa flavonoida i rizika od kardiovaskularnih bolesti.Antioksidativna aktivnost proantocijanidina 20 puta snažnija je od vitamina E i 50 puta snažnija od vitamina C i betakaroten-a. Desetogodišnja studija koju su objavili Hertog i saradnici,pokazala je da je relativni rizik za neželjene koronarne incidente kod starijih osoba koje su imale visok unos flavonoida bio značajno manji od osoba koje su imale nizak unos flavonoida.


Studija koja je takođe trajala 10 godina i koja je obuhvatala 34 000 žena u postmenopauzi, utvrdila je da je neadekvatan unos flavonoida bio povezan sa većim procentom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

OPC ispoljavaju najsnažnije dejstvo ako se koristite u sinergiji sa vitaminima a posebno u kombinaciji sa vitaminom C. Naime, kombinacija OPC-a sa vitaminom C dodatno povećava antioksidativni status i vaskularnu funkciju, kod osoba kod kojih je već klinički dokazana bolest srca i krvnih sudova.


POBOLJŠANJE CIRKULACIJE


OPC JAČA ZIDOVE KAPILARA I SMANJUJE NJIHOVU PROPUSTLJIVOST


Kompleks oligomernih proantocijanidina u kombinaciji sa vitaminom C iz prirodnih izvora (npr. Acerole) ne samo da smanjuje krtost kapilara (posebno u očima, na nogama i koži ) već smanjuje i zadržavanje tečnosti u tkivima. Posebno je kosrisno za osobe koje na koži imaju izražen “kapilarni crtež”. U duplo-slepoj studiji koja je obuhvatala pacijente starije životne dobi, koji su imali smanjen kapilarni otpor /što za posledicu ima veću sklonost ka pucanju kapilara/, davano je 100-150mg OPC dnevno. 53% pacijenata je već kroz dve nedelje imalo značajno bolje rezultate u odnosu na kontrolnu grupu (kada je u pitanju pucanje kapilara), dok su najbolji rezultati postignuti nakon 3 nedelje primene.


HRONIČNA VENSKA INSUFICIJENCIJA


Predstavlja “epidemiju novog doba” a karakteriše se oticanjem nogu i stopala, dovodeći do stvaranja proširenih vena i bolnih nogu. U prvim fazama hronične venske insuficijencije, dolazi do promene pigmentacije usled odlaganja hemosiderina (smeđeg pigmenta), koje se obično javlja na medijalnoj strani donje trećine potkolenice i ukoliko se ovo stanje ne leči dolazi do stvaranja ulceracija na koži. Studije su pokazale da suplementacija OPC iz koštica grožđa dovodi do smanjenja otoka gležnja. Takođe je utvrđeno da značajno povećava kiseonik u tkivima i smanjuje CO2, što ukazuje na značajno poboljšanje cirkulacije krvi u nogama. Imajući ovo u vidu, OPC se preporučuje kao preventivna terapija prilikom dugih putovanja ili višečasovnog sedenja ili ležanja jer se na taj način mogu ne samo ublažiti otoci već i formiranje tromba.


PREVENCIJA BOLESTI OKA


Oči su posebno podložne oštećenju usled dejstva slobodnih radikala jer imaju tananu cirkulaciju krvi.

Pogoršanje vida, suve oči, glaukom i katarakta postaju problem kako starimo. Dobra vest je da se pokazalo da OPC poboljšava oštrinu vida, smanjuje mogućnost nastanka katarakte, pomaže u borbi protiv dijabetičke retinopatije i usporava pogoršanje funkcije mrežnjače koje može dovesti do slepila. OPC iz koštica grožđa pomaže u zaštiti karotenoida u makuli oka i smanjuje formiranje slobodnih radikala u oku, koji mogu izazvati oštećenja i dovesti do katarakte i retinopatije.


NAHRANITE SVOJE SRCE, SAČUVAJTE KRVNE SUDOVE I DUG I KVALITETAN ŽIVOT BIĆE ZAGARANTOVAN.

Podeli