EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Kako odabrati najbolje kapsule Reishi gljive?

Kako odabrati najbolje kapsule Reishi gljive?

Dr Ivana Kovacevic

AUTORSKI TEKST
Dr. Ivana Kovačević

Pečurke su fascinantni darovi prirode koji su se zahvaljujući svojoj sposobnosti prilagođavanja i na neki način vrlo “inteligentnoj“ strategiji preživljavanja održale do današnjih dana na gotovo celoj planeti.

Njihov nutritivni sastav i lekovite komponente učinile su pečurke „SUPER HRANOM“ a u medicinskom smislu veoma potentnim borcima protiv mnogih bolesti što je i dokumentovano naučnim istraživanjima.

GLJIVE - SUPERHRANA

Ako bi želeli da damo neke opšte preporuke o lekovitim svojstvima pečuraka , možemo da kažemo da gljive deluju na širok spektar hroničnih bolesti usporavajući njihovo napredovanje i eventualne komplikacije, da imaju imunomodulatorne efekte, usporavaju proces starenja, poboljšavaju kako fizičko tako i mentalno stanje...sasvim dovoljno za očuvanje zdravlja i poboljšava kvaliteta života.

Uzmimo npr. Ganodermu lucidum poznatiju kao Reiši.

Kao napraviti pravi izbor na tržištu na kome se mnogo toga nudi?Ukoliko želimo da sačuvamo ono najkvalitetnije u pečurkama, da li je bolje ubrati Reishi koja slobodno raste u prirodi ili je bolje koristiti Reishi koji se uzgaja na organskom kompostu?

Pokušaćemo da odgovorimo na ova pitanja.

Veoma je važno kako je prečurka rasla pre nego što je ubrana. Važno je da li je uzgajana na organskom kompostu u kontrolisanim uslovima, ili je ubrana u prirodi i ako jeste sa kog je područja uzeta, da li je iz ekosistema ili raste na podlozi koja je blizu otpada.

Reishi gljive kako odabrati najbolje kapsule iskustvo

PEČURKE IZ PRIRODE - DA ILI NE?

Poznato je da su pečurke čistači sredine jer su dobri absorbensi, ali ako sredina iz koje smo je ubrali, u podlozi sadrži teške metale, toksine ili radioaktivne materije, pitanje je šta ćemo uneti u organizam. Zato je bolje ako već ne znamo poreklo pečurke koristiti one koje imaju deklaraciju na kojoj je napisano da su iz organskog uzgoja.

Kad smo saznali na kakvom supstratu je raslasledeće pitanje je , koji deo pečurke se koristi micelijum , telo ili drška i da li je bolje koristiti Reiši za pripremu jela, kao kafu, čaj, tinkturu ili kao suplement?

Vidite li razliku između ova dva automobila... Mercedes su i jedan i drugi, ali je njihova godina proizvodnje različta, različite su klase, različit je ne samo izgled već i opremljenost, komfornost, performanse,i što bi englezi rekli razlika je u onome “što je ispod haube”. Dakle ista je marka automobila ali ne i automobil.

novi model

Isto je i sa pečurkama...iako izgledaju isto NISU ISTE.

Po pravilu je gljiva u prahu posebno pogodna za holističku prevenciju bolesti, dok se ekstrakt gljive pre svega koristi za specifične bolesti, zbog koncentrovanog sastava aktivnih sastojaka.

Prah proizveden iz plodonosnog tela gljive mehaničkim drobljenjem, nudi gotovo savršen sastav aktivnih sastojaka i sekundarnih sastojaka poput aminokiselina, provitamina, enzima, vitamina, minerala, elemenata u tragovima i drugih aktivnih komponenti kojima se podstiče balansiranje mnogih procesa u telu. Zato je prah veoma pogodan za prevenciju bolesti i anti aging efekte.

Ćelijski zid gljiva sastoji se od hitina, a ne, poput biljaka, od celuloze. Kako ljudski organizam nije u stanju da iskoristi hitin, on ne može na adekvatan način da iskoristi neke veoma važne aktivne sastojke iz praha gljiva. To se pre svega odnosi na sekundarne komponente koje se koriste terapeutski, kao što su polisaharidi i triterpeni.

Proces ekstrakcije omogućava da se ovi važni aktivni sastojci nabave u koncentriranom obliku bez ostataka i učine ih lako dostupnim.

Vredne komponente mnogih lekovitih gljiva dostupne su i kao tečni ekstrakti. Prednosti tečnosti, koje se tradicionalno dobijaju vađenjem tople vode, uključuju i njihovu brzu resorpciju, koja počinje u sluznici usta. Oni su posebno pogodni za indikacije za koje je potrebna velika ili vrlo precizna doza, kao i za ljude koji imaju problema sa gutanjem ili generalno ne žele da gutaju tablete. Tečne ekstrakte karakteriše vrlo visoka koncentracija supstanci.

Mnoge su osobe veoma osetljive na ukuse, zato je primena kapsula za većinu ljudi prihvatljivija opcija.

Kada je prah u pitanju, način obrade je jasan pokazatelj kvaliteta. Što je prah finiji i sitniji, to je njegov kvalitet bolji efikasnost je veća, jer tako aktivne komponente imaju veću bioraspoloživost. Grubi komadi praha ili gljive nisu pogodni za direktnu upotrebu u kapsulama ili u čistom obliku, jer telo zapravo može iskoristiti veoma mali procenat aktivnih sastojaka.

Kako odabrati najbolje reishi kapsule

SERTIFIKOVANI DIJETETSKI SUPLEMENTI

Veoma važna stvar koja se ne odnosi samo na gljive već na veliki broj proizvoda na tržištu je kako je proizvod registrovan i da li je registrovan. Prehrambeni proizvodi i dijetetski suplementi odnosno dodaci ishrani ne podležu istim kontrolama.

Kada su u pitanju dijetetski suplementi, pored zdravstvene ispravnosti proizvoda koja je obavezan korak pre registracije bilo kog dodatka ishrani, na proizvodu mora biti naznačeno pored naziva proizvoda i ime proizvođača, distributer, nutritivni sastav, procenat aktivne supstance, dodatne supstance /zgušnjivači, sastav kapsule/, indikacije za upotrebu način upotrebe, i eventualna upozorenja i interakcije sa drugim supstancama /ukoliko postoje/ što složićete se ne piše na pečurkama koje se kupuju u prodavnici na pijaci ili rinfuzi.

Ovo je samo jedan od razloga zbog čega je poželjnije i bezbednije koristiti medicinske gljive kao suplement.

Prema tome, Reishi pečurke su veoma žilave da bi se koristile u ishrani ali uzimanje ovih gljiva kao suplementa pozitivno utiče na srce i krvne sudove ali i na smanjenje štetnog holesterola. Takođe, ove gljive sprečavaju oksidativno oštećenje ćelija, održavaju zdravlje bubrega i utiču na jačanje životne energije /Qi/ usporavajući proces starenja i održavajući vitalnost organizma.

Sve ovo sa punim pravom opravdava epitet koji im je dat “pečurke besmrtnosti”.

Podeli