Vegani i vegetarijanci su osobe koje ne konzumiraju meso i mesne proizvode. Razlika je u tome što vegetarijanci ipak koriste jaja i mleko, a vegani nikakve životinjske produkte. Zbog toga su im preko potrebni dijetetski suplementi za vegane koji nadomešćuju manjak vitamina koji će sigurno nedostajati organizmu.

Promena načina ishrane ne sme biti hir ili trenutni trend, to mora biti posledica detaljnog proučavanja načina prehrane i šta ona radi vašem organizmu. Tada će vam biti jasno zašto su dijetetski dodaci neophodni ishrani.

Šta je to što je potrebno organizmu kada ne koristi životinjske namernice? Šta su veganski suplementi? Da li su zaista toliko potrebni i kakve su posledice ne uzimanja konkretnih nutritijenata? Ovaj tekst nije ni podrška ni osuda, mi nudimo savete za pravilan unos dnevne doze vitamina i minerala tako da ne zanemarujete potrebe tela koje neće odmah biti vidljive. Sve detalje potražite u nastavku teksta.

Koliko veganska ishrana zaista čini život zdravijim?


Ishrana zasnovana na namernicama biljnog porekla svakako je nešto što zagovaraju svi lekari, međutim neophodan je i unos:

 • B vitamina,
 • D vitamina,
 • gvožđa,
 • amino kiseline…

Njihov nedostatak donosi i trenutne i trajne posledice na funkcionisanje organizma pa ako se suplementi ne dodaju ishrani.

Dakle, vegani su prinuđeni da redovno uzimaju dijetetske suplemente da bi imali uravnotežen nivo hranljivih materija u ishrani.

Da li dijetetskim dodacima vegani ugrožavaju veganstvo?


Preplavljeni smo suplementima koji obećavaju čuda. Teško je izabrati i kada nemate specifične zahteve, a tek pogotovo kada tražite nešto konkretnije. Umesto da u apoteci provedete sate i sate čitajući uputstva, pripremite se tako što ćete na internetu on-line potražite internet prodavnice koje će vam dati sve informacije o ponudi dodataka za ishranu vegana.

Danas na tržištu postoje 100% prirodni dijetetski suplementi za vegane koji na dvostruki način podržavaju ovaj stil života:

 • Dodaci ishrani za vegane imaju sve neophodne vitamine koji nedostaju ovom načinu ishrane.
 • Suplementi su 100% biljnog prirodnog porekla tako da se ne narušava načelo da se ne jedu proizvodi životinjskog porekla

Kao i kod klasične ishrane i kod veganskih suplemenata imate različite preparate sa različitim sastavima u zavisnosti da li ste sportista, da li već imate narušeno zdravlje ili treba da održavate optimalan nivo vitamina:

 • Ako vam fali energije i izloženi ste fizičkom naporu dijetetski suplementi sa amino kiselinama su pravi dodatak ishrani.
 • Za održavanje dobrog zdravlja dovoljno je da se unose optimalne doze B12 vitamina i vitamina D.
 • U slučaju da vam je imunitet oslabio pojačajte dozu suplemenata na maksimalne vrednosti i to će rezultirati bržim oporavkom i osnaživanjem organizma.

Da bi bili sigurni u kvalitet preparata tražite potvrdu od strane Ministarstva Zdravlja i upis u naš registar dijetetskih suplemenata jer je takav proizvod zdrav za upotrebu i prošao je sve zdravstvene propise. U suprotnom, rizikujete sa unosom ne proverenih supstanci koje mogu biti i neefikasni, ali i opasni za ljudski organizam.


Koji dijetetski suplementi su najbolji za vegane?


Prelazak na biljni način ishrane obično prvih meseci donosi energiju, lepšu kosu, kožu i bolje varenje. Ali uporedno sa tim organizam crpi poslednje zalihe B i D vitamina koji se sintetišu najčešće iz mlečnih proizvoda i mesa.

Nedostatak B vitamina uz opadanje gvožđa donosi:

 • nedostatak vazduha,
 • iscrpljenost,
 • slabu prokrvljenost,
 • lošiju koncentraciju i pamćenje.
 • A dugotrajno trajno oštećenje nerava.


Nedostatak D vitamina i kalcijuma:

 • postepeno oštećuje kosti i to se manifestuje tek onda kad problem nastupi kroz 20 – 30 godina.


Jasno je da je važno u startu unositi redovne doze specijalno formulisanih suplemenata za vegane jer je to jedini način da se ima zdrava ishrana i pored restriktivne hrane. Mnogi zanemare ili ne sazanaju dovoljno o potrebama organizma i nesvesno ugrožavaju svoje zdravlje.

Tačno je da su istraživanja pokazala da vegani žive duže, da imaju manje kardio-vaskularnih problema, više energije, ali samo ako koriste dijetetske dodatke ishrani!

Rezime


Sve je više pobornika koji žele da budu isključivo vegani. Na našem tržištu postoje namernice koje obezbeđuju dosta dobar izvor većine vitamina i minerala. Ipak, čak i da se odaberu najzdravije biljne namernice nedostajaće neki od važnih vitamina i minerala, a najpre B12, D, gvožđe i amino kiseline. Srećom, zamena i rešenje postoji! Postoje kompleksi vitamina i minerala koji su biljnog porekla i u skladu su sa uslovima ishrane, a sadrže važne elemente. To znači da ne morate da odustajete od svojih izbora zarad zdravlja, već možete imati i jedno i drugo!

Koliko se generalno svi mi hranimo zdravo? Da li naš organizam ima dovoljno energije za brz tempo života koji svi vodimo? Po svemu sudeći dijetetski suplementi su nam svima neophodni, da li se slažete? Dijetetski suplementi za vegane koji su 100% prirodni su pravi način da ojačate svoj organizam.

Napišite nam vaše zaključke u komentare koji se nalaze ispod ovog teksta!