Best of Bee: Ključ za jak imuni sistem i prevenciju respiratornih Infekcija
„Neka hrana bude lek, a lek hrana“
Hipokrat
U današnje vreme zbog povećanja troškova lečenja, gubitka radne snage, produženja životnog veka i porasta kancera, degenerativnih i hroničnih bolesti sa kojima se sve teže borimo, kao i pojave novih bolesti i sindroma, ova 2500 godina stara Hipokratova misao sve više dobija na značaju.
Pčelinji polen i pčelinji hleb – PERGA imaju visoku nutritivnu vrednost i sadrže bioaktivna jedinjenja, koja pozitivno utiču na zdravlje ljudi, pa se stoga smatraju „funkcionalnom hranom“. Ovi proizvodi su bogati proteinima, jednostavnim šećerima, esencijalnim aminokiselinama i omega masnim kiselinama. Pčelinji proizvodi sadrže biohemijske komponente koje se nalaze u funkcionalnoj hrani, kao što su prebiotici, probiotici, vlakna, fitokemikalije (polifenoli, fenolne kiseline, lignani, triterpeni, steroidi), bioaktivni peptidi, minerali, vitamini i organske kiseline. Među ovim jedinjenjima nalaze se i fenoli, flavonoidi i karotenoidi čiji je uticaj ispitivan kod osoba sa rakom, arterosklerozom, oslabljenim imunološkim sistemom, Parkinsonovom, Alchajmerovom bočešću, kardiovaskularnim oboljenjima i artritisom. I ne samo to, smatra se da ove supstance značajno mogu usporiti preveremeno starenje organizma.
Zato je proizvod BEST OF BEE – kao što samo ime kaže je najbolje što pčela može da Vam pokloni...polen, pčelinji hleb – pergu, propolis i med.
Polen biljaka je po mnogo čemu savršen dar prirode –za biljke je glavni način razmnožavanja a za čoveka jedan od najsnažnijih prirodnih imunostimulatora. Pčelinji polen se vekovima koristi u nutritivne i medicinske svrhe, a savremena nauka potvrđuje da ove malene granule slatkog ukusa sadrže mnoge hranljive materije koje poboljšavaju zdravlje. Pored vitamina A, E, D i C i aminokiselina, više od 200 različitih jedinjenja pčelinjeg polena podržava širok spektar funkcija u našem telu. Među ovim hranljivim sastojcima je visok sadržaj antioksidanata, uključujući flavonoide, karotenoide, glutation i kvercetin – za sve je poznato da pomažu u zaštiti vašeg tela od oštećenja ćelija povezanih sa hroničnim bolestima. Nije čudno što su ga Egipćani opisivalili kao „prašinu koja daje život“; Međutim njegovi lekoviti efekti i upotreba u ishrani ljudi nisu bili u potpunosti poznati niti otkriveni sve do pojave tzv. sakupljača polena posle 19. veka
Činjenica je da polen kod nekih ljudi može izazvati alergijsku reakciju i u ovim slučajevima ga treba izbegavati. Međutim, lekari primenjuju jedan „trik“ i često koriste polen kao sredstvo za ublažavanje alergija jer sadrži kvercetin, glutation i flavonoide –supstance koje značajno mogu pomoći osobama koje su sklone alergijama. Taj postupak se zove desenzibilizacija polenom i podrazumeva postepeno izlaganje rastućim dozama/koncentracijama alergena, na koje pacijent ispoljava alergiju. Postepenim unošenjem u organizam rastućih koncentracija alergena dolazi do toga da imuni sistem postaje “manje osetljiv” i razvija toleranciju na alergen, desenzibiliše se, što posledično smanjuje simptome alergije kada osoba ponovo dođe u kontakt sa alergenom . Ovo ne samo da može unlažiti simptome postojeće alergije – već može sprečiti i pojavu novih, ali se mora raditi pod nadzorom lekara.
Perga - Pčelinji hleb je prirodni proizvod dobijen fermentacijom pčelinjeg polena pomešanog sa pčelinjom pljuvačkom i cvetnim nektarom unutar ćelija saća košnice. Za medonosne pčele, hranljive materije neophodne za opstanak i održavanje zdravlja kolonija, potiču iz dva glavna izvora, a to su nektar/medna rosa i polen iz cveća. Nektar i medova rosa obezbeđuju ugljene hidrate, a polen druge potrebe u ishrani, kao što su lipidi, proteini, vitamini i minerali. Međutim, pčele ne konzumiraju direktno nektar/mednu rosu ili polen; u oba slučaja izazivaju biohemijske promene, tako da se nektar/medljika pretvara u med, a polen u pčelinji hleb. Proces pravljenja perge počinje sakupljanjem polena sa cvetova, koji pčele zatim mešaju sa nektarom ili medom i pljuvačkom koja sadrži digestivne enzime. Studije o hemijskom sastavu pčelinjeg hleba su pokazale da se uglavnom sastoji od vode, proteina, slobodnih amino kiselina, ugljenih hidrata, masnih kiselina i drugih bioaktivnih molekula. Ovaj sastav varira od regiona do regiona u zavisnosti od klimatskih uslova medonosnih biljaka i sezonskih varijacija. Svi ovi uslovi čine pčelinji hleb potencijalnom funkcionalnom hranom sa različitim bioaktivnim molekulima.
Propolis je po svom sastavu veoma sličan smoli. Pčele ga koriste za popunjavanje malih pukotina i praznina u košnici. On nastaje kada pčele sakupljaju smolu sa iglica drveća i drugih izvora, i mešaju ga sa malo meda. Pčele, u nastojanju da zatvore praznine u košnicama, koriste propolis kao meru predostrožnosti u cilju zaštite od mikroba. Pre nekoliko hiljada godina, drevne civilizacije su koristile propolis zbog njegovih lekovitih svojstava. Grci su ga koristili za lečenje apscesa. Asirci su ga stavljali na rane i tumore kako bi se borili protiv infekcije iubrzali proces zarastanja. Egipćani su ga koristili za balzamovanje mumija. Danas, slobodno možemo reći na osnovu brojnih studija da je propolis prirodni antibiotik koji je veoma efikasan u borbi protiv upalnih procesa posebno kada su u pitanju respiratorne infekcije, infekcije usne duplje, grla, kože i veoma je moćan u borbi protiv streptokoka, stafilokoka ali i upornih gljivičnih infekcija. Ovo je posebno važno za školsku i predškolsku decu koja su često u kolektivu izložena ovim bakterijama.
SAMO JEDNA KESICA BEST of BEE DNEVNO DOVOLJNA JE ZA JAČANJE IMUNITETA ALI BENEFITI SVAKODNEVNOG UZIMANJA PROIZVODA BEST OF BEE SU VIŠESTRUKI:
- JAČA IMUNI SISTEM
- ANTIUPALNO SVOJSTVO
- ČISTI JETRU OD TOKSINA
- UBLAŽAVA SIMPTOME MENOPAUZE
- POBOLJŠAVA APSORPCIJU GVOŽĐA I POMAŽE KOD ANEMIJE
- UBRZAVA METABOLIZAM
- SNAŽAN JE ANTIOKSIDANS
- POBOLJŠAVA SPORTSKE PERFORMANSE I UBRZAVA OPORAVAK
- PODIŽE NIVO ENERGIJE
- NADOKNADA MIKRONUTRIJENATA
Za slatka jutra i dan ispunjen energijom BEST of BEE!!!