EKSKLUZIVNO U SRBIJI

5 AKUPRESURNIH TAČAKA KLJUČNIH ZA ZDRAVLJE

5 AKUPRESURNIH TAČAKA KLJUČNIH ZA ZDRAVLJE

Akupresura je uobičajeno korišćen tretman za vrstu terapije kojom se može tretirati širok spektar disbalansa u organizmu. Iako postoji više različitih definicija zavisno od autora, većina naglašava da su njeni koncepti slični konceptima akupunkture. Glavna razlika je u tome što se, umesto uvođenja igle, pritisak koristi za stimulaciju akupunkturnih tačaka. Obično se ovaj pritisak primenjuje ručno ali i uz pomoć specijalnih “olovaka” koje na kraju mogu biti zatupaste ili posedovati magnete čime se povećava preciznost i efekat akupresure.


Akupresura se često smatra nežnijim oblikom akupunkture, iako je akupresura verovatno prethodila akupunkturi te se iz tih razloga smatra njenom pretečom.


Kinezi su koristili naoštrene kosti i kamenje, kako bi stimulisali specifične tačke na telu u cilju otklanjanja energetskih blokada koje su kako su smatrali, bile osnova za većinu bolesti. Ova znanja su se prenosila sa kolena na koleno a arheološki dokazi pokazuju da su se i akupunktura i akupresura praktikovale 2000 godina pre nove ere. Do srednjeg veka, obe prakse su bile široko rasprostranjene u Kini.

Kao dokaz u knjigama, akupresura (poznata i kao tuina masaža) je opisana u klasiku interne medicine Žutog cara iz oko 100. godine pre nove ere.


SUŠTINA AKUPRESURE


Akupresura je primena pritiska na specifične tačke ljudskog tela poznate kao tačke pritiska. Smatra se da akupresura stimuliše protok energije duž meridijana (energetskih puteva u telu). Kada su ove meridijanske linije blokirane, to može dovesti do bolesti i raznih oboljenja.


Pored ciljanja na tačke pritiska, terapeut takođe može primeniti pritisak na tačke okidanja- triger tačke (mesta na kojima je tok energije povezan sa drugim delom tela).


Smatra se da akupresura stimuliše cirkulatorni, limfni i hormonalni sistem tela, stimuliše prirodni imunitet tela, povećava protok krvi i cirkulaciju.


Akupresurne tačke su na nervnim završecima meridijana, koji olakšavaju napetost mišića kada se aktiviraju. Akupresurna masaža takođe može delovati tako što utiče na autonomni nervni sistem koji kontroliše funkciju srca i svih organa kontrolisanog od strane autonomnog nervnog sistema.


Akupresura je neinvazivna jer ne uključuje akupunkturne igle ili farmaceutske preparate. To je čini idealnom za ljude na antikoagulansima - kao i za one koji ne vole igle. Pre svega, to je jednostavna za primenu, prijatna, opuštajuća i prirodna vrsta terapije.

Stimulacija akupresurnih tačaka uz pomoć olovke sa magnetima


Postavite kraj olovke na kojoj se nalazi manji magnet na tačku koju želite da stimulišete, zadržite olovku 2-3 minuta /tačku možete stimulisati i laganim kružnim pokretima kao da masirate/. Možete ponoviti nekoliko puta.

Ovde ćemo vam predstaviti tačke koje se najčešće koriste u akupresuri u cilju otklanjanja najčešćih tegoba.


LI-4 IZBEGAVATI U TRUDNOĆI JER MOŽE STIMULISATI KONTRAKCIJE


Najčećšće korišćena tačka za:


- BOLNA STANJA

- POSPEŠIVANJE RADA CREVA /POSEBNO KOD ZATVORA/

- PODIZANJE NIVOA ENERGIJE

- GLAVOBOLJU

- MAMURLUK

- BOLNE MENSTRUACIJE






ST-36 Obuhvata meridian stomaka. Zovu je i tačkom za 100 bolesti. Osnovna uloga je pokretanje krvi i harmonizacija vitalne energije Qi.


- JAČANJE IMUNITETA

- PODIZANJE NIVOA ENERGIJE

- POKRETANJE CIRKULACIJE

- GASTROINTESTINALNI POREMEĆAJI

- POVEŽAVA ISKORISTLJIVOST KISEONIKA

- TAČKA DUGOVEČNOSTI






KOMBINACIJA TAČAKA LI4 I ST36 MOŽE POMOĆI KOD ODVIKAVANJA OD PUŠENJA


LIV 3 – pokreće krv i životnu energiju kroz celo telo.


- UMANJUJE DEPRESIVNO RASPOLOŽENJE

- OSLOBAĐA TELO OD FRUSTRACIJA

- POSPEŠUJE JASNOĆU MISLI

- SMANJUJE ANKSIOZNOST

- SMANJUJE SPAZAM I NAPETOST MIŠIĆA

- POBOLJŠAVA METABOLIZAM JETRE

- REGULIŠE MENSTRUALNI CIKLUS





KI 1 – kanal bubrega, izvor Yin energije za sve kanale.


- OBNAVLJANJE ENERGETSKIH REZERVI,

- JAČANJE DUHA

- OBNAVLJANJE VITALNOSTI

- NOĆNO ZNOJENJE

- NAPADI VRUĆINE –VALUNZI

- GUBITAK SVESTI





EX 1 - YINTANG –“TREĆE OKO” – tačka je smeštena na sredini između obrva.




- ANKSIOZNOST

- INSOMNIJA

- VRTOGLAVICA

- UPALE SINUSA

- STRES

- PROBLEMI SA VIDOM


Stimulacijom akupresurnih tačaka uz korekciju životnih navika i ishrane, adekvatnu suplementaciju i umerenu fizičku aktivnost možete značajno poboljšati opšte stanje organizma sa svih aspekata duhovnog, mentalnog, energetskog i fizičkog.


Podeli