EKSKLUZIVNO U SRBIJI

4 zdravstvenih benefita kordiceps gljive

4 zdravstvenih benefita kordiceps gljive

Ako ste ljubitelj serijskog programa, sigurno ste čuli za kordiceps gljivu u kontekstu svetski popularne serije “The Last of Us”, gde se populacija usled pandemije iste pretvara u zombije. Bez brige, u stvarnosti kordiceps gljiva uopšte nije tako maliciozna. Štaviše, prema naučnim istraživanjima, ekstrakt kordicepsa može da bude i više nego blagotvoran po vas i vaše zdravlje, a evo i kako:

Za početak, šta je kordiceps?

Kordiceps, iliti na latinskom, cordyceps je vrsta gljive koja raste na larvama gusenica. Ostaci insekta i gljive stolećima unazad na dalekom istoku se ručno ubiru i koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini radi poboljšanja funkcije bubrega, seksualnog nagona, te za tretiranje umora, kašlja i slabosti nakon ozbiljne bolesti.

Sa druge strane, danas su suplementi koji sadrže ekstrat kordicepsa postali izuzetno traženi, prvenstveno zbog zdravstvenih benefita koje povlače sa uzimanje kao dodatka ishrani, i to od sportske izdržljivosti i kontrole nivoa šećera u krvi do jačanja imunog sistema.

Kordiceps je legalan “doping”

Veruje se da kordiceps poboljšava sportsku izdržljivost. Ova tvrdnja je prvi put privukla pažnju javnosti 90-ih godina prošlog veka, kada su kineski atletičari postavili višestruke svetske rekorde, a njihov trener je pripisao taj uspeh suplementima koji sadrže kordiceps. Struka smatra da svakodnevno uzimanje kordicepsa može da poveća maksimalnu potrošnju kiseonika, što, u slučaju sportista, znači veća toleracija na treninge visokog inteziteta.

Šta protiv starenja? Pa, kordiceps!

Među starijom populacijom kordiceps se već dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini radi pružanja dodatne energije, smanjenja umora i pojačavanja libida. Čak se naziva "himalajski vijagrom" upravo zbog ovih efekata. A, zapravo, kordiceps u sebi sadrži jedinjenje kordicepin, koje ima snažna antioksidativna svojstva. Kao takav, ekstrakt kordicepsa pravi balans, jača imunitet, reguliše oksidativni stres, koji igra vodeću ulogu kod starenja i razvoja bolesti koje prate godine, kao što je, recimo, demencija.

Kordiceps kao saveznik u borbi sa dijabetesom

Verovali ili ne, ali dijabetes je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu. Istraživanju su pokazala da ekstrakt kordicepsa može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, poboljšavajući metabolizam glukoze, odnosno način kako efikasno organizam obrađuje šećer iz hrane koju unosimo. Istovremeno, naslućuju se da pomaže kod dislipidemije, tj. kod povećanog holesterola u krvi, ali za to su potrebna dodatna ispitivanja.

Kordiceps atakuje upale

Iako na prvu loptu zvuči nestvarno, ali gotovo polovina uzroka smrti u svetu su usled hroničnih bolesti koje su posledica upala. Ne, to nisu one upale koje se zadrže po nekoliko dana, nego hronične upale koje traju po mesecima ili godinama. Upravo ona dovode do teških oboljenja, poput bolesti srca, raka, autoimunih bolesti, te bolesti bubrega i neurodegenerativnih bolesti, kao što je Parkinsonova bolest.

Naučne studije su dokumentovale da, kada su ljudske ćelije izložene kordicepsu, u organizmu su suzbijaju posebni proteini koji povećavaju upalu. Zahvaljujući ovom efektu smatra da se kordiceps može da posluži kao antiinflamatorni suplement.

Kontraindikacije ekstrakta kordicepsa

Nuspojave koje mogu da se javu su mučnina, suvoća usta, osetljiv stomak i dijareja. Svi ovi simptomi nestaju sa prestankom konzumiranja kordiceps suplementa. Ozbiljnije kontraindikacije nisu zabeležene.

U konačnici, kordiceps gljiva ima dugu i utemeljenu istoriju u tradicionalnoj kineskoj medicini za tretiranje raznoraznih zdravstvenih tegoba. U prilog tome ide i činjenica da je ekstrakt kordicepsa već izvesno vreme odobren od strane Kineske vlade za upotrebu u bolnicama i priznat kao bezbedan i prirodan lek.


Podeli