EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Želeli ste da znate o tamjanu a niste smeli da pitate

Želeli ste da znate o tamjanu a niste smeli da pitate

SADRŽAJ:

MOŽETE LI NAM REĆI NEKOLIKO REČI O TAMJANU...

POMENULI STE UPOTREBU TAMJANA U NARODNOJ MEDICINI, MOŽETE LI NAM REĆI NEŠTO VIŠE O TOME?

OVDE STE NAVELI TZV „NARODSKU“ PRIMENU TAMJANA. POSTOJE LI NEKE ZVANIČNE,DA BUDEM PRECIZNIJA, KLINIČKE POTVRDE O EFIKASNOSTI TAMJANA KADA SU U PITANJU BOLESTI KOJE STE NAVELI?

MOŽE LI TAMJAN KAO SUPLEMENT BITI OD KORISTI KADA SU U PITANJU TUMORSKI PROCESI?

MOŽE LI SE TAMJAN KORISTITI KOD ALERGIJA?

DA LI POSTOJE NEKE MERE OPREZA KADA JE U PITANJU PRIMENA INDIJSKOG TAMJANA KAO SUPLEMENTA?


Na pitanja odgovarala: Dr. Ivana Kovačević

MOŽETE LI NAM REĆI NEKOLIKO REČI O TAMJANU...

Tamjan je zapravo smola tamjanovog drveta Boswellia koje se uzgaja u Sudanu, Somaliji, Etiopiji, Arabiji i Indiji. Kod nas je čuven svetogorski tamjan visokog kvaliteta koji ima poseban miris jer se najkvalitetnija vrsta tamajana meša sa eteričnim uljima i u zavisnosti od arome poprima odgovarajući miris.

Praktično, kvalitet arome određuje cenu gotovog tamjana. Kada je aroma lošija, miris brzo izvetri a sve češće se dešava da proizvođači van Svete Gore razblažuju aromu vodom kako bi tamjan bio jeftiniji. Poznavaoci tamjana razlikuju tamjan po čvrstoći zrna, jer je kvalitetan tamjan mek poput plastelina a tamo gde je voda prisutna ona brzo ispari i tamjan postaje tvrd.

Najkvalitetniji je tzv.beli tamjan koji se u Indiji često koristi nakon obroka - za žvakanje, kako bi se uklonile bakterije iz usta i osvežio dah.

Veoma je važno voditi računa o kvalitetu tamjana, ne samo zbog mirisa, već i zbog činjenice da se na našim prostorima tamjan osim prilikom različlitih verskih obreda, tradicionalno koristio u narodnoj medicini za lečenje velikog spektra bolesti.

Veoma često dešava se da iz najbolje namere počnemo da koristimo nešto „Jer je zdravo“ ili zato što „Leči i od najtežih bolesti“a da pri tome ne ulazimo u poreklo i kvalitet same supstance. Dakle, DELUJE DA JE ISTO ALI NIJE ISTO!

POMENULI STE UPOTREBU TAMJANA U NARODNOJ MEDICINI, MOŽETE LI NAM REĆI NEŠTO VIŠE O TOME?

U Ajurvedskoj medicini tamjan se koristi kod različitih upalnih procesa, artritisa, kao sredstvo protiv bolova, kod gljivičnih infekcija, dijareje, dok se u Kineskoj tradicionalnoj medicini koristio kao lek koji poboljšava cirkulaciju i smanjuje bol kod lepre, gonoreje i pacijenata koji boluju od kancera.

U zemljama širom Evrope tamjan se uglavnom koristi u terapiji hroničnih bolesti kao što su artritis, nadimanje, astma, bronhitis, zapaljenskih bolesti creva, dijabetesa.

U našoj narodnoj medicini tamjan su uglavnom žvakali kako bi održali zdravlje usne duplje. Tamjan se stavljao na „zub koji boli“ a ponajviše je korišćen za rastapanje kamena u bubregu.

OVDE STE NAVELI TZV „NARODSKU“ PRIMENU TAMJANA. POSTOJE LI NEKE ZVANIČNE,DA BUDEM PRECIZNIJA, KLINIČKE POTVRDE O EFIKASNOSTI TAMJANA KADA SU U PITANJU BOLESTI KOJE STE NAVELI?

Aktivna supstanca u tamjanu je tzv. Bosvelična kiselina i veoma je lekovita. Kao suplement tamjan se koristi sam, ali veoma često i u kombinaciji sa drugim biljkama. Najčešće su u pitanju kombinacije tamjana sa kurkumom, i to je možda najbolji sklop biljaka kada su u pitanju artritisi, problemi sa koštano – zglobnim sistemom, upalne bolesti creva i astma. Indijski tamjan u kombinaciji sa biljkom sladić, čija je aktivna supstanca glicerizin štiti ćelije jetre i pospešuje njihovu regeneraciju.

Urađene su brojne kliničke studije koje potvrđuju efikasnost tamjana kod ovih bolesti.

MOŽE LI TAMJAN KAO SUPLEMENT BITI OD KORISTI KADA SU U PITANJU TUMORSKI PROCESI?

Pošto su ovo „škakljiva pitanja“ moram se pozvati na zvanična klinička istraživanja,jer kada kažemo da nešto pomaže ne mora značiti da i leči, a ako kažemo da leči, to ne znači da je to primenljivo u svim slučajevima. Pre nego što razmotrimo ovu temu treba imati na umu da je svaka osoba individua i ono što nekome pomaže u 100 posto slučajeva, nekome će samo olakšati tegobe i poboljšati kvalitet života, neko će imati možda mali boljitak, neko možda neće reagovati na terapiju.

Svaki organizam je različit, uzroci nastanka bolesti su različiti, dužina trajanja bolesti, način života, a i sama želja da se ozbiljno pristupi lečenju je veoma važna. Neka klinička istraživanja pokazala su da aktivna supstanca AKBA /acetyl-11-keto-beta-boswellic acid/ izolovana iz tamjana može usporiti pa čak i zaustaviti pojavu metastaza u jetri, slezini i plućima kod osoba koje su obolele od karcinoma pankreasa.

Takođe tamjan potencira efekat citostatika gemcitabina, što bi značilo da kombinovana primena tamjana kao suplementa i ovog citostatika povećava uspešnost terapije kod osoba obolelih od karcinoma pankreasa. Takođe, bosvelična kiselina pokazala je veliku efikasnost u zaustavljanju rasta tumorskih ćelija kod obolelih od karcinioma prostate, leukemije, karcinoma bešike i dojke.

Kada je u pitanju karcinom dojke obećavajućih rezultata bilo je i kod osoba koje su rezistentne na primenu tamoksifena /lek koji se koristi u terapiji karcinoma dojke a ima anti-estrogenski efekat/. Dakle da rezimiramo, indijski tamjan se u većini slučajeva može koristiti kao POMOĆNO sredtvo u terapiji malignih bolesti.

MOŽE LI SE TAMJAN KORISTITI KOD ALERGIJA?

Alergije su postale ozbiljan problem današnjice. Došli smo do toga da se veliki broj odraslih i dece sve češće obraća lekaru zbog tzv. nespecifičnih reakcija.

Sve čeće se može čuti da osobe koje do sada nisu imale nikakve alergije počinju da se žale na dugotrajan suv kašalj, gušenja,curenje iz nosa, kijanje, osipe na koži, svrab, pa čak i pojavu angioedema, a nakon urađenih alergijskih proba iako sve ukazuje na alergijsku reakciju ne možemo da pronađemo uzročnika alergije.

Jedan od mehanizama dejstva indijskog tamjana je i blokada stvaranja leukotrijena-masnih molekula imunog sistema koji doprinose stvaranju upalnih procesa ali su odgovorni i za pojavu astme i alergijskog rinitisa. Vodeći se ovom činjenicom možemo zaključiti da je indijski tamjan odličan za prevenciju alergija ali i zapaljenskih bolesti respiratornog sistema.

U praksi se najbolje pokazala kombinacija kurkume, indijskog tamjana i kvercetina u prevenciji i terapiji alergija.

DA LI POSTOJE NEKE MERE OPREZA KADA JE U PITANJU PRIMENA INDIJSKOG TAMJANA KAO SUPLEMENTA?

Indijski tamjan ne bi smele da uzimaju osobe koje imaju alergiju na tamjan, a zvanično se ne preporučuje osobama koje boluju od upale želuca /gastritisa/. Takođe, primena tamjana se ne preporučuje tokom trudnoće.

Indijski tamjan - Weihrauch se jedino može naći na sajtu

sanovita.rs

Podeli