Citrusi su bogati vitaminom C

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za naše zdravlje, jer ima ulogu u sintezi kolagena, gvožđa, hormona i neurotransmitera. Vitamin C takođe jača naš imunitet i štiti nas od infekcija, upala i slobodnih radikala. Citrusi su jedan od najboljih izvora vitamina C, jer sadrže oko 50-100 mg vitamina C na 100 g voća. Preporučena dnevna doza vitamina C je 75 mg za žene i 90 mg za muškarce, što znači da samo jedna pomorandža ili grejpfrut može da zadovolji naše potrebe za ovim vitaminom.

Citrusi poboljšavaju raspoloženje

Jesen je godišnje doba kada se dani skraćuju, temperatura pada i sunca je sve manje. Ovo može da utiče na naše raspoloženje i da izazove depresiju, anksioznost ili apatiju. Citrusi mogu da nam pomognu da se osećamo bolje, jer sadrže aromatična ulja koja deluju stimulativno na naš mozak i nervni sistem. Citrusi takođe sadrže folnu kiselinu, koja je neophodna za proizvodnju serotonina, hormona sreće. Studije su pokazale da unos folne kiseline može da smanji simptome depresije i poboljša kognitivne funkcije.

Citrusi regulišu probavu

Jesen je vreme kada često konzumiramo tešku i masnu hranu. Ovo može da dovede do problema sa probavom, kao što su nadutost, gasovi, zatvor ili dijareja. Citrusi mogu da nam olakšaju probavu, jer sadrže vlakna koja podstiču rad creva i sprečavaju zatvor. Citrusi takođe sadrže organske kiseline, koje poboljšavaju varenje i apsorpciju hranljivih materija. Citrusi su takođe diuretici, što znači da podstiču izlučivanje viška tečnosti i toksina iz organizma.

Citrusi štite kožu

Jesen je period kada naša koža trpi zbog promene temperature, vetra i suvog vazduha. Ovo može da dovede do isušivanja, perutanja, crvenila ili iritacije kože. Citrusi mogu da nam pomognu da održimo kožu zdravom i lepom, jer sadrže antioksidante koji sprečavaju oksidativni stres i starenje kože. Citrusi takođe sadrže vitamin C, koji je neophodan za sintezu kolagena, proteina koji daje elastičnost i čvrstinu koži. Citrusi takođe sadrže vitamin A, koji reguliše lučenje sebuma i sprečava akne i upale kože.

Dakle, citrusi su voće koje ne treba da propustimo tokom jeseni, jer imaju mnogo zdravstvenih benefita koji mogu da nam poboljšaju kvalitet života. Uključite citruse u vašu ishranu tokom jeseni i uživajte u njihovom ukusu i mirisu.

Za kraj, poklanjamo vam recept za niskokalorični topli napitak od sveže ceđene pomorandže, cimeta i karanfilića:

Ovo je napitak koji će vas ugrejati i podsetiti na zimu : potrebno vam je 4 pomorandže, 2 štapića cimeta, 10 karanfilića i 2 kašike meda. Iscedite sok od 4 pomorandže koristeći vašu Solis cediljku za citruse, dodajte cimet, karanfilić i med, pa zagrejte na srednjoj vatri dok ne proključa. Sklonite sa vatre i procedite. Poslužite u šoljama sa kriškama pomorandže.