Dijetetski suplementi ili dodaci ishrani su proizvodi koji svojim aktivnim sastojcima mogu da doprinesu jačanju prirodnih funkcija organizma.

Oni predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala ili drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom.

Dijetetski suplementi se koriste iz različitih razloga, a najčešći su:

 • Pomoć u ubrzanju oporavka - 71%
 • Poboljšanje zdravlja - 52%
 • Poboljšanje performansi - 46%
 • Terapija bolesti - 40%
 • Dopuna neodgovarajućoj ishrani - 29%

Podela dijetetskih suplemenata prema vrsti:

 • Vitamini - spadaju u grupu najkorišćenijih suplemenata. Koriste se kao regulatori metabolizma, koji utiču na mnogobrojne fiziološke procese.
 • Mineralne materije - mikronutrijenti čiji deficit dovodi do postizanja slabijih rezultata na fizičkom i mentalnom planu. Najčešće se koriste kalcijum i gvožđe
 • Biljni suplementi - kurkuma, indijski tamjan, ženšen, ginko...koriste se za širok dijapazon potreba organizma, kao dopuna ili zamena konvencionalne terapije. Predstavljaju najbolji izbor.
 • Aminokiseline - koriste se za postizanje boljih sportskih rezultata
 • Ostali - probiotici, inozin, glukozamin


Kada se koriste dijeteski suplementi?

Pošto je preduslov za održavanje dobrog zdravlja pravilna i raznovrsna ishrana, ustanovljeno je da se unošenjem odgovarajućih nutritivnih sastojaka može sprečiti nastanak mnogih oboljenja

Pravilnom ishranom mogu se zadovoljiti sve potrebe organizma za vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima.
Međutim, ubrazan tempo života u savremenom svetu naterao je većinu ljudi da se nepravilno hrane (preskakanje obroka, brza hrana, nedovoljan unos voća i povrća, previše zastupljena masna i pržena proteinska hrana…), što zajedno sa ostalim lošim navikama (sedeći način života, stres i nerviranje...) dovodi do pojave oksidativnog stresa.

Na ovaj način organizam ostaje bez važnih vitamina i minerala, koji su neophodni za očuvanje zdravlja. Zbog svega navedenog, korišćenje suplemenata je postalo neophodno.
Ipak, da bi se pomoglo sopstvenom organizmu da lakše funkcioniše treba znati kome su potrebni koji dijetetski suplementi, u kom obliku, u kojoj dozi.

Iako su dijetetski suplementi generalno neškodljivi i pri većim dozama, ipak bi se trebalo držati preporučenih doza za svaku populacionu grupu.
Takođe, od navedenih grupa, uvek je najbolje odbarati biljne suplemente, jer su izrađeni od sastojaka koji se nalaze u prirodi i koje naš organizam najbolje prihvata i apsorbuje.

Biljni suplementi (kurkuma, indijski tamjan, OPC + C...) će pomoći organizmu da bolje iskoristi nutrijente unete hranom, a onde gde je potrebno, dopuniti nedostatak hranljivih materija.

Još jedna uloga biljnih dijetetskih suplemenata je jačanje imuniteta i poboljšanje zdravlja jačanjem prirodnih mehanizama odbrane, tako što deluju pre svega na uzroke bolesti.

Koji dijetetski suplement odabrati?

Biljni dijetetski suplementi se biraju prema potrebama organizma. Neki od dijetetskih suplemenata čija su lekovita dejstva i zvanično potvrđena su:

 • Kurkuma - zahvaljujući svojim antiupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima od davnina je u upotrebi kada su u pitanju bolesti zglobova, različiti oblici artritisa itd. Pored glavnog sastojka kurkumina, kurkuma sadrži i vitamine B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana.

 • Indijski tamjan - suplement na bazi smole indijskog tamjana doprinosi normalnoj funkciji zglobova, disajnih puteva i creva. Dokazano je da tamjan značajno smanje jutarnju ukočenost i smetnje pri kretanju, intenzitet bola, poboljšava snagu i pokretljivost zglobova, bez nuspojava uobičajenih za klasične antiinflamatorne lekove. U Nemačkoj, tamjan je svrstan među tri najbolja alternativna tretmana u borbi protiv upalnih bolesti creva.

 • OPC + C - Suplement na bazi acerole i semena grožđa za prevenciju srčanih oboljenja i arteroskleroze, jačanje imunog sistema i prirodnu nadoknadu vitamina C. Acerola je voće sa visokim sadržajem vitamina C koja sadrži i do20 puta veću količinu ovog vitamina nego limun. Seme grožđa sadrži kompleks polifenola: flavonoida, katehina, leukoantocijanidina, procijanidina, katehinskihtanina i antocijana. Semenke su bogate moćnim antiksidantima i prirodnim biljnim jedinjenjima poznatim kao oligomerni proantocianidnski kompleksi ili OPC. Prisustvo flavonoida, antocijana i organskih kiselina, omogućava da se vitamin C još bolje iskoristi.