Ekspres lonac je jedna od omiljenih posuda za kuvanje u bilo kojoj kuhinji.

Savremena tehnologija je stvorila tehnički dovršene i unapređene, potpuno sigurne za upotrebu, napredne ekspres lonce koji su i vrlo jednostavni za korišćenje. Idealan je za osobe koje nemaju mnogo vremena za kuvanje, jer je glavna prednost ekspres lonca brzo kuvanje.Tako ćete uštedeti vreme koje možete potrošiti na druge aktivnosti.

Takođe, jedna od velikih prednosti kuvanja u ekspres loncu jeste i ta što hrana pripremljena na ovaj način, u sebi zadržava sve vitamine i minerale, važne za pravilno funkcionisanje organizma. Obroci neće biti samo brzo pripremljeni, već će biti daleko ukusniji i zdraviji.

Način rada ekspres lonca

Ekspres lonac je napravljen od nerđajućeg čelika sa debelim dnom i posebnim poklopcem sa sigurnosnim ventilom. Kada se posuda zagreva, tečnost unutar lonca stvara paru koja diže temperaturu i do 120 stepeni Celzijusa.

Sam poklopac se u trenutku kada dostigne određenu temperaturu čvrsto zatvori što onemogućava curenje pare i sadržaja iz lonca.

Sigurnosni ventil na loncu kontrolisano ispušta manje količine pare čime reguliše temperaturu i pritisak u loncu, i sprečava i mogućnost eksplozije.

Kako koristiti ekspres lonac?

  • Sastojci jela u loncu trebalo bi da ispunjavaju dve trećine zapremine, a namirnice koje stvaraju penu (pirinač, povrće) samo polovinu.
  • Nikada ne treba stavljati prazan lonac na zagrejan šporet.
  • Poklopac mora da bude dobro zatvoren.
  • Ne koristite ekspres lonac bez tečnosti jer može (usled pregrevanja) doći do oštećenja sigurnosnih i zaptivnih elemenata, kao i akutermnog dna posude.
  • Pre otvaranja lonca obavezno ga skinite sa grejnog tela.
  • Ne otvarajte ekspres lonac na silu i pre nego što budete potpuno sigurni da je unutrašnji pritisak potpuno opao (da je sva para izašla kroz ventil).
  • Kada je ekspres lonac pod pritiskom, pomerajte ga pažljivo.


Šta se sve može pripremiti u ekspres loncu?

U ekspres loncu se jednostavno mogu pripremiti sva ukusna i zdrava jela "na kašiku"; gulaš, supa, sarma, ćufte, pasulj...
Sva čorbasta jela kuvajte u ekspres loncu. Malo truda, za veliku uštedu vremena.

Priprema namirnica za ekspres lonac utiče na vreme kuvanja samih jela. Na primer, mahunarke prethodno potopite i posolite, meso isecite na manje komade...

Na ovaj način supu možete skuvati za 10 - 15 minuta, gulaš za 30 - 40 minuta, pasulj za 60 minuta, grašak za 40...i sve to bez širenja mirisa po stanu.

Ukratko, u ekspres loncu možete spremati apsolutno sve, a posebno je dobar za supe i ostala kuvana jela.

Ukoliko vodite računa o zdravoj ishrani, ne postoji bolji način za brže pripremanje zdrave i ukusne hrane od pripremanja u ekspres loncu. Kuvanje u ekspres loncu omogućava pripremu ukusnih jela 3 do 10 puta brže u odnosu na konvencionalne načine kuvanja.

Vrela para, koja se dobija na visokim temperaturama u ekspres loncu, doprinosi brzoj pripremi i intenzivira ukus hrane. Tako je moguće koristiti manje soli, šećera i začina, a dobiti bolji ukus hrane. Proces pripreme hrane u ekspres loncu podrazumeva „zatvoren sistem“ što znači da kiseonik iz vazduha, koji može da uništi važne hranljive sastojke, nije prisutan u procesu pripreme hrane.

Na ovaj način se sačuva više hranljivih sastojaka nego bilo kojom drugom metodom kuvanja. Takođe, zbog brze pripreme hrane sa malo tečnosti, više vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka se sačuva u procesu pripreme.