EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Uloga suplemenata u očuvanju zdravlja

Uloga suplemenata u očuvanju zdravlja

Sigurno ste primetili da su od nedavno zdrava ishrana i zdrav način života postali glavna preokupacija kako javnosti tako i pojedinca. Zahvaljujući razvoju interneta i društvenih mreža, mnoge informacije koje nismo imali postale su nam dostupne ali smo na neki način upali u konfuziju čitajući razne savete i preporuke vezane za ishranu. Sve informacije ponuđene su “na tanjiru” a mi samo treba da se odlučimo šta nam je činiti i šta jesti da bi smo bili zdravi i dugovečni. Početi sa zdravim načinom života bilo bi lako i jednostavno kada bi mišljenja po pitanju toga bila usaglašena i kada dodatnu zabunu ne bi stvarali kontroverzni stavovi stručnjaka – lekara, nutricionista i trenera. Dijeta poput hrono, Atkinsonove, autofagije, pilotske, mesne, mesečeve...ishrana makrobiotička, keto, mediteranska, veganska, vegetarijanska, fleksiterijanska, post ...samo su šačica onoga što nam se nudi za dobro zdravlje, vitku liniju i dugovečnost. Tu se priča ne završava, dođosmo i do masti...da li su puter i svinjska mast zdraviji od ulja i margarina; da li uzimati maslinovo ulje ili od koštica grožđa; koje ulje je bogato omega-3 nezasićenim masnim kiselinama a koje sadrži omegu 6,7,9?!! Pitanja o koristima i štetnostima šećera i njegovim zamenama, bolje da zanemarimo jer bi ova priča otišla u nedogled.

Jedna važna stavka oko koje se sve više polemiše, tiče se suplemetacije. Šta se podrazumeva pod suplementacijom, da li su nam suplementi zaista neophodni, da li postoji opasnost od njihove primene i koji su benefiti? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati da damo odgovor.

 

Šta je suplementacija?

 

Ako posmatramo stručnu terminologiju u najširem smislu suplementacija podrazumeva dodatak ishrani. Zapravo, suplementacija nam omogućava unos neophodnih minerala, vitamina i biljnih komponenti koje bi trebale da nadoknade nutritivni sadržaj hrani koju konzumiramo. U većini slučajeva, hrana koju većina ljudi širom sveta jede, jedva da je hranljiva – nije organska, često je puna soli, masti, šećera aditiva, konzervanasa, biljna hrana nažalost je često genetski modifikovana, puna pesticida i herbicida, teških metala a ako govorimo o mesu veoma često se radi o prerađevinama koje su pune hormona. Proizvođači voća i povrća danas uče kako da stvore hibridne oblike o hrane da bi ih na neki način poboljšali i da bi povećali prinos. Menja se boja, težina, kiselost, trajnost voća i povrća što znatno umanjuje nutritivne vrednosti. Ono što izgleda kao debela, ukusna pomorandža nije ništa drugo do šećer i voda i verovatno teško svarljiva celuloza. Neko će reći da se hrani zdravo i da mu suplementacija nije potrebna, jer jede organsku hranu, pažljivo bira namirnice, čita deklaracije i etikete. Odlično, samo imajte na umu da je zemljište ispošteno, vazduh zagađen, ratuje se u svetu sa oružjem koje više ne podrazumeva borbu kopljima i strelama već borbu otrovima, uranijumom, nuklearnim i atomskim oružjem, bombama i to sve nije daleko od nas, bez obzira gde se ta vodila borba...oblaci putuju, vetar raznosi a kisele kiše padaju na tlo.

Sve ovo navedeno, razlog je zbog koga su suplementi su postali neizostavan deo modernog načina života. U svetu u kojem smo često izloženi stresu, nepravilnoj ishrani i zagađenju, oni su postali ključni faktor u održavanju zdravlja ali i lepote. Razumevanje njihove uloge i pravilna primena može nam pomoći da poboljšamo kvalitet života i povratimo ravnotežu koju je naš organizam izgubio tokom vremena usled bolesti ili stresnog načina života.

 

Prednosti suplementacije...

 

Vitamini i minerali su esencijalni nutrijenti koji su potrebni za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, moderna ishrana često ne podrazumeva dovoljan unos ovih supstanci. Suplementacija može nadoknaditi njihov nedostatak i obezbediti telu potrebne hranljive sastojke za optimalno zdravlje. Kada starimo, naš metabolizam se menja, teže nam je da varimo hranu i zadržavamo hranljive materije koje su nam potrebne. Sa starenjem organizma, ne samo da se menja metabolizam već se često povećava količina lekova koju uzimamo, što dodatno opterećuje jetru i sistem organa za varenje, čime se ometa apsorpcija hranljivih materija. Povećava se lučenje želudačne kiseline, oštećuje se sluznica želuca, smanjuje se lučenje enzima koji pospešuju varenje hrane, javlja se nadimanje, gasovi, osećaj neprijatnosti u stomaku jer se hrana koju jedemo ne apsorbuje pravilno. U ovim situacijama može biti korisna suplementacija detoxaminom – aktiviranim zeolitim / koji štiti i oblaže sluznicu sistema za varenje i eliminiše toksine iz organizma/, digestivnim enzimima i probioticima. Kada uspostavite balans u sistemu organa za varenje, ne samo da ćete bolje apsorbovati minerale i vitamine i imati bolju probavu, već ćete imati bolji imunitet. Da bi ste trajno imali snažan imuni sistem, povremeno možete dodati i neke biljne preparate poput biljke Cistus incanus koju možete kombinovati sa cinkom i vitaminom C /ovu kombinaciju možete naći u preparatu Immun aktiv plus / koji su uspešni borci protiv herpesa i virusnih respiratornih infekcija. Isto tako, vitamin D je ključan za zdravlje kostiju i imunološki sistem, dok omega-3 masne kiseline podržavaju zdravlje srca i mozga ali i lep izgled kože.

 

O čemu moramo voditi računa?

 

Suplementi kao što vidite iz priloženog, mogu biti veoma korisni za naš organizam. Ipak, pre nego što počnete sa suplementacijom nije loše da porazgovarate sa svojim lekarom, posebno ako pored suplemenata pijete i neke lekove. Neki suplementi mogu umanjiti iskoristljivost lekova, neki potencirati njihovo dejstvo a neki mogu stvarati i ukrštene reakcije i biti kontraindikovani. Pogledajte da li je suplement koji uzimate registrovan od strane nadležnih institucija. Uvek pročitajte deklaraciju i pogledajte da li postoji neka supstanca ili pomoćno sredstvo /za zgrušavanje, zaslađivač, boja,laktoza/ na koju možete imati intoleranciju i koja vam može napraviti alergijsku reakciju.

Bez obzira da li će suplementacija biti vaš izbor ili ne, imajte na umu da je pored suplementacije važno da smanjimo nivo stresa, budemo što više u prirodi, da se bavimo fizičkim aktivnostima u skladu sa svojim godinama i mogućnostima i da se trudim da se što zdravije hranimo. To je jedini način da sebi obezbedimo lep i kvalitetan život.

Podeli