Tajna dugovečnosti krije se u spermidinu

Iako ima škakljiv naziv spermidin je neverovatno jedinjenje, tačnije on je poliamin.

spermidin suplement

Naziv je dobio zato što je otkriven u uzorku ljudske sperme, a otkrio ga je naučnik iz Holandije, Anton Van Levenhuk 1678. godine. Spermidin sadrži dve ili više primarnih amino grupa. Prirodno se nalazi u ribozomima i živim tkivima, a veoma je važan za opstanak živih ćelija. Iako mu je naziv takav kakav jeste, naziv ovog poliamina sugeriše rođenje, plodnost, mladost i obnavljanje ćelija. Mladi organizmi u krvnom serumu imaju mnogo viši nivo spermidina, nego stariji organizmi.

sinteza spermidina

Medicina i farmacija se poslednjih godina veoma interesuju za spermidin u cilju usporavanja starenja, te se rade opširne studije i istraživanja . Spermidin i putrescin stimulišu proces u organizmu koji se naziva autofagija. Poliamini se vezuju sa različite molekule i time utiču pozitivno na rast ćelije, stabilnost DNK ćelije, jednom rečju na više načina održavaju zdrav rast i funkcionisanje ćelija.

spermidin suplemente i autofagija

*Autofagija doslovno prevedena sa grčkog znači "jedenje samog sebe". To je u stvari proces u kom ćelije razlažu organele i proteine unutra sebe same, koji ne funkcionišu kako treba ili štete samoj ćeliji. Iako Vam ovaj proces strašno zvuči, on je zapravo veoma koristan, jer se na taj način održava zdrava i funkcionalna ćelija. Autofagiju možemo posmatrati kao recikliranje loših delova ćelije i samih ćelija, kojom se u stvari vrši regeneracija ćelije. Post i uzdržavanje od jela je takođe vrsta autofagije.

Nažalost sa godinama, sposobnost organizma da vrši proces autofagije opada, pa se okrećemo hrani bogatoj spermidinom kao što su:

  • grejpfrut,
  • mahunarke,
  • soja,
  • kukuruz,
  • zelena paprika,
  • brokoli,
  • pečurke,
  • karfiol i dr.
  • ili možda najefikasnijem metodu-suplementima.


Sintetički spermidin koji se nalazi u suplementima je u potponosti isti kao i u prirodnom molekulu spermidina.

spermidin ishrana slika

Spermidin igra veoma važnu ulogu u u regulaciji procesa u ćeliji, pokreće autofagiju koja je glavni mehanizam usporavanja starenja. Istraživanja su pokazala da su nedostatak spermidina i usporen proces autofagije u direktnoj vezi sa skraćenim životnim vekom, akutnim upalama i hroničnim stresom.

Osim pokretanja procesa autofagije, spermidin i na druge načine održava organizam zdravim i vitalnim. Studijama je utvrđeno da ima antiupalno dejstvo, ima funkciju u metabolizmi lipida, rastu i proliferaciji ćelija . Metabolizam lipida je značajan za dužinu životnog veka, a njegov poremećaj može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Spermidin u procesu adipogeneze ( stvaranje masnih ćelija iz matičnih ćelija) reguliše i modifikuje profile lipida.

Spermidin poboljšava kognitivne funkcije, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, predupređuje maligna oboljenja. Kod starijih ispitanika koji su imali problema sa kognitivnim opadanjem došlo je do poboljšanja nakon 3 meseca korišćenja.

Medicinska istraživanja spermidina sugerišu da spermidin može sprečiti uobičajene razloge raka jetre- fibrozu jetre i hepatocelularni karcinom.

Spermidin plus-dijetetski suplement na bazi spermidina, sačinjen je od prirodnih ekstrata biljaka ; resveratola iz Tibetanske ruže, Ekstrat koštica grožđa Alfa-alfa i kompleksa vitamina B.

spermidin suplement

Suplement Spermidin plus možete uskoro možete naći ekskluzivno u Republici Srbiji jedino ovde, na sanovita.rs!