Šta možete da očekujete ako konzumirate citruse svaki dan

Prvo na šta me acociraju, kad pomislim na citruse je leto, Sunce, more i toplina.Osvežavajuće voće, slatko - kiselkastog ukusa, voće koje se najviše konzumira na svetu. Citrusi su nerazdvojni deo izbalansirane, zdrave ishrane. Ono po čemu su citrusi najpoznatiji je vitamin C. Osim vitamina C, ovo voće sadrži folate, flavonoide, kalijum, vitamin A, vitamin B6 i vlakna.

Postoji dosta vrsta citrusa : pomorandža, limun, limeta, grejpfrut, mandarina, klementina, kumkvat, pomelo, krvava pomorandža i dr.

Vitamin C ili askorbinska kiselina je najpoznatiji vitamin na svetu. Citrusi obiluju ovim vitaminom. Mislim da kad neko kaže vitamin C, svi pomislimo na pomorandžu. Zašto nam je bitan vitamin C? Vitamin C je bitan za održavanje i poboljšanje imuniteta, učestvuje u formiranju kolagena, koji je bitan za zdravlje kože, kose, noktiju, vezivnog tkiva i kostiju.Vitamin C je antioksidans koji štiti telo od slobodnih radikala.Vitamin C je jako važan u procesu apsorbovanja gvožđa iz hrane, te se kod anemije prepručuje simbiotičko delovanje vitamina C i suplemenata gvožđa.

Ukoliko uvrstite citruse u svoju ishranu, samnjujete mogućnost da obolite od dijabetesa i bolesti srca,a njihovim konzumiranjem smanjuje se mogućnost od nastanka određenih vrsta kancera.Vitamin C učestvuje u formiranju belij krvnih zrnaca, a bela krvna zrnca se čuvari našeg imuniteta.

Folati su važni za zdravlje reproduktivnog sistema, kao i za razvoj ploda tokom trudnoće. Vitamin A je odličan za vid, a vitamin B6 utiče na zdravlje nervnog sistema.

Flavonoidi su određeni hranljivi sastojci ili fitonutrijenti, a ima ih u citrusima.Flavonoidi se takođe ponašaju kao antioksidansi, smanjuju upalne procese i štite od slobodnih radikala.Flavonoidi kao i svi antioksidansi imaju dejstvo prevencije od kancerogenih oboljenja, neurodegenerativnih oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Flavonoidi su efikasni kod lošeg holesterola jer inhibiraju oksidaciju lipoproteina niske gustine LDL. Falvonoidi utiču na regulaciju crevne flore i funkciju crevne barijere, smanjuju gastrointestinalne upale.

Citrusi su veoma dobri za zdravlje digestivnog sistema, jer sadrže dosta vlakana, pa smanjuju rizik od zatvora, divertikuloze i ostalih problema. Preporučuju se osobama koje žele da skinu višak kilograma, jer su niskokalorični.

Ukoliko želite da se dobro hidrirate, a ne volite da pijete običnu vodu, ceđeni sokovi od citrusa su odlična alternativa jer sadrže elktrolite - kalijum, natrijum i magnezijum. Elektroliti sprečavaju da ogrganizam izgubi vodu kroz znojenje ili mokrenje, već je zadržavaju u ćelijama.

Zašto piti sveže ceđeni sok od citrusa, a ne kupovni?

Kupovni sokovi puni us šećera i aditiva, te se poništava svaka dobrobit koji citrusi nude. Kada sami cedite i pripremate sok kod kuće, imate kontrolu šta se u njemu nalazi. Znate da nema aditiva i veštičkih boja, konzervansa. Možete dodati vode, ukoliko vam je prejak ili dodati druge zdrave sastojke kao što su med, kurkuma, listići nane . Pošto nema procesa pasterizacije, kao kod kupovnih sokova, svi minerali i vitamini ostaju u soku.

Preporučujemo oprez kod konzumiranja grejpfruta jer utiče na određene lekove i može dovesti do ozbiljnih problema. Grejpfrut je jedino voće koje ne smete uzimati u kombinaciji sa antibioticima, antidepresivima, lekovima za srce i lekovima za snižavanje krvnog pritiska.

Neki ljudi vole da jedu citruse, naročito pomorandže i mandarine, dok neki vole da ih cede. Ukoliko se odlučite za njihovo ceđenje, možete praviti razne kombinacije voća koje ćete staviti u cediljku. Ukoliko više volite da pijete sokove onda je Solis cediljka za citruse proizvod baš za Vas!

Prednost ovog sokovnika je što izvuče svaku kap soka iz voća, toliko je moćan. Nema napora, dovoljan je samo dodir na polugu sokovnika. Veoma je brz i nečujan. Ima sistem protiv kapanja, pa neće biti nereda po kuhinji.Izgleda veoma lepo i luksuzno i uklapa se u svaku kuhinju, a kvalitet garantuje švajcarski brend Solis koji već ceo vek proizvodi uređaje za domaćinstvo. Može se prati u mašini za pranje posuđa.

Solis cediljku za citruse možete kupiti na sajtu www.prostozdravo.com gde možete pogledati i ostale Solis uređaje za domaćinstvo i proizvode namenjene za podršku zdravom načinu života.