Autor texta: Milan Sarajevčić


Šta je omekšivač vode?

Omekšivač vode je sistem za filtriranje cele kuće koji uklanja minerale kalcijuma i magnezijuma koji izazivaju tvrdoću iz vaše vode kroz proces koji se zove razmena jona. Omekšivač vode rešava jedan od najčešćih i najrazornijih problema vode: tvrdu vodu. Tvrda voda pustoši moderni dom. Kamenac se nakuplja u vašim cevima, začepljuje ih i smanjuje pritisak vode. Skala dramatično skraćuje životni vek uređaja kao što su mašine za pranje sudova, aparati za kafu i ledomati. Tvrda voda uništava uređaje za toplu vodu. Što je temperatura vode viša, više kalcijuma i magnezijuma će se učvrstiti i stvrdnuti u čvrste naslage unutar vašeg bojlera. Ako živite na teritoriji tvrde vode, može zvučati kao da vaš bojler pravi čudne zvukove. To je zato što se kamenac zakačio za grejni element. Kako temperatura grejača raste i rezervoar se širi, kalcifikovane stenske naslage nastale kore na grejnim elementima počinju da pucaju i rastežu se.

Bez omekšivača vode, veš zahteva dodatni deterdžent kako bi se sprečilo da izgleda prljavo. Posuđe će izaći iz vaše mašine za pranje sudova sa prugama i mrljama. Sloj kamenca se nakuplja na vašim zavesama za tuširanje i vaš sapun i šampon neće peniti. Kupanje u tvrdoj vodi iritira kožu koja posle svrbi i suva je, a kosu beživotnom i lepljivom. Sama količina vremena, energije i novca potrebnih za čišćenje štetnih nuspojava tvrde vode izaziva vrtoglavicu.

Ulaganje u omekšivač vode štedi vam vreme, energiju i novac i štiti vaš dom i imovinu.

Kako funkcioniše omekšivač vode?

Omekšivač vode uklanja kalcijum i magnezijum iz vode kroz proces koji se naziva jonska razmena. Kada tvrda voda uđe u mineralni rezervoar, ona teče kroz sloj sferičnih smolnih kuglica. Ove plastične perle, obično napravljene od polistirena, napunjene su jonom natrijuma. Zrnca smole su anjoni, što znači da imaju negativan naboj. Minerali kalcijuma i magnezijuma imaju pozitivan naboj, čineći ih katjonima. Pošto se suprotna naelektrisanja privlače, negativno naelektrisanje minerala privlači pozitivno naelektrisanje kuglica smole. Kako tvrda voda prolazi kroz smolu, perle hvataju mineralne jone i uklanjaju ih iz vode. Kada perla zahvati mineralni jon, natrijum jon se oslobađa. Stub smole uklanja svu tvrdoću iz vode dok prolazi kroz mineralni rezervoar, a omekšana voda izlazi iz cevi.

Top of Form

Bottom of Form

Šta uklanjaju omekšivači vode?

Omekšivači vode su dizajnirani da uklone jone kalcijuma i magnezijuma iz tvrde vode. Kalcijum ( Ca 2+ ) i magnezijum ( Mg 2+ ) su dva minerala koja uzrokuju tvrdoću vode. Proces jonske razmene će dalje privući i eliminisati svaki pozitivno naelektrisani jon (takođe poznat kao katjon). Ovo može uključivati druge minerale poput gvožđa i mangana.

Da li omekšivač vode uklanja gvožđe?

Omekšivači vode uklanjaju obojeno gvožđe (rastvoreno gvožđe) kada je u malim količinama i kada je većina gvožđa u rastvorljivom stanju. Gvožđe potamnjuje boju vode i ostavlja vidljive mrlje na vašem toaletu, kadi i u lavabou. Gvožđe je teže ukloniti omekšivačem. Gvožđe će se akumulirati na sloju smole i izdržati povratno ispiranje ciklusa regeneracije. Ovo može da proizvede komadiće gvožđa u vašoj omekšanoj vodi i umanji moć smolnih kuglica. Dakle, iako omekšivač vode može ukloniti gvožđe u njegovom rastvorenom stanju, ako imate visoke nivoe gvožđa u vodi, deo će se neizbežno pretvoriti u nerastvorljivo stanje. Gvožđe se najbolje uklanja iz vode pomoću gvozdenog filtera ili sveobuhvatnijeg sistema filtracije kao što je reverzna osmoza .

Da li je meka voda bezbedna za piće?

Da, meka voda je bezbedna za piće.

Tokom procesa jonske razmene, kuglice smole oslobađaju natrijum u vodu kada se hvataju za minerale tvrdoće. Ali količina natrijuma u ​​omekšanoj vodi nije nezdrava, i zapravo je daleko manja od onoga što se široko zamišlja. Ako imate umereno tvrdu vodu, to je samo dodavanje 37 miligrama natrijuma po litri vode. To je manje od 2% predloženog dnevnog unosa natrijuma. Kriška belog hleba ima oko 170 miligrama natrijuma, a kriška pice ima oko 640 miligrama. Dakle, uporedno, količina natrijuma koju dodaju omekšivači vode je zanemarljiva.

Količina natrijuma koju dodaje omekšivač vode je linearno povezana sa brojem minerala tvrdoće koji se smanjuju. Za svaki miligram tvrdoće u vodi, omekšivač oslobađa dva miligrama natrijuma. Ovo postaje problematično samo ako živite u oblasti sa izuzetno tvrdom vodom. Ako vaša voda ima nivo tvrdoće preko 400 ppm, poželećete da instalirate sistem reverzne osmoze za tretiranje vode koju pijete i sa kojom kuvate. Sistem reverzne osmoze gura vodu kroz polupropusnu membranu sposobnu da eliminiše skoro sve rastvorene čvrste materije i soli iz vode. Ako vam je lekar preporučio da smanjite unos natrijuma zbog krvnog pritiska ili problema sa bubrezima, takođe je preporučljivo da instalirate sistem reverzne osmoze nakon vašeg omekšivača.

Da li mi treba omekšivač vode?

Potreban vam je omekšivač vode ako živite sa smanjenim pritiskom zbog cevi nastalih kamencem, suve kose, tvrdog veša i beskrajnih računa za popravku uređaja. Tvrda voda nije problem koji će nestati sam od sebe, a troškovi tvrde vode će samo nastaviti da eskaliraju. Sa omekšivačem vode, uređaji će neminovno otkazati ranije od očekivanog veka trajanja. Ako kamenac nastavi da se akumulira u vašim cevima, vaš protok će nastaviti da se ograničava i rizikujete da izgubite pritisak vode u celoj kući. Tvrda voda pustoši bojlere, a bez omekšivača, vaši računi za komunalije će nastaviti da rastu. Ako vam je vodosnabdevanje problem, trajni ciklus popravki i zamene će se nastaviti sve dok vaša kuća ne bude zaštićena omekšivačem vode.

Šta je omekšivač vode bez soli?

Omekšivač vode bez soli ne postoji. Postoje uređaji za kondicioniranje vode bez soli koji koriste kristalizaciju uz pomoć šablona (TAC) umesto jonske razmene za rešavanje tvrdoće vode. TAC koristi male, sferične perle za pretvaranje rastvorenih minerala kalcijuma i magnezijuma u ​​mikro-kristale. Ovi kristali ne mogu da se pričvrste za površine, čime ih sprečavaju da stvaraju nakupljanje kamenca u cevima. Kondicioneri za vodu bez soline omekšavaju vodu, oni su sistemi protiv kamenca. Iako su ovi sistemi efikasni i u sprečavanju kamenca i eliminisanju već postojećeg, oni ne pružaju mnoge prednosti koje ostvaruje omekšavanje vode. Ne uklanjaju minerale tvrdoće iz vode. Oni transformišu minerale tvrdoće, ali su povišeni nivoi kalcijuma i magnezijuma i dalje prisutni u vodi. To znači da nećete videti mnoge prednosti omekšavanja vode, poput svetlijeg veša i čistijeg posuđa. I dalje ćete morati da koristite dodatni deterdžent da biste postigli željenu čistoću. Tragovi od sapuna će se i dalje nakupljati oko vaše kade i tuša. Međutim, vaše slavine će biti bezbedne od kamenca, a videćete da se pritisak i protok vraćaju u vaše cevi.

Izbor omekšivača vode

Izbor pravog omekšivača vode za vaš dom može biti dugotrajan proces, jer je važno odmeriti različite opcije i njihovu svrhu. Kuće koje koriste velike količine vode mogu imati koristi od sistema zasnovanih na soli sa dvostrukim rezervoarima, dok za prosečnu upotrebu vode biće dovoljan sistem sa jednim rezervoarom ili TAC sistem.

Ako još uvek niste sigurni koja vrsta omekšivača vode je najbolja za vaše potrebe, korisno je da se konsultujete sa vodoinstalaterom za savete i preporuke za vaš domu.

U Srbiji možete naći par jako kvalitetnih i ozbiljnih omekšivača vode.