EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Šta je nesanica, koji su simptomi i kako se leči?

Šta je nesanica, koji su simptomi i kako se leči?

Nesanica je jedan od najčešćih zdravstvenih problema među odraslima. Ona izaziva probleme sa spavanjem i nedostatak istog, koji ometaju svakodnevni život i mogu biti onesposobljavajući za mnoge. Oko 10% svetske populacije pati od iskusi neki vid nesanice, a kako dolazi do insomnije i kako se ona leči pročitajte u nastavku teksta.

Šta je nesanica?

Nesanica, odnosno insomnija je poremećaj spavanja koji se karakteriše teškoćama u usnivanju, održavanju sna ili oba, čak i ako imate dovoljno vremena i okruženje pogodno za odmor. Ovo stanje može biti kratkotrajno (akutno) ili dugotrajno (hronično), a može biti i na mahove. Akutna nesanica traje od jedne noći do nekoliko nedelja. Insomnija je hronična kada se javlja barem tri noći nedeljno tokom tri meseca ili duže.

Uzrok i simptomi nesanice

Nema glavnog uzroka insomnije. Međutim, istraživanja sugerišu da kod mnogih ljudi nesanice verovatno proizilazi iz određenih vrsta fiziološkog uzbuđenja u neželjenim trenucima, što remeti normalne obrasce sna. Primeri takvog uzbuđenja mogu uključivati ubrzan rad srca, povišenu telesnu temperaturu i povećane nivoe određenih hormona. Porodična istorija, starost i pol osobe, takođe, mogu igrati ulogu kod pojave nesanice.

Simptomi insomnije uključuju različite poteškoće u vezi sa spavanjem i problema tokom dana. Uobičajeni problemi sa spavanjem koji mogu ukazivati na prisustvo nesanice su:

- Pospanost tokom dana;
- Umor;
- Neraspoloženost;
- Problemi sa koncentracijom ili pamćenjem.

Faktori rizika od nesanice

Svakoga može da zadesi besana, odnosno neprospavana noć ili nedostatak sna. Ipak, gledajući rizike od insomnije, nesanica više pogađa žene nego muškarce, te osobe starije od 60 godina. Među ostale faktore rizika od nesanice spadaju stres, hronične bolesti, problemi sa mentalnim zdravljem, ali i kao posledica rada u noćnim smenama ili smenama koje se rotiraju.

Kako se leči nesanica?

Iako nije opasna kao medicinsko stanje, svakako je neophodno obratiti se lekaru u slučaju pojave nesanice. Terapija za insomniju zavisi od toga koliko dugo osoba ima probleme sa spavanjem i od specifičnih faktora koji doprinose nedostatkom sna. Ako je nesanica povezana sa drugim stanjem, kao što su apneja ili depresija, tretiranje tog drugog stanja često poboljšava san.

Sa druge strane, za ljude sa akutnom nesanicom “terapija” može glasiti bolja higijena spavanja, gde je naglasak na izbegavanju spavanju preko dana i obilnih obroka pre leganja u krevet, te držanja rasporeda prilikom odlaska na počinak.

Takođe, usled muke sa nedostatkom sna jedna od preporuka jeste i maska za spavanje sa magnetima. Ovaj magnetni povez za lice sadrži magnete, te ometa prodiranje svetlosti i umiruje nervni sistem, što u konačnici pruža bolji i kvalitetniji san.

Podeli