Vreli avgustovski dani izmamili su nas u prirodu, a utočište od letnje žege i vrućine mnogi su pronašli u blizini reke, jezera u šumi i planini dok su se za more opredelili oni “najhrabriji”.

Međutim priroda je nekom majka nekom maćeha! Dok jedni uživaju u njenim čarima, drugi se ježe od same pomisli da treba da izađu iz kuće jer napolju iz trave vreba veoma agresivni neprijatelj – ambrozija! Alergeni u vazduhu tokom avgusta i leta uopšte mogu biti velika opasnost po one sa alergijama. Postavlja se pitanje - šta je lek protiv alergije?

Iako je ambrozija sinonim za hranu i piće Bogova, koja im je darivala dugovečnost i besmrtnost, u današnje vreme reč „ambrozija“ izaziva paniku kod mnogih osoba koje su sklone alergijama.

Za razliku od Božanske poslastice koju su golubice nosile na Olimp, ambrozija o kojoj će u tekstu biti govora nošena je vetrom i važi za jedan od najopasnijih alergena. U prilog tome govori i činjenica DA SAMO JEDNO STABLO AMBROZIJE MOŽE EMITOVATI OKO MILION ZRNA POLENA DNEVNO!

Golubi nose ambroziju lek za alergiju

Golubice nose ambroziju na Olimp..


Svega 8-15 zrna ovog polena u kubnom metru vazduha može da izazove simptome rinitisa, sinuzitisa i konjuktivitisa kod osoba koje su osetljive na ovaj alergen!

Neke zanimljivosti o alergijama...

 • učestalost alergija porasla je značajno u poslednjih 6o godina naročito kod osoba rođenih posle 1960.
 • po tradicionalnoj medicini osobe rođene u proleće ili leto imaju veću osetljivost disajnih puteva i sklonost ka respiratornim oboljenjima kao i deca rođena u gradu.
 • dojena deca ređe oboljevaju od alergija jer dobijaju tzv. “imunološku bombu” kroz majčino mleko, koje je bogato antitelima i imunoglobulinima koji stvaraju
 • neku vrstu zaštitnog sloja u crevima i tako štite dete od potencijalnih alergena.
 • alergija je “promenljiva komponenta” i umnogome zavisi od trenutnog stanja imunološkog sistema.

IMA LI POMOĆI?!

PRE SVEGA IMAJTE NA UMU DA SKLONOST KA ALERGIJAMA ZAVISI OD STANJA VAŠEG DIGESTIVNOG TRAKTA!

Limfni čvorovi u crevima su posebno značajni jer predstavljaju oko 70% ukupnog limfnog sistema čoveka.

Zbog toga je ZA USPEŠNO LEČENJE ALERGIJA OSNOVNI PREDUSLOV dobro STANJE limfnog sistema i creva !

4 zlatna lečenja alergije:

 • Pravilo broj 1. očistiti organizam od gljivica, parazita i bakterija i toksina
 • Pravilo broj 2 očuvati “zdravlje” organa za varenje
 • Pravilo broj 3. eliminisati iz upotrebe pojedine namirnice i korigovati ishranu
 • Pravilo broj 4. ojačati imuni sistem

POČNITE SA JAČANJEM IMUNITETA, MESEC DVA PRE POJAVE ALERGENA!

Ovo je veoma važno jer svi počnu da se bave svojim imunitetom kada se alergeni pojave u vazduhu, a već slab imuni sistem biva dodatno oslabljen alergenima. Evo nekoliko predloga...

Lekovi protiv alergije

SOK OD SVEŽEG CELERA – stari “narodski lek “ – 1-2 kašičice soka tri puta dnevno pre obroka.

QUERCETIN – preparati na bazi kvercetina (sibirski ariš – kleka) pokazali su veliku efikasnost u prevenciji alergija ali mogu se koristiti i kada s alergije već počele da se manifestuju. Poboljšavaju kapilarnu cirkulaciju, jaki su antioksidansi, smanjuju suv kašalj, suzenje iz očiju i kijanje.

KORDICEPS – gljiva koja je doskora bila dostupna samo najbogatijima. Stimuliše normalan imuni odgovor, smanjuje alergiju i povećava adaptogenu moć organizma. kordiceps povećava stepen iskoristljivosti kiseonika, stimuliše imuni sistem i povećava nivo energije a tradicionalno se koristi kod bolesti organa za disanje /astma, bronhitis, emfizem, pneumonije/. Malo je prirodnih preparata koji mogu nadmašiti Kordiceps gljivu kada se priča o disajnim problemima i bolestima.

KURKUMA -je upravo jedan od suplemenata koja ima antiupalna svojstva i značajno može poboljšati stanje digestivnog sistema. stimuliše stvaranje glutationa i superoksid dismutaze koji podstiču odbrambene snage organizma, detoksikuju i regenerišu ćelije našeg organizma.

INDIJSKI TAMJAN - (Bosvellia serrata) - sprečava stvaranje leukotrijena /ćelije imunskog sistema odgovorne za upalne procese kod astme i respiratornih bolesti/ koji izazivaju spazam bronhija i na taj način olakšava disanje i povećava vitalni kapacitet pluća.

Indijski tamjan lek za alergiju
Drvo tamjana je poznato po lekovitim dejstvima...

OPC + C – preparat na bazi koštica grožđa znatno poboljšava kapilarnu cirkulaciju i protok krvi kroz disajne organe, dok vitamin c iz acerole stimuliše funkciju imunog sistema.

Mogu li od koristi biti prečišćivači vazduha za alergene u vazduhu?

Fotokatalitički prečišćivači vazduha su najnoviji trend u svetu, jer ne samo da su u stanju da skupljaju krupne čestice prašine, dlake, polene i čestice čađi koji su najčešći alergeni, već pomažu eliminaciju mikroorganizama koji su najčešći izazivači respiratornih oboljenja. obično imaju dva filtera, prvi filter koji se menja i koji skuplja čestice veličine do 0,4 mikrona i drugi fotokatalitički filter koji uz uva lampu razlaže mikroorganizme do krajnjih produkata co2 i h20.

Pred ovom vrstom prečišćivača vazduha poklekli su i najotporniji mikroorganizmi poput:

 • E.coli,
 • Mycobacterium tuberculosis,
 • Chlamydiae pneumoniae,
 • Legionella pneumophila,
 • MRSA,
 • SARS,
 • Haemophilus influenza A i B,
 • Aspergillus niger,
 • Candida albicans...

Šta su primetili korisnici prečišćivača...

Znatno je smanjeno suzenje očiju,smanjenje nadražajnog kašlja i sekrecije iz nosa kao i otečenost lica i očnih kapaka ujutru nakon buđenja. Kod dece obolele od alergijske astme značajno se smanjuje spazam bronhija i proređuju se napadi. Koncentracija alergena u vazduhu značajno se smanjila primenom fotokatalitičke tehnologije. Iz svega navedenog može se reći da je fotokataliza lek za alergiju.

Prečišćivači vazduha za auto

rade po nešto drugačijem principu po principu jonizacije vazduha...

Naime, činjenice govore da je u zatvorenom vozilu koje je u pokretu koncentracija NEGATIVNIH JONA 50/cm-3 a POZITIVNIH JONA /koji loše utiču na naše zdravlje/ 150/cm-3. U prisustvu jonizatora, koncentracija negativnih jona, njihova efikasnost i gustina povećaju se za 50%. Negativni joni privlače lebdeće čestice suprotnog naelektrisanja (prašina, poleni) nakon čega čestica postaje suviše teška da bi lebdela u vazduhu i pada na tlo.

Jonizacijom vazduha koncentracija bakterija u vazduhu smanjije se za oko 90%, a prašine i alergena za oko 52% što je veoma značajno za osobe sa osetljivim disajnim putevima i osobe sklone alergijama.

Dakle, možda ipak niste sve probali u želji da se otarasite alergije, ne bežite od alergena već se uhvatite u koštac sa njima i pobedite ih!