EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Spermidin usporava proces starenja organizma

Spermidin usporava proces starenja organizma

Želja da se uspori proces starenja stara je koliko i samo čovečanstvo.

O čovekovoj težnji da u tome uspe, ne govore samo mitovi, legende i holivudski filmovi već i nauka.

Najveći doprinos u izučavanju procesa starenja dao je dr David Sinclair je ko-direktor Paul F. Glenn centra za biologiju istraživanja starenja na Harvardu. Profesor je na Katedri za genetiku i suosnivač nekoliko biotehnoloških kompanija.

Poslednjih godina, dr Sinkler, 53-godišnji naučnik sa Harvarda, postao je jedan od najglasnijih zagovornika ideje da je starenje bolest koja se može i treba lečiti. Čak je otišao toliko daleko da je rekao da je starenje „najveća epidemija“ čovečanstva i da treba da posvetimo više resursa “pronalaženju leka”. Njegov rad je već doveo do razvoja nekoliko obećavajućih novih terapija, i nema sumnje da će i dalje biti vodeći glas kada je u pitanju proces usporavanja starenja.

Dr Sinkler ima nekoliko glavnih principa vezanih za starenje i dugovečnost. To uključuje:

ZDRAVU HRANU,

• POVREMENI POST,

• REDOVNE VEŽBE,

• MEDITACIJU

• TERAPIJU HLADNOĆOM

• ADEKVATNU SUPLEMENTACIJU

Dr Sinkler sledi ove principe, i, pored toga, izbegava preterano izlaganje suncu, rendgenske zrake, plastiku u mikrotalasnoj pećnici i pušenje što nam indirektno kazuje da je zagovornih zdravih životnih navika i principa.

Ishrana dr Dejvida Sinklera je biljna, sa veoma malim unosom šećera, testenina i druge skrobne hrane. Pije puno vode dok tokom dana jede jogurt bogat probioticima!

Njegov savet?

PROBAJTE RAZLIČITE DIJETE DOK NE PRONAĐETE ONU KOJA NAJBOLJE ODGOVARA VAŠEM TIPU TELA.

Poznato je da mediteranska hrana pomaže u gubitku težine i ne samo to, ovaj način ishrane je sinonim za zdraviji način života. Zašto je to tako? Naime, veliki deo mediteranske ishrane sadrži hranu bogatu SPERMIDINOM. Ovo upravo objašnjava fenomen “plavih zona” i govori nam zašto na Mediteranu ljudi žive duže.

Izvori SPERMIDINA su brojni: grejfrut,proizvodi od soje, mahunarke, kukuruz, grašak, zelena paprika, brokoli, pomorandže, zeleni čaj, pirinčane mekinje, zrna amaranta, pšenične klice, karfiol, šitake pečurke, stari sirevi...

Ako niste ljubitelji ovih namirnica ili vam nisu preterano zastupljene u ishrani alternativa je SUPLEMENTACIJA SPERMIDINOM.

ŠTA JE SPERMIDIN?

Spermidin je poliamin, što znači da ima dve ili više primarnih amino grupa. Prirodno se javlja i široko se sreće u ribozomima i živim tkivima. On igra ključnu ulogu u funkciji i opstanku ćelija.

Spermidin je prvi otkrio holandski naučnik Anton Van Levenhuk 1678. godine u uzorku ljudske sperme. Ubrzo nakon toga, spermidin je otkriven u ljudskoj spermi. U telu, spermidin se stvara iz njegovog prekursora putrescina. To je prekursor za drugi poliamin koji se zove spermin, koji je takođe važan za ćelijsku funkciju.

POZNATO JE DA SPERMIDIN I PUTRESCIN STIMULIŠU AUTOFAGIJU - SISTEM KOJI RAZLAŽE OTPAD UNUTAR ĆELIJA I RECIKLIRA ĆELIJSKE KOMPONENTE.

To je važan mehanizam kojim se kontroliše kvalitet ćelijskih organela mitohondrija, elektrane naših ćelija koje imaju ulogu u proizvodnji energije. Autofagija omogućava da se oštećene ili defektne mitohondrije razgrade i odlože.

AUTOFAGIJA koja nije samo jedan vid ishrane već i način života i program “samočišćenja organizma”, može da pokrene mehanizme koji usporavaju proces starenja, tako što reciklira oštećenje delove ćelija i uklanjaja pogrešno savijene i kodirane proteine, što svakako ide u prilog ovoj teoriji.

KAKO USPORITI STARENJE?

Smatrajući da je „starost bolest“ koja pogađa naš genetski materijal, Sinclair je napravio neke opšte preporuke ali kombinaciju suplemenata koju i sam redovno primenjuje a za koju smatra da funkcionišu drugačije od uobičajenih dijetetskih suplemenata jer njihovi sastojci deluju na različite puteve u telu kako bi pomogli da se smanji i uspori starenje.

Opšte preporuke obuhvataju:

• Intervalni trening visokog intenziteta

• Trčanje i hodanje

• Korišćenje vaše telesne težine za merenje biološke starosti (test sklekova i sedećih uspona)

• Cilj - da se poveća i broj otkucaja srca i disanja

• Znojenje tokom vežbanja i da trening bude takav da ne možete da izgovorite više od nekoliko reči

SUPLEMENTACIJA

Na spisku njegovih suplemenata “dugovečnosti” važno mesto pored betaina, NAD-a zauzeli su RESVERATROL, SPERMIDIN I KURKUMIN.

Sinclair preporučuje da se na dnevnom nivou unese 1-1,5mg spermidina jer u tim koncentracijama stimuliše autofagiju i ima stabilizujući efekat na epigenom.

SPERMIDIN PLUS KORAK KA DUGOVEČNOSTI

SPERMIDIN PLUS JE KOMBINACIJA RESVERATROLA, OPC, VITAMINA B

RESVERATROL:

Resveratrol spada u grupu polifenola i nalazi se u dudu, grožđu i malini, a veoma visoka koncentracija resveratrola prisutna je i u japanskom čvorastom korovu. Resveratrol ima snažna antioksidativna svojstva i tako se bori protiv slobodnih radikala. Pored toga, resveratrol ima pozitivan uticaj na proces starenja ljudi, poboljšava rad mozga i kognitivne funkcije, širi krvne sudove u oku čime se poboljšava cirkulacija oka i poboljšava funkciju kardiovaskularnog sistema.

OPC:

Posebno su semenke i kožica grožđa odlični izvori OPC. Oligomerni proantocijanidini (OPC) su čitav spektar bioaktivnih sekundarnih biljnih supstanci koje pripadaju polifenolima (proantocijanidini), koji imaju širok spektar delovanja i posebno se smatraju čistačima slobodnih radikala sa potencijalno boljim efektima od vitamina C, E i beta-karotena. Čiste krvne sudove, sprečavaju formiranje plakova i sprečavaju oksidaciju štetnog LDL holesterola. Ekstrakt semena grožđa sadrži najmanje 95% proantocijanidina, koji zauzvrat sadrže skoro 50% OPC.

KOMPLEKS VITAMINA B IZ HELJDE:

B-vitamini igraju važnu ulogu u metabolizmu i imaju različite funkcije u čovekovom organizmu. Oni podržavaju:

funkciju nervnog sistema (B1, B2, B3, B6, B7, B12),

• mentalne funkcije (B1, B3, B6, B7, B12),

• formiranje krvi (B9),

• energetski metabolizam (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12),

• imuni sistem (B6, B9, B12),

• takođe, vitamini B doprinose smanjenju hroničnog umora (B2, B3, B5, B6, B9,B12).

SPERMIDIN

Spermidin je u ovom suplementu izolovan iz Lucerke / Medicago sativa/ jer se pokazalo da ova biljka sadrži mnogo veći procenat spermidina od ostalih biljaka. Pored toga što stimuliše autofagiju i proces mršavljenja, odlaže starenje, produžava telomere i usporava njihovo propadanje, spermidin ima snažna antiupalna svojstva, promoviše zdravlje kardiovaskularnog sistema, pospešuje rast kose i noktiju i sprečava propadanje nervnih ćelija.

Da bi usporili proces starenja, moramo delovati na više nivoa. Zdrave životne navike, dovoljna količina tečnosti, detoksikacija, umereno izlaganje sunčevoj svetlosti, nega kože, pravilna ishrana i trening prilagođeni godinama starosti i organizmu i adekvatna suplementacija su osnovna načela zdravlja i dugovečnosti.



Podeli