EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Prirodni lek za bol u donjem delu leđa

Prirodni lek za bol u donjem delu leđa

MIRSINA SMOLA PROTIV BOLA U DONJEM DELU LEĐA

Postoji li rešenje protiv bola koji izazivaju upale? Pogotovo kod bola u donjem delu leđa? Postoji - rešenje za bol u donjim leđima je prirodni Indijski tamjan.

Drveće porodice Boswellia poznato je zadnjih 6000 godina, jer se smolom sakupljenom sa tog drveta tada puno trgovalo. U Bibliji se pominje tamjan koji se dobija od smole drveta iz ove porodice drveća. Ajruveda koristi smolu sa drveta Boswellia Serrata zadnjih 2000 godina. Saznajmo zajedno više o indijskom tamjanu.

mirisona smola lek za upale i bol u donjem delu ledja

Drvo Indijskog tamjana(Boswellia Serrata) raste u planinskim delovima Indije, gde je klima pretežno suva. Drvo je listopadno i karkteristično je da se kroz stablo protežu kanali koji prenose smolu. Na drvetu se prave rezovi dva puta godišnje, a u martu i junu se smola skuplja sa rezova . Jedno drvo otprilike daje oko 1 kg smole godišnje. Postoji oko 20 vrsta bosvelije, a najpopularnija je vrsta Bosewellia Serrata, ili Indijski tamjan. Kvalitet smole koja se dobija od drveta zavisi od doba godine, načina ekstrakcije i prerade i koliko je gotov proizvod čist.

Aktivni sastojci Indijskog tamjana su bosvelinske kiseline (sadrži čak 7 vrsta ) koje blokiraju enzime i infalmatorne proteine (citokine) u organizmu odgovorne za upalne procese.

bosvelinska kiselina indijski tamjan

Indijski tamjan se prvenstveno koristi za bol, bol u donjem delu leđa, ukočenost i upale zglobova, naročito kod obolelih od osteoartritisa kolena, kuka i šaka.

Kao što možete da vidite tamjan se kao lek može koristiti i kod mnogih drugih bolesti i poremećaja pored njegovog moćnog uticaja na bol u donjem delu leđa.

lek za osteoartritis indijski tamjan

Osteoartritis je bolest koja napreduje kako telo stari i karakteriše je ukočenost, upala i bol, kao i znatno smanjenje kvaliteta života obolelog.

Sa obzirom da tamjan ima moćan uticaj na upale i poboljšava cirkulaciju u raznim delovima tela, on može imate veoma moćan uticaj pogotovo kod bolova u donjem delu leđa.

Upravo ova moćna antiupalna dejstva su ključna pri bolovima u leđima, koji često počinju usled upale. Tamjan takođe može pomoći i kod osećaja ukočenosti u donjim leđima.

efekti indijskog tamjana

Indijski tamjan se smatra prirodnim potencijalnim lekom za rak!

Indijski tamjan ometa proizvodnju citokina, koji pokreće upalne procese u telu, pomaže u regulisanju odnosa između belih krvnih zrnaca i T-ćelija. Indijski tamjan utiče na proizvodnju antitela i imunoglobulina G (IGG), čija je uloga da štite organizam od bakterija i virusa.

upala virus bol u donjem delu ledja

T-ćelije-vrsta limfocita koji imaju ulogu u ćelijskom imunitetu.

Najsnažnija aktivna supstanca u indijskom tamjanu je acetil-11-keto-ß bosvelinska kiselina.

Ona je najmoćniji inhibitor 5-lipoksigenaze, tj. enzima odgovornog za upalu. *Inhibitor-supstanca koja usporava reakciju

Terpeni i bosvelinske kiseline u indijskom tamjanu snažno deluju orotiv upale, a sa druge strane štite zdrave ćelije.

prirodni antioksidansi

* Terpeni su supstance jakog mirisa koje uglavnom stvaraju četinari. Povezujemo ih sa biljkama koje imaju jake antioksidativne sposobnosti-bosiljak, ruzmarin, eukaliptus, nana, citrusi. Kod biljaka njihova uloga je da zaštite biljku od predatora i insekata. Za ljude je jako bitno njihovo antioksidativno svojstvo.

SINERGIJA INDIJSKOG TAMJANA I KURKUME- TIMSKIM RADOM PROTIV UPALA

kurkuma i tamjan kao prirodni lek za bol u donjem delu ledja

Smatra se da je kombinacija bosvelije i kurkumina daje najbolje rezultate kada su upalni procesi u pitanju.

Obe biljke se vekovima koriste u narodnoj medicini.

Iako su veoma različite imaju slična desjtva kada su u pitanju upalna stanja i imaju slične mehanizme delovanja. Istraživači su došli na ideju da zajedničkim korišćenjem ove dve biljke pojačaju njihove lekovite sposobnosti. Istovremenim korišćenjem indijskog tamjana i kurkume njihove fitohemikalije mogu da spreče toksičnost koja se javlja upotrebom samo jedne biljke. Savršen tim!

bol u kolenima tamjan

Sprovedena je studija na pacijentima koji boluju od osteoartritisa kolena . Jedna grupa pacijenata dobila je kombinaciju indijskog tamjana i kurkumina, a druga grupa je dobila lek celekoksib(lek protiv upale zglobova, koristi se kod osteoartritisa). Poboljšanje je nastupilo kod one grupe pacijenata koji su uzimali indijski tamjan i kurkumin!!!

U još opširnijoj studiji na ljudima, gde su se bazirali na reumatoidni artritis, rezultati su takođe bili zapanjujući. Kod ljudi se smanjuje bol, otok i ukočenost, a pacijenti su mogli da smanje doze lekova koje su pili.

Sa obzirom da Indijski tamjan ima veoma moćan efekat kod upala, nije slučajno da tamjan može dovesti do značajnog smanjenja bola u donjem delu leđa.

Još jedna klinička studija pokazuje da je indijski tamjan značajno pomogao kod bola u donjim leđima. U ovoj studiji od 91 osobe preko 18 godina koji su se žalili na bol u donjim leđima barem u poslednja 3 meseca bio je primenjen eksperiment sa Indijskim tamjanom. Efekat tamjana se pokazao značajno i data je preporuka da se tamjan uključi u tradicionalni tretman ovog zdravstvenog problema.

Indijski tamajan pokazao se jednako efikasan kao i lek meslazin(lek koji se daje kod uplanih bolesti creva i Kronove bolesti). Osim efikasnosti, prednost bosvelije je što nema rizika po zdravlje. Kod pacijenata sa ulceroznim kolitisom rezultati su bili zaista impresivni- 82% učesnika koji su koristili samo indijski tamjan ušlo je u remisiju, a kod pacijenata koji su koristili sulfasalazin, njih 75% je ušlo u remisiju.

Indijski tamjan je efikasan kod bola, zatvora, mučnine i proliva koji su uzrokovani pekomernim brojem bakterija u tankom crevu. (prekomeran broj bakterija u tankom crevu obično je jedan od simptoma zapaljenskih bolesti creva).

tamjan kao lek za gastro probleme

Kod obolelih od bronhijalne astme leukotrieni (jedinjenja koja su zadužena za upalu) su uvećana, dok indisjki tamjan blokira ta upalna jedinjenja, što je i dokazano medicinskim studijama. Više pd 70% pacijenata koji su uzimali indisjki tamjan je osetilo znatno poboljšanje.

Naučnici intezivno istražuju antikancerogeno svojstvo indijskog tamjana, jer su ogledi na miševima pokazali da indijski tamjan potiskuje rast tumora (pankreasa). Neki lekari prepručuju uzimanje indijskog tamjana kada je u pitanju rak dojke ili leukemija.

Bosvelija je netoksična biljka i ima veliki fitofarmaceutski potencijal.

Jedan od aktivnih sastojaka indijskog tamjana je incesol acetat koji je odgovoran za snižavanje upalnih procesa, posebno onih koji ciljaju na mozak i ubrzavaju kognitivni pad. Incesol acetat štiti neurone i pomaže u borbi protiv tumora, a koristi se i za podizanje raspoloženja, kao prirodni antidepresiv. Indijski tamjan smanjuje intenzitet infekcije. Kod astme i alergija je veoma korisna jer eliminiše sluz iz pluća.

tamjan i rak

Veliki potencijal u borbi protiv malignih oboljenja

Indijski tamjan se koristi kao prevencija maignih oboljenja, a nema neželjenih efekata. Efikasno cilja ćelije raka, a čuva zdrave ćelije. Pozitivna dejstva indijskog tamjana pokazala su se kod raka mozga, debelog creva, pankreasa, prostate i želuca. Korišćenje indijskog tamjana umanjuje ozbiljne nus pojave lečenja kancera( hemoterapija i zračenje).

* Indijski tamjan nije lek za rak. On ima veliki potencijal u borbi sa ovim teškim oboljenjem ali je veoma individualno kakve će rezultate dati, i nije zamena za lekove i terapiju koje vam je prepisao lekar/onkolog.

Autoimune bolesti i tamjan

mirisna smola kao lek

Jedna od najstarijih upotreba tamjana je u lečenju autoimunih bolesti. (astma, artritis, hronične bolesti creva). Tamjan ometa razvoj autoimune bolesti, tako što kontroliše proizvodnje imunoglobulina (antitela).

lek za bol u donjim ledjima

Kronova bolest, ulcerozni kolitis i kolagenski kolitis su oboljenja kod kojih se primena tamjana pokazala efikasnom. Kod svih bolesti i zapaljenja creva -indijski tamjan umanjuje upalu i otok, obnavlja ćelijsku strukturu creva, brže zarastaju rane i oštećenja na sluznici creva.

*Autoimuna bolest je kada imuni sistem proizvodi razna antitela za borbu protiv bolesti, ali nekad ta proces pođe po zlu, pa se antitela bore protiv svopstvenog tkiva, uključujući i zdravo tkivo.

Bilo da vas tamjan zanima kao prevencija kancera i drugih imunih poremećaja ili kao lek za upale i bol u donjem delu leđa, ovaj prirodni preparat ne može da vam naškodi i ne postoje lekovi na koje je kontraindikovan!

Podeli