Ako želite da se zdravije hranite i birate najbolje za sebe i svoju porodicu, znajte da je izbor posuđa podjednako važan koliko i izbor namirnica. Loše posuđe ne samo da uništava vredne sastojke u namirnicama, već i loše utiče na naše zdravlje, hormone i sistem za varenje.

Većina posuđa koje se trenutno nalazi na tržištu, premazana je hemikalijom PTFE (teflon).

Ukoliko želite da svojoj deci i sebi obezbedite zdraviji život, otarasite se teflonskih tiganja i lonaca i odaberite neku od ponuđenih alternativa. Posuđe od inoksa je skupo, ali budite sigurni da će vam služiti ceo život.

Kako posuđe kvari ukus i sastav hrane koju jedemo?

Najzdravija hrana za ljudski organizam je sirova hrana u kojoj su sačuvani svi zdravi sastojci, minerali, vitamini...

Međutim, ne može se sva hrana jesti sirova. Većinu namirnica potrebno je termički obraditi, kako bi se lakše varile. Ova termička obrada trebalo bi da bude na što nižoj temperaturi, a to se može uraditi samo u posuđu visokog kvaliteta.

Primetili ste da, kada koristite jeftino posuđe, morate povećati temperaturu da biste skuvali ili ispržili hranu. Upravo u tome leži jedna od razlika između posuđa od inoksa i ostalih varijanti (teflon, bakar, aluminijum...)

Bakar, aluminijum i liveno gvožđe su visoko reaktivni. Posuđe izrađeno od ovih materijala se brzo zagreva i brzo hladi, pri čemu oslobađa određene količine metala od kog je izrađeno, u organizam.


Premazi, poput teflona, su opasni jer pri svakoj reakciji, a posebno ako ih malo izgrebete, ispuštaju u hranu otrovne supstance. Drugo, u ovakvom posuđu hrana se ne može spremati u sopstvenom soku, već se mora dodati ulje ili mast, usled čega se izdvaja akrolein i obrok postaje kancerogena bomba.

Zbog opasnog uticaja na zdravlje čoveka Evropska unija je, od 2016. godine zabranila prodaju teflonskog posuđa u okviru svojih granica.

Šta je inoks?

Inoks je oplemenjeni čelik, tj. čelik poboljšanih svojstava.
Takva vrsta čelika ne korodira, ima dug vek trajanja, ne oksidira.
Takođe, inoks ima visok stepen čvrstoće i hemijske neutralnosti, antibaktericidan je i omogućuje potpunu neutralnost mirisa i ukusa.
Upravo zbog svih nabrojanih osobina, sve je veža primena inoksa u izradi kvalitetnog posuđa od inoksa za spremanje hrane, hirurških insdtrumenata i luksuznih satova.

Kako izabrati dobro posuđe?

Posuđe za kuvanje bi trebalo da bude izrađeno iz celog komada metala, bez dodatnih premaza i boja. Ne treba da bude ni lepljeno ni lemljeno. Takođe, pri kupovini posuđa obratite pažnju na dno. Što je dno posude deblje, to je posuđe postojanije, bolje sprovodi toplotu, a hrana duže ostaje topla. Ovakvo dno nam omogućava pripremu hrane na nižim i srednjim temperaturama, čime se čuvaju hranljive supstance u hrani.

Posuđe od inoksa često dolazi u varijanti sa akutermnim dnom. Akutermno dno je višeslojna i neuništiva čelična kapsula, debljine do 15mm, koja garantuje optimalno i ravnomerno raspoređivanje toplote unutar posude uz korišćenje čak i najslabije energije.

Na duže staze, mnogo će se više isplatiti da kupite skuplje, ali i kvalitetnije posuđe, kao što je posuđe od inoksa.
Nećete morati da bacate staro i kupujete novo ili da stalno pazite da se ne ošteti.

Pored toga, u jeftinim posudama hrana zagori i zalepi se za tren oka, pa ručkove morate da ''udavite'' u ulju kako do toga ne bi došlo.

Da rezimiramo, dobro posuđe ima sledeće karakteristike:

  • dobro provodi toplotu
  • teže je, sa debljim dnom
  • ima čvrste i bezbedne ručke
  • ima poklopce koji dobro prianjaju

Posuđe od inoksa ima sve pomenute karakteristike, čuva prirodan ukus i miris hrane, štedi energiju, a dugoročno i novac. Zadržavajući hranljive sastojke u hrani, i zahvaljujući antibaktericidnim svojstvima, posuđe od inoksa čuva vaše zdravlje