Kafa kao začin

Kafa se prvobitno koristola kao začin, odnosno dodatak jelima, a kao topli napitak kafa je počela da se konzumira u srednjem veku koje godine nije poznato, i to na prostoru Arabijskog poluostrva (područje današnje države Jemen).

Ko je prvi spremio kafu?

Prvi koji su je spremili i koristili na način i koji se danas sprema bili su hrišćanski monasi, upotreba kafe vrlo brzo se raširila na ostatak srednjeg istoka i severne Afrike.

Gde se otvorio prvi kafić?

Zahvaljujući Veneciji, jednoj od najvažnijih spona između Istoka i Zapada kafa stiže i u Evropu. Današnji naziv koji je jako poznat potiče od italijanske reči "caffe". Prvi kafić je otvoren u Rimu (Italiji) 1645 godine. Često povezana sa turskim carstvom i tretirana kao turski običaj. No, ipak interesovanje za kafu toliko raste, da čak postaje popularnija od tradicionalnih zapadnoevropskih običaja kao što su ispijanje vina u Francuskoj, kao i ispijanje čaja u Engleskoj. Trgovina kafe se brzo proširila Evropom, a kasnije se proširila i na američkom kontinetu. Dve najčešče uzgajane kafe jesu Arabika kao i Robusta. Većina odraslog stanovništva počinje upravo dan sa šoljicom domaće kafe, takozvanom turskom kafom.

Na našim prostorima prvi kafić se otvorio u Beogradu 1521 godine. Kako je vreme odmicalo kafane su postale mesto okupljanja ljudi, gde se ispijala turska kafa. A, današnji naziv za ovaj topli napitak jeste domaća kafa.

U Bosni su smišljani nazivi poput:

  • razgalica (prva jutarnja kafa)
  • razgovoruša (kafa koja se pije u društvu)
  • šutkuša (kafa koja se pije kasno popodne) i
  • sikteruša (ona koje goste tera da idu svojim kućama).

U današnje vreme postoji veliki izbor ovog toplog napitka kao što su nes kafa, espreso koja se sprema na mnogo načina sa mlekom ili bez topla illi hladna, ali dan se uvek počinje kod kuće sa toplom crnom domaćom kafom.