EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Najbolji prečišćivači vazduha za 2023: po oceni potrošača i testiranju

Najbolji prečišćivači vazduha za 2023: po oceni potrošača i testiranju

Najbolji prečišćivači vazduha po oceni potrošača i testiranju su sposobni da očiste vazduh čak i na niskim podešavanjima. Najbolji prečišćivači vazduha to rade bez napora i po razumnoj godišnjoj ceni. Štaviše, imaju intuitivan dizajn, tako da vam nije potreban doktor nauka da biste njima upravljali. Najbolje prečišćivače vazduha lako je premeštati ih iz sobe u sobu, manevrisati kontrolama i menjati filtere.

Kako biramo najbolje prečistače vazduha

Kad smo sabrali glasove sa testiranja i glasove potrošača, prečišćivač vazduha koji se izdvojio u odnosu na konkurenciju je Nobel-Ambilife.

O ocenama i testiranju malo kasnije, sad prvo da vidimo zašto nam je potreban prečišćivač vazduha!

  • Da li kuvate?
  • Koristite li sredstva za čišćenje?
  • Da li imate kućnog ljubimca koji se linja?
  • Imate li ukućane koji se često razboljevaju?
  • Da li vidite prašinu po nameštaju i podu?

To znači da vazduh u vašem domu možda nije tako čist kao što mislite da jeste. Ovo je posebno važno ako retko otvarate prozore, luftitate, pa vazduh retko cirkuliše.

A šta ćemo ako je vazduh napolju zagađen?

I to može biti u redu ako vam to ne smeta, ali ako često kašljete ili osećate svrab u očima, ili jednostavno želite da je vazduh čistiji, onda bi trebalo da razmislite o prečišćivaču vazduha.

Prečišćivač vazduha može ukloniti veoma male čestice, kao što su prašina, polen i čestice iz dima. Takođe može da se nosi sa virusima i isparenjima sumnjivog mirisa. Najbolji prečistači vazduha to mogu da urade bilo kojom brzinom, kažu ispitivanja, testiranje i potrošači.

nobel-ambilife-air-purifier

Kako testiramo prečišćivače

Da bismo testirali prečistače vazduha, ubrizgavamo čestice dima i prašine u zapečaćenu komoru i testiramo koliko dobro svaki model uklanja nečistoće. Koristeći brojač čestica, merimo promenu koncentracije čestica dok prečistač vazduha radi 15 minuta najvećom brzinom, a zatim nižom brzinom. I pošto su ove mašine dizajnirane da rade dan i noć, merimo nivoe buke, u decibelima, pri svakoj brzini i izračunavamo godišnje operativne troškove za zamenu filtera i korišćenje energije za rad mašine 24 sata dnevno.

Testirali smo desetine modela.

Evo kratkog osvrta na pet najboljih prečistača vazduha koje smo testirali.

aparat-za-preciscavanje-vazduha-nobel

1. Nobel-Ambilife

testiranje: 5/5, potrošači: 4580 glasova

Prednosti:

+Kapacitet protoka vazduha: ≥ 100m³/h
+Ubija bakrerije i viruse
+Prečišćava i najsitnije čestice: PM 10, PM 2.5, PM 0.4
+Pristupačna cena
+Fotokatalitičko dejstvo titanijum-dioksida

Ono što prečistač vazduha za kućnu upotrebu Nobel-Ambilife izdvaja od svih drugih je upravo fotokatalitičko dejstvo titanijum-dioksida koje razgrađuje štetne komponente iz vazduha. Proizvodi ga naučno-medicinska firma “Амбилайф“ iz Rusije. Institut Katalize sibirskog odseka ruske Akademije nauka (Novosibirsk) je razvio metod dezinfekcije i prečišćavanja vazduha putem procesa fotokatalize.

On praktično predstavlja medicinski uređaj u varijanti za kućnu upotrebu, s obzirom da se proizvodi navedene ruske firme koriste u zdravstveno-medicinskim ustanovama dugi niz godina, i to prvenstveno u operacionim salama.

Više informacija možete dobiti na web stranici proizvoda: https://sanovita.rs/product--preciscivac-vazduha-nobel-ambilife-2-filtera-za-vazduh-gratis

2. BLUEAIR BLUE 3210

testiranje: 4/5, potrošači: 3020 glasova

Prednosti:

+Energijski efikasan
+Tih
+Mali i kompaktan
+Više boja

Ako tražite tih i jednostavan prečistač vazduha koji će se uklopiti u manje prostore, onda je Blueair Blue 3210 dobar izbor. Za spavaće sobe ili kancelariju. Radeći u prostoriji od oko 17m2, Blueair Blue 3210 menjaće vazduh u prostoru pet puta na sat, spuštajući se na oko dva puta na sat u prostoriji od 43m2. Možete usisati spoljašnjost ili ih staviti na pranje da biste ih očistili.

Više informacija možete dobiti na web stranici proizvoda: https://www.innofilt.co.rs/sr/blueair-blue-3210.html

3. PHILIPS SERIES 3000I CONNECTED AC3033/30

testiranje: 4/5, potrošači: 2587 glasova

Prednosti:

+Pogodan za veće prostore
+Radi sa Alexom
+ Lep dizajn

Prečistač vazduha za zahtevnije, Phillips Series 3000i Connected prečistač vazduha obećava da će očistiti vazduh u prostorima do 104m2. Nedostatak 3000i Connected je njegova veličina, 64 cm visok i 9 kg. Ovo ga čini jednim od težih prečišćivača vazduha na ovoj listi za kretanje, tako da bi trebalo da se uverite da li imate dovoljno mesta pre kupovine. Srećom, Phillips je razmišljao o postavljanju tako velike mašine u životni prostor ljudi i potrudio se da izgleda pomalo elegantno.ž

Više informacija možete dobiti na stranici proizvođača: https://www.philips.rs/c-p/AC3055_50/3000i-series-air-purifier

4. DIMPLEX DXAPV3N

testiranje: 4/5, potrošači: 2150 glasova

Prednosti:
+Energijski efikasan
+Mali i kompaktan
+Dobra cena

Ako imate ograničen budžet, ovaj tanak prečistač vazduha je bolji nego bez prečistača vazduha. Filtracija je HEPA i ugljenik, ali veličina filtera je mala u poređenju sa ostalima na testu, pogodan za prostoriju veličine do 28m². Tehnički podaci otkrivaju da se ovo zasniva na 1,75 izmena vazduha na sat. Rezultati testa to potvrđuju. Uklonio je 57 odsto PM2,5 i 66 odsto PM10 čestica za sat vremena. Ovo ga čini najmanje efikasnim prečistačem vazduha na testu, ali je i najjeftiniji. Dakle, ako imate malu spavaću sobu, onda bi Dimplek poboljšao kvalitet vazduha.

Za više informacija posetite stranicu proizvođača: DIMPLEX DXAPV3N

5. HOMEDICS TOTALCLEAN 5-IN-1

testiranje: 3/5 potrošači: 1890 glasova

Prednosti:
+2, 4, 8, 12 časovni tajmer
+Može se koristiti sa esencijalnim uljima
+Pogodan za veće prostore

HoMedics TotalClean 5-u-1 tover prečišćivač vazduha je opcija koju možete izabrati ako ne želite samo da vaš dom bude čist, već želite i da miriše neverovatno. Iako je uređaj malo glomazan i mogao bi da bude tiši, ima nešto što mnogi konkurenti nemaju - posudu za ulje za aroma ulja. Takođe je pogodan za velike prostore, tako da će dobro funkcionisati ako imate veliki dom. Nakon testiranja ovog prečistača vazduha u velikoj porodičnoj kući, otkrili smo da je vazduh bio znatno čistiji i da je onemogućeno kruženje ustajalih mirisa. Podešavanja koja se lako koriste pokazala su se kao veoma pogodna za porodicu, a mogućnost dodavanja nekoliko kapi ulja lavande.

Autor: Milan Sarajevčić

Peference: www.epa.gov
Izvor za fotografije: www.pexels.com/

Podeli