EKSKLUZIVNO U SRBIJI

MOŽE LI HIDROGENIZOVANA VODA SMANJITI POJAVU BORA?

MOŽE LI HIDROGENIZOVANA VODA SMANJITI POJAVU BORA?

Dermis - sloj kože ispod najudaljenijeg epidermisa, sastoji se uglavnom od kolagena tipa 1. Oštećenje kože povezano sa starenjem je delimično uzrokovano oksidativnim stresom koji dovodi do smanjenja nivoa kolagena u dermisu. Ovo doprinosi znacima starenja kao što su stvaranje bora, promene u teksturi kože, gubitak čvrstoće i otežano zarastanje.

Dobro je poznato da je izlaganje suncu glavni faktor oksidativnog stresa i starenja kože. Ovo je delimično zato što UVA zraci sunca izazivaju proizvodnju enzima kolagenaze koji uništava kolagen, što doprinosi oštećenju kože. Suplementacija antioksidansima, kada se radi po preporuci stručnjaka, efikasan je metod za minimiziranje oštećenja kože od sunca. Ovo može uključivati upotrebu supstanci koje su slične antioksidansu vitaminu A, poznatom kao retinoidi koji podstiču proizvodnju kolagena, dok inhibiraju proizvodnju kolagenaze.

Molekularni vodonik je snažan antioksidans. Shodno tome, sprovedena je naučna studija kako bi se analizirao zaštitni efekat vode bogate vodonikom (HV) od oštećenja kože od UVA zraka. Ovo je urađeno merenjem u kojoj meri hidrogenizovana voda /HV/ podstiče proizvodnju kolagena i smanjuje uništavanje keratina u poređenju sa običnom vodom (OV). Takođe je sprovedena klinička procena kako bi se utvrdilo da li svakodnevno kupanje u vodi sa vodonicom može da spreči stvaranje bora ili ne.

Tokom 3-5 dana fibroblasti (ćelije koje proizvode kolagen) su tretirani ili hidrogenizovanom ili običnom vodom i izloženi 1,2 J/cm2 UVA dva puta dnevno. Kada su slojevi fibroblasta bili izloženi UVA, nastala je kolagenaza, doprinoseći oštećenju kože zračenjem. Praćeno je da li postoji bilo kakvo poboljšanje upotrebom obične vode i vode bogate vodonikom. Brža i mnogo obilnija sinteza kolagena tipa 1 desila se u slučaju primene hidrogenizovane vode u poređenju sa korišćenjem obične vode. Kada je vodonična voda davana pre izlaganja UVA, vitalnost keratinocita (ćelija koje proizvode keratin) je održavana u značajnoj meri, dok je tretman običnom vodom imao mali zaštitni efekat. Apoptoza (ćelijska smrt) je takođe smanjena upotrebom hidrogenizovane vode, a karakteristike apoptoze kao što je abnormalnost jezgra je takođe smanjena, više nego pri davanju obične vode.

Ovi rezultati ukazuju na to da vodonična voda može značajno smanjiti oksidativni stres, oštećenje DNK i ćelijsku smrt izazvanu izlaganjem UVA zračenju, prevazilazeći obim do kojeg to može učiniti obična voda.

Tokom 3 meseca, 1 muškarac i 5 žena starosti između 14 i 65 godina napravili su jedan eksperiment kako bi utvrdili da li hidrogenizovana voda može pomoći u smanjenju bora i svakodnevno su se kupali u vodi bogatoj vodonikom. Nakon ovog vremena, 4 od 6 ispitanika su značajno poboljšale bore na potiljku, dok druge dve osobe nisu videle značajne rezultate. Stoga se pokazalo da redovna upotreba vode obogaćene vodonikom pomaže u smanjenju oksidativnog stresa u koži i sprečava stvaranje bora, bez izazivanja neželjenih efekata.

Dakle ono što možemo zaključiti je da hidrogenizovana voda podstiče sintezu kolagena tipa 1 i smanjuje uništavanje keratinskih ćelija, kao i pomaže u smanjenju formiranja bora. Ove prednosti se mogu postići bez neželjenih efekata, stoga, upotreba vodonične vode ima potencijal da bude sigurna i efikasna mera u nezi kože protiv starenja.


Podeli