Precišćivači vazduha su uređaji koji uklanjaju štetne čestice, gasove, mirise i alergene iz vazduha, čime poboljšavaju kvalitet vazduha koji udišemo.

Mnogi potencijalni korisnici prečišćivača vazduha razmišljaju o tome da li im je prečišćivač za vazduh stvarno potreban....


Iskustva korisnika o prečišćivačima za vazduh i šta korisnici uređaja navode kao najbitnije razloge za kupovinu

 • Uklanjanje štetnih čestica:
  Mnogi korisnici upravo nabavljaju aparate za prečišćavanje vazduha kako bi uklonili čestice kao što su polen, prašina, buđ, dlake kućnih ljubimaca i druge sitne čestice iz vazduha. To je posebno korisno za ljude koji pate od alergija ili respiratornih problema. Sa obzirom da tržište prečišćivača vazduha u svetu trenutno ima vrednost od 11422.7 MILIONA dolara, može se zaključiti da ovi uređaji postaju sve popularniji i da korisnici veruju da oni pomažu.
 • Eliminacija neprijatnih mirisa:
  Mnogi precišćivači vazduha imaju ugrađene filtere za neutralizaciju mirisa, poput filtera sa aktivnim ugljem. Oni mogu ukloniti neprijatne mirise iz vazduha, kao što su mirisi hrane, duvanskog dima, hemikalija ili kućnih ljubimaca.
  Vlasnici ljubimaca posebno navode uklanjanje neprijatnih mirisa kao jedan veoma bitan razlog zašto kupuju aparat za vazduh i zašto nastavljaju da kupuju zamenske filtere za svoj aparat. Iskustva vlasnika ljubimaca sa prečišćivačima vazduha su iz ovih razloga skoro uvek pozitivna.

 • Smanjenje koncentracije gasova i hemikalija:
  Određeni precišćivači vazduha mogu filtrirati štetne gasove, kao što su formaldehid, amonijak, benzen i druge hemikalije koje mogu biti prisutne u zatvorenim prostorima. Ovo je posebno važno u urbanoj sredini ili u prostorijama gde je kvalitet vazduha loš.

 • Poboljšanje disajnih funkcija:
  Korišćenje precišćivača vazduha može smanjiti iritaciju disajnih puteva, posebno kod osoba koje pate od astme ili alergija. Uklanjanje alergena i iritansa iz vazduha može poboljšati disajne funkcije i smanjiti simptome.

 • Bolji san: Precišćivači vazduha mogu poboljšati kvalitet sna tako što smanjuju prisustvo alergena, prašine i drugih čestica koje mogu ometati disanje tokom noći. Čistiji vazduh može doprineti mirnijem snu i osvežavajućem odmoru. Studije pokazuju da su aparati za prečišćavanje vazduha posebno pomogli osobama sa respiratornim problemima. Osobe sa respiratornim problemima navode pozitivna iskustva sa aparatima za prečišćavanje vazduha.


Važno je napomenuti da precišćivači vazduha imaju ograničenja u pogledu efikasnosti u uklanjanju svih vrsta zagađivača i da je važno odabrati odgovarajući uređaj u skladu sa specifičnim potrebama i zahtevima prostora u kojem se koristi.

Međutim, HEPA filter prečišćivači vazdhua se izdvajaju po tome što su sposobni da unište skoro sve vrste zagađivača od virusa pa do prašine.

Visoka efikasnost u uklanjanju zagađenja: HEPA filter prečišćivač koristi najsavremeniju tehnologiju koja uklanja do 99,9% zagađenja u vazduhu, uključujući PM2.5 čestice, alergene, mikrobe, virusne i bakterijske čestice.


Kako izabrati pravi HEPA filter prečišćivač i šta kažu iskustva?

Većina eksperata preporučuje da vaš aparat mora imati sledeće funkcionalnosti kako bi osigurali dobro iskustvo sa prečišćivačem za vazduh:

 • Višestruke filtere: HEPA filter za vazduh treba da ima 6 vrsta filtera, uključujući HEPA filter, filter za aktivni ugalj, filter za hladni katalizator i drugo. Ovo omogućava temeljno filtriranje različitih zagađenja i nečistoća u vazduhu.
 • Pametna tehnologija: Prečišćavač vazduha treba da ima senzore kvaliteta vazduha i automatski se prilagođava potrebama korisnika kako bi se osigurao optimalan kvalitet vazduha. Ovo se možda čini nebitnim ali je veoma korisno kako bi aparat sam prečišćavao vazduh dok niste u kući ili stanu i da ne bi trošio previše struje.
 • Moderni i atraktivni dizajn: Moderan život zahteva i moderan dizajn, neophodno je da se uređaj uklopi u dati prostor, a istovremeno da ima funkcionalan i praktičan dizajn.