EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Kordiceps - izvor energije i zdravlja

Kordiceps - izvor energije i zdravlja

U tradicionalnoj kineskoj medicini Kordiceps-parazitska gljiva od davnina se koristi za lečenje brojnih bolesti, podsticanje dugovečnosti, povećanje atletske snage i poboljšanje kvaliteta života (Paterson, 2008, Zhou et al., 2009). Paralelno sa stimulacijom akupunkturnih tačaka, koristi se i Kordiceps kako bi se Qi (Chi) – životna energija usmerila ka meridijanu pluća i bubrega. Blokada kanala pluća dovodi do plitkog disanja, kašlja, čestih respiratornih infekcija, ali i osećaja tuge i uznemirenosti, dok blokada meridiana bubrega može dovesti do osećaja hronične slabosti, problema sa koncentracijom, memorijom, smanjenjem motivacije i uopšte smanjenja životne energije. Upravo zbog širokog spektra dejstva i uticaja na mnoge procese u telu, kinezi Kordiceps svrstavaju u gljive koje isceljuju preko 1000 bolesti.

Savremena istraživanja su potvrdila da Cordyceps sinensis ima širok spektar blagotvornih efekata na zdravlje pre svega na cirkulaciju, imuni sistem, krv, kardiovaskularni, respiratorni i endokrini sistem. Može poboljšati i regulisati imunološke funkcije i ima anti-aging, anti-tumorsko, antimikrobno i antioksidativno djelovanje. Takođe se koristio u terapiji bolesti bubrega, bolesti srca, bolesti jetre i respiratornih bolesti, itd. (Bok et al., 1999, Ji et al., 2009, Li et al., 2006, Rao et al. 2007, Shi et al., 2009, Iu et al., 2006, Zhang et al., 2002).

Efekti Kordicepsa pripisani su aktivnim sastojcima koji su prisutni u gljivi, pre svega; adenozin, kordicepin, kordicepinska kiselina, d-manitol, polisaharidi, vitamini i elementi u tragovima.

Adenozin je vitalni sastojak DNK, RNK i adenozin trifosfata (ATP), visokoenergetskog molekula koji pokreće mnoge ćelijske procese. Zapravo, Kordiceps povećava zalihe ćelijskog ATP-a, aktivira rezerve energije, čime se povećava izdržljivost i smanjuje mogućnost iscrpljivanja organizma. To je jedan od razloga zbog koga se ova gljiva preporučuje sportistima u cilju bržeg oporavka nakon napornih treninga i takmičenja. Ekstrakt kordicepsa takođe sadrži visok nivo esencijalne aminokiseline triptofana (24 mg/g), aminokiseline koja je je prekursor serotonina koji je odgovoran sa raspoloženje ali i za povećanje adaptacije na stres. Pored toga kada raspolažemo sa dovoljnom količinom ovih aminokiselina u telu manje smo anksiozni, povećava se seksualna želja, imamo bolju memoriju, koncentraciju i sposobnost učenja. Upravo zbog toga, Kordiceps je za studente bolji izbor nego bilo koje energetsko piće!

Kordicepin (derivat adenozina) i njegovi analozi imaju antivirusnu aktivnost kada je u pitanju virus gripa, virusa humane imunodeficijencije (HIV), Epstein-Barr virusa ( EBV) (Riu et al., 2014). Zahvaljujući svom snažnom antivirusnom dejstvu, u mnogim studijama dokazana je sposobnost Kordicepsa da blokira aktivnost tzv.onkogenih virusa koji su okidači za pojavu mnogih karcinoma. Kordiceps dokazano može da pojača humoralni i ćelijski imunitet pritom ne izazivajući nikakve neželjene efekte. Ovo je jedan od razloga zašto se Kordiceps preporučuje osobama koje su na hemioterapiji ili radioterapiji kako bi lakše podneli terapiju.

Pored delovanja protiv raka, Kordiceps se koristi za opšte poboljšanje zdravlja i dugovečnost. Treba imati na umu da iako možda ne može sve da izleči, njegovi antiupalni i imunološki efekti mogu potencijalno poboljšati efekte terapije drugih bolesti kao što su artritis, HIV, Kronova bolest, virusne, bubrežne, plućne bolesti i bolesti srca i krvnih sudova. U svakom slučaju, mnogo može da pomogne a ne može da škodi, kontraindikacija praktično nema i bezbedan je za upotrebu a efekti na zdravlje su ogromni.

Podeli