ZAŠTO JE VAŽAN DNEVNI UNOS B I C VITAMINA?!


Vitamini su organske materije potrebne u malim količinama za odvijanje metabolizma, koju ne mogu proizvoditi telesne ćelije. Dnevni unos većine vitamina a posebno onih iz B grupe veoma je važan jer njihov nedostatak može uzrokovati specifične metaboličke deficite.

Kompleks vitamina B i vitamina C u obliku dijetetskog suplementa može nadoknaditi zalihe organizma.

Zalihe vitamina u organizmu


Vitamini su uskladišteni u manjoj meri u svim ćelijama. Neki od njih, npr.vitamin A uskladišteni su u jetri i baš zato što je tu uskladišten količina vitamina A može biti dovoljna za održavanje organizma bez unosa i do 10 meseci, dok je količina vitamina D u ovom organu dovoljna za 2-4 meseca bez dodatnog unosa.

Nasuprot tome, zalihe većine vitamine rastvorljivih u vodi su relativno male. Ovo se posebno odnosi na vitamine B grupe, jer se KLINIČKI SIMPTOMI DEFICIJENCIJE PO NEKAD MOGU PREPOZNATI U ROKU OD NEKOLIKO DANA (izuzev kod vitamina B12 koji može biti skladišten u jetri i duže od godinu dana).

NEDOSTATAK VITAMINA C, takođe rastvrljivog u vodi, MOŽE UZROKOVATI SIMPTOME U TOKU NEKOLIKO NEDELJA, A SMRT ZBOG SKORBUTA U ROKU OD 20-30 NEDELJA (srećom ovo je danas retko).

Sadržaj kompleksa vitamina B + vitamin C

  1. TIAMIN B1
  2. NIACIN B3
  3. FOLNA KISELINA B9 i B12
  4. VITAMIN B6 (Piridoksin)
  5. Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)
  6. Vitamin C


Dnevne potrebe za vitaminima

VITAMIN A

5000IU

TIAMIN B1

1,5mg

RIBOFLAVIN

1,8mg

NIACIN B3

20mg

ASKORBINSKA KISELINA /C/

45mg

VITAMIN D

400IU

VITAMIN E

15IU

VITAMIN K

/

FOLNA KISELINA

0,4mg

B12

3μg

PIRIDOKSIN

2mg

PATOTENSKA KISELINA

Nije defiinisano


TIAMIN B1


Vitamin neophodan za završni metabolizam ugljenih hidrata i mnogih aminokiselina. Energija potrebna za centralni nervni sistemgotovo u potpunosti zavisi od metabolizma ugljenih hidrata.

Kod deficita tiamina iskoristljivost glukoze od strane nervnog sistema može opasti za 50-60%. Nedostatak tiamina ne samo da dovodi do otoka nervnih ćelija već može izazvati degeneraciju mijelinskog omotača nervnih vlakana, njihovu leziju što povećava njihovu iritabilnost koja se može manifestovati polineuropatijom i širenjem bola duž 1 ili više perifernih nerava.

Usled deficita tiamina, vlakna nervnih puteva u kičmenoj moždini mogu takođe degenerisati do te mere da mogu izazvati paralizu ali i mišićnu atrofiju i tešku slabost.

Nedostatak ovog vitamina može se loše odraziti na kardiovaskularni sistem izazivajući slabljeneje srčanog mišića, ali i na kompletan sistem organa za varenje.

NIACIN B3


Niacin deluje kao koenzim i kao takav uključen je u mnoge metaboličke procese u organizmu. Deficijencija niacina može izazvati nespecifične fiziološke promene u organizmu počev od jednostavnih kao što je slabost u mišićima i smanjeno lučenje žlezda pa do komplikovanih patoloških promena u nervnom sistemu, demencije pa čak i psihpotičnog ponašanja.

Takođe, nedostatak niacina može dovesti do jake upale mukoznih membrana u ustima i digestivnom traktu, koje mogu rezultirati krvarenjem.

FOLNA KISELINA B9 i B12


Njena možda najvažnija svrha u organizmu je sinteza purina i timina,oji su potrebni za formiranje dezoksiribonukleinske kiseline /DNK/. Kao i B12 neophodna je za replikaciju ćelijskih gena. Folna kiselina je promotor rasta, ali je značajna i za sazrevanje eritrocita /crvenih krvnih zrnaca/, tako da njen nedostatak može dovesti do posbne vrste anemije –makrocitna anemija.

Ova dva vitamina često se kombinuju jer imaju sličnu funkciju. Ipak, nedostatak B12 izaziva demijelinizaciju velikih nervnih vlakana kičmene moždine što za posledicu ima gubitak perifernog senzibiliteta ali i paralizu.

VITAMIN B6 (PIRIDOKSIN)


Piridoksin je pre svega deluje kao koenzim u različitim hemijskim reakcijama u vezi sa metabolizmom aminokiselina i proteina. Smatra se da deluje u transportu nekih aminokiselina kroz ćelijske membrane. U retkim slučajevima kode dece može uzrokovati konvulzije, dermatitis i gastrointestinalne poremećaje. Takođe, može kod dece dovesti do pojačanih grčeva i anemije.

VITAMIN B5 /PANTOTENSKA KISELINA/


Pantotenska kiselina je u organizmu inkorporirana u koenzim A koji u ćeliji ima mnoge metaboličke uloge. Ovaj vitamin je važan za zdravlje kose i noktiju, za stvaranje eritrocita /crvenih krvnih zrnca/ i sintezu polnih hormona.

VITAMIN C


Ovaj vitamin je osnova za rast potkožnog tkiva, hrskavice, kosti i zuba, jer je bez vitamina C formirani kolagen defektan i slab.

Nedostatak askorbinske kiseline dovodi do zaustavljanja rasta kostiju.

Takođe, nakon preloma kosti osobe sa deficitom ovog vitamina ne mogu formirati nov koštani matriks, što za posledicu ima nemogućnost zarastanja kosti. Nepotrebno je reći koliko je važan za normalnu funkciju imunskog sistema ali i za krvne sudove. Usled nedostatka vitamina C, zidovi krvnih sudova postaju fragilni a to se posebno odnosi na kapilare. Ovo se posebno odnosi na pušače kojima je neophodan dodatni unos vitamina C.

Možda se pitate: "Gde nabaviti najbolji kompleks vitamina B i vitamina C?". Austrijski proizvođači se poslednjih godina u Evropi izdvajaju po svom kvalitetu ...

Posle ovoga, ostaje nam samo da se zapitamo, da li neki česti simptomi ukazuju na to da smo bolesni ili smo mi u stvari, samo u deficitu sa vitaminima? Mislite o tome...