Kada je zdravlje u pitanju uglavnom ga se setimo tek onda kada ono postane ugroženo.

Srbija je zemlja koja je bogata vodo-tokovima, ali taloženje višedecenijskog smeća daje svoj rezultat – voda u česmi često sadrži opasne čestice arsena, nafte, prljavštine koji neprimetno truju organizam. Pored toga, ona odavno ima i boju i ukus, a često i neprijatan miris.

Ako tražite rešenje mi vam nudimo ono koje daje 100% čistu, planinski svežu vodu – prečišćivač vode sa magnetajzerom.

Vreme je da se svi u Srbiji kolektivno zapitamo - "kakvu vodu pijemo"?

Ali da krenemo redom…

Sadržaj


Srbija pije zagađenu vodu


Srbija se nalazi na listi zemalja sa najnižim nivoom ekološke odgovornosti pa zato u Srbiji i imamo godišnje preko 10% smrtnih slučajeva uzrokovanih spoljnim zagađivačima. Sa rastom svesti o tome raste i potreba za kvalitetnim uređajima za prečišćavanje vode i vazduha.

Srbija je 5. zemlja u Evropi po zagađenju, a po nekim naprednijim pokazateljima (koji uzimaju u obzir broj stanovnika, gustinu naseljenosti isl) Srbija je ubedljivo najzagađenija zemlja u Evropi.

Sa zagađenom vodom je teška situacija jer se manifestacija tegoba ređe ispoljava, sve dok ne bude kasno. Veliki broj zagađivača je kancerogen, a svesni smo težine lečenja takvih stanja. Možda bi trebali da kažemo da su „najbeznačajniji“ zdravstveni problemi koje uzrokuje loš kvalitet vode:

  • problemi sa varenjem,
  • dijareja,
  • bol u stomaku,
  • mučnina
  • i glavobolje.


Flaširana i prokuvana voda nisu rešenje


Mnogi su se zapitali kakvu vodu pijemo i potražili alternative, ali samo mali broj njih uspe da prepozna kvalitetan prečišćivač za vodu kao najbolje rešenje. Daleko je veći broj onih koji smatraju da sa flaširanom vodom rešavaju sve zdravstvene probleme.

Čovek u proseku popije oko litar vode dnevno. Porodici neće biti dovoljan ni balon od 5L. Čak i da ste sigurni u ispravnost flaširane vode, čeka vas nošenje i nošenje flaša, litara i litara svaki dan. Treba razmišljati i o tome da plastika dodatno zagađuje okolinu pa dok sebi pomažete, budućim naraštajima uništavate prirodu.

Faširana voda je i skupa, a u odnosu na aparat za prečišćavanje vode platićete u proseku 40 dinara više za litar što je na godišnjem nivou visoka cifra.

BONUS VIDEO: Koliko vode treba piti dnevno?


Veliki problem kod flaširane vode je pored PET ambaže (za koje mnoga istraživanja ukazuju na kancerogen efekat) je to što mi često ne znamo koliko je ta voda ustvari sveža. Flaširana voda uglavnom prelazi veliki put pre nego što završi na našem stolu, i kroz veliki broj promena u temperaturi.

Za razliku od flaširane vode, voda iz RO sistema je uvek sveža.

Prokuvana voda takođe nije rešenje, u njoj nema dovoljno minerala i ostalih elemenata bitnih za normalno funkcionisanje ljudskog organizma.

Petostepena filtracija vode RO sistemima


Najkvalitetniji prečišćivači vode svoju akciju čišćenja ne zasnivaju na jednom, ne ni na dva, već na čak 5 filtera koji otklanjaju:

  • prljavštinu,
  • hlor i hlorna jedinjenja,
  • 99% bakterija i virusa,
  • pesticide,
  • a vodu obogaćuju magnezijumom i hlorom.


Pred-faza čišćenja + 2 sedimentna filtera

Predstavlja prolazak kroz 1 filter aktivnog uglja i 2 sedimentna filtera od čega je jedan sa polipropilenom. Aktivni ugalj zadržava hlor, sedimentni filter čisti mulj, a filer sa polipropilenom je priprema za drugu fazu čišćenja. Ova 3 filtera čiste i do 90% nečistoća, ali najboljim aparatima za prečišćavanje vode to nije dovoljno, ide se na maksimalnu dezinfekciju vode!

Reverzibilna osmoza

U drugoj fazi voda dolazi do glavnog filtera RO (reverzibilne osmoze). Reč je o filteru koji ima otvore od 0.0001 mikrona pa mu retko šta promakne. Stručnjaci kažu da nivo dezinfekcije varira od stepena pred-filtracije pa je jasno kako da razlikujete bolje aparate.

RO sistem za filtraciju vode
Primer RO sistema za prečišćavanje vode koji se instalira ispod kuhinjskog elementa...

Ova prečišćena voda ima i preko 99% čistoće, ali uvek može bolje! Najsavremeniji prečišćivači imaju završno filtriranje, ali i magnetajzer u okviru treće faze.

Filter aktivnog uglja

Poslednji filter sa aktivnim ugljem je obogaćen kalcijumom i magnezijumom tako da ove važne čestice ostaju u vodi u optimalnim koncentracijama, a ona tako postaje „izvor života“. To je pravi izbor kakvu vodu treba da pije svako od nas!

Magnetizovana voda je živa voda

Magnetajzer predstavlja ugrađeno jako magnetno polje koje klastrira vodu u manje skupine. Vama to malo znači, ali ćete osetiti da vam svaka popijena čaša mnogo više prija, a magnetajzer je „glavni krivac“ za to.

Aparatom za vodu štedite novac


Sa jednim aparatom za prečišćavanje vode se dobija između 80 i 180 litara sveže, prečišćene vode svaki dan. To je daleko više od potreba prosečne porodice za piće pa se ostatak koristi za kuvanje što hrani daje bolji ukus uz zdraviju pripremu.

Ukoliko bi uzeli prosek od 100l vode dnevno, to izlazi na 3000l vode mesečno iz aparata za prečišćavanje vode. Svaki litar vode iz RO aparata košta otrpilike 1 RSD kada se uzme u obzir cena aparata. Uporedite tu cenu sa 30-40 RSD koliko iznosi litar vode u supermarketu.

Lakša je upotreba prečišćivača nego donošenje flaširane vode. Prečišćivač se postavi ispod sudopere, posebna slavina iznad i to je sve. Dimenzijama staje ispod svake radne ploče i ne zauzima veliki prostor.

Na svakoj flaši ne-kupljene vode se uštedi 40 dinara, to vam je zanemarljivo? E pa, na ukupnom godišnjem nivou uštede se kreću od barem 200 eura pa do 400 eura, a često i značajno više - što oseti svaki budžet.

Kakvu ćemo vodu piti zavisi samo od našeg izbora! Neko će zanemariti sve zdravstvene rizike i nastaviti da pije vodu iz česme uz nastavak trovanja organizma. Neko će da kupi flaširanu vodu, trošiće pare, a kuvaće ručak u česticama mulja, hlora, pesticida…

Najodgovorniji će odvojiti vreme i pronaći kvalitetan aparat za dezinfekciju i prečišćavanje vode za piće. Odabraće onaj model koji ima najmanje 5 filtera i nekoliko faza prečišćavanja, a magnetajzer je dobar dodatak da svaka čaša prija.

...Kakvu vodu Vi pijete?