Šta je funkcija Pulse Vacuum?

Funkcija Pulse Vacuum je napredna funkcija koju imaju neki aparati za vakuumiranje, kao što je npr. Solis Aparat za vakuumiranje Premium. Ova funkcija omogućava potpunu ručnu kontrolu procesa vakuumiranja, tako da se može prilagoditi različitim namirnicama. Funkcija Pulse Vacuum radi tako što se pritiskom na dugme stvara vakuum u vrećici, a otpuštanjem dugmeta se prekida vakuumiranje. Na taj način se može regulisati jačina i dužina vakuumiranja, i sprečiti da hrana bude izložena prevelikom pritisku. Funkcija Pulse Vacuum je posebno korisna za vakuumiranje osetljive hrane, koja je mekana, sočna, pahuljasta ili lomljiva, i koja bi se mogla zgnječiti, iscediti, spljoštiti ili oštetiti pod standardnim uslovima vakuumiranja.

Kako se koristi funkcija Pulse Vacuum?

Da bi se koristila funkcija Pulse Vacuum, potrebno je imati aparat za vakuumiranje koji ima tu funkciju, kao i kese ili folije koje su pogodne za vakuumiranje. Postupak je sledeći:

 • Pripremiti hranu koju želimo vakuumirati, oprati je, očistiti je i osušiti je ako je potrebno.
 • Odabrati kesu ili foliju odgovarajuće veličine i debljine, i staviti hranu unutra. Ako koristimo foliju, treba napraviti kesu od nje zatvaranjem jednog kraja pomoću funkcije Seal na aparatu.
 • Postaviti kesu sa hranom u aparat za vakuumiranje, tako da je otvoreni kraj kese u ravni sa zaptivnom trakom na aparatu.
 • Odabrati način rada za suvu ili vlažnu hranu, i zatvoriti poklopac aparata.
 • Pritisnuti dugme Pulse Vacuum na aparatu, i držati ga dok se ne stvori željeni vakuum u kesi. Otpustiti dugme da se prekine vakuumiranje. Ponoviti ovaj korak dok se ne postigne optimalan vakuum u kesi, koji zavisi od vrste i količine hrane.
 • Pritisnuti dugme Seal na aparatu, da se zatvori kesa i završi proces vakuumiranja. Otvoriti poklopac aparata i izvaditi kesu sa hranom.
 • Označiti kesu sa datumom i sadržajem, i čuvati je u frižideru ili zamrzivaču, zavisno od vrste hrane i željenog roka trajanja.

Za koje vrste hrane je namenjena funkcija Pulse Vacuum?

Funkcija Pulse Vacuum je namenjena za vakuumiranje osetljive hrane, koja je mekana, sočna, pahuljasta ili lomljiva, i koja bi se mogla zgnječiti, iscediti, spljoštiti ili oštetiti pod standardnim uslovima vakuumiranja. Neke od takvih namirnica su:

 • Voće i povrće, kao što su jagode, maline, borovnice, grožđe, paradajz, salata, spanać, pečurke, avokado, banana.
 • Mlečni proizvodi, kao što su sir, pavlaka, jogurt, mleko.
 • Hleb, peciva, kolači, torte, pite, kroasani.
 • Meso, riba i jaja, ako su već termički obrađeni, ili ako su veoma sočni, mekani ili tanki.

Funkcija Pulse Vacuum je takođe pogodna za vakuumiranje hrane koja se koristi za sous-vide kuvanje, koje podrazumeva kuvanje hrane u vakuumskoj kesi na niskoj temperaturi u vodi. Ovaj način pripreme hrane omogućava da hrana bude ravnomerno skuvana, sočna, mekana i puna arome.

Dakle, funkcija Pulse Vacuum omogućava potpunu ručnu kontrolu procesa vakuumiranja, tako da se može prilagoditi različitim namirnicama. Ova funkcija koju imaju bolji aparati za vakuumiranje je posebno korisna za vakuumiranje osetljive hrane, koja je mekana, sočna, pahuljasta ili lomljiva, i koja bi se mogla zgnječiti, iscediti, spljoštiti ili oštetiti pod standardnim uslovima vakuumiranja.