Povremene, uporne glavobolje, zujanje u ušima i teško koncentrisanje su bile sastavni deo svakog mog dana. Sve sam pripisivala umoru, neispavanosti, preskakanju obroka i pošto imam 35 godina nisam ni pomislila da povišen pritisak može biti problem.

Sasvim slučajno reših da izmerim arterijski pritisak i tada ostanem u šoku – vrednosti su pokazale 130/95. Shvatila sam da zdravstvena situacija nije bezazlena, ali ništa što sam uradila nije pomoglo da on padne i bila sam na pragu trajnog korišćenja medicinske terapije. Sebi sam postavljala pitanje - "kako smanjiti donji krvni pritisak bez lekova?"

Opet, sasvim slučajno sam „nabasala“ na Kordiceps gljivu koja ima višestruko dobro dejstvo na organizam čoveka, između ostalog doprinosi zdravlju srca i krvnih sudova.


Šta je visok krvni pritisak?

Visok arterijski pritisak su vrednosti koje prelaze granicu 140 sa 90. To je znatno više od normalnog krvnog pritiska 120/80 jer se ipak daje šansa za odstupanje i reaguje se onda kada zaista visok pritisak ugrožava zdravlje srca.

Zovu ga „tihi ubica“. U Srbiji kardiovaskularne bolesti odnesu godišnje preko 52.000 života što je direktno ili posredno rezultat nelečenog visokog pritiska.

Kako mi je lekar sve objasnio, gornja vrednost predstavlja pritisak u arterijama kada srce ispumpava krv, a donji pokazuje pritisak između dva otkucaja srca. Rizik od zapušavanja arterija (ateroskleroze), infarkta, oštećenja bubrega i srca raste sa rastom pritiska i to za porast od 10 jedinica kod donjeg i 20 kod gornjeg pritiska.

Visok pritisak koji nije kontrolisan ostavlja trajne posledice na čitavo telo pa sam rešila da poslušam lekara i uspostavim kontrolu.


Promena životnog stila je prvi korak

Krvna slika je pokazala da su sumnje opravdane – imala sam povišen nivo lošeg holesterola koji zapušava arterije i vodi ka ozbiljnim problemima sa srcem...

  • Dijeta

Prvi korak je promena načina ishrane. Kako mi je lekar objasnio, iako su trigliceridi u normali i restriktivna dijeta nije potrebna, važno je u ishranu ubaciti što više povrća, meso bez masnoća, bez soli i zaprške.

Pridržavala sam se, ali ne striktno. Bilo je tu i poneko parče pice, čaša gaziranog soka i slatkiši, ipak sve umereno i u manjim količinama.

  • Fizička aktivnost

Ni ovde nisam preterivala, lift sam zamenila stepenicama, uz malo više šetnje po prirodi.

  • Manje stresa

Faktor koji mi je zadavao najviše muke – ograničiti stres i „izdignuti“ se iz stresnih situacija. Trudila sam se da stvorim vreme za odmor i relaksaciju i tako doprinesem oporavku.

Situacija je bila bolja, ali donji pritisak je opet često prelazio vrednost 90. Promena životnih navika daje dugoročne rezultate, ali meni je trebao saveznik odmah, da mi pomogne pre lekova koji donose brojne loše nus-pojave. Tada sam saznala za 100% prirodan preparat Cordyceps koji mi je snizio donji krvni pritisak bez lekova i bez recepta.


Cordyceps sinensis – „koren vitalnosti“ srca i krvnih sudovaPored antitumorskih, antiupalnih, anti-age efekta, podizanje libida, ova gljiva deluje odlično i na zdravlje srca tako što pritisak vraća na normalne vrednosti.

kordiceps kao lek za povisen krvni pritisak bez recepta

Polisaharidi koje Kordiceps kao dodatak ishrani sadrži utiču na stimulisanje organizma na snižavanje krvnog pritiska. To je direktan, dokazan način na koji gljiva deluje, ali to nije jedini način:

Svojim dobrim sastavom je odlična za lečenje aritmije – nepravilnog srčanog ritma. Ja nisam imala takve probleme, ali je dobro znati da ih neću ni imati jer gljiva utiče da se ubrzan rad srca smiri, a usporen ubrza.

Kordiceps je regulator visokog holesterola i triglicerida tako da topi masnoću u krvi. Uverila sam se da samo nekoliko meseci od primene vrednosti lošeg LDL holesterola padaju.

Posredno, deluje i kao prirodni lek za anksioznost, preveliki uticaj stresa i psihičku nestabilnost. Ovo je posebno bitno pošto je poznato da stres može biti ključan u stvaranju povišenog krvnog pritiska.

Od kako koristim „gljivu gusenicu“ mnogo bolje spavam, odmornija sam, ali i se i lakše suočavam sa stresnim situacijama i osećam da on ne ostavlja posledice na mene....

Osetila sam i da imam više energije. Svaki dan započinjem sa optimizmom i željom za pobedama na svim poljima. I veći stepen energije donosi normalnijem krvnom pritisku i bolje nošenje sa fizičkim izazovima. Sportisti često koriste dijetetske suplemente na bazi medicinske gljive Cordyceps i tada ostvaruju bolje rezultate.

Korišćenjem ovog 100% prirodnog proizvoda sam uspela da pritisak dovedem u normalu i da donji ne prelazi vrednost 85! Nisam morala da idem na rigorozne dijete, da se iscrpljujem kroz treninge, a i psihički se osećam mnogo bolje.

I dalje ne pijem lekove koji imaju i loše efekte na želudac, uzrokuju brz pad pritiska i gubitak energije. Lekar je zadovoljan i podržava vraćanje prirodnim proizvodima koji često mogu biti i efikasniji od klasičnih lekova i medicinskih preparata.

Što smo stariji rizik od dobijanja hipertenzije raste pa je dobro znati da postoji i alternativa koja je prirodna, ne škodi, a ima dobre efekte na svakog. Da li ste znali za Cordyceps gljivu? Čekam vaše komentare!