EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Kako se ne ugojiti u trudnoći

Kako se ne ugojiti u trudnoći

Zdrava ishrana, hidratacija i fizička aktivnost su ključni elementi za očuvanje dobre forme i zdravlja tokom trudnoće. Evo nekoliko saveta kako da ostanete vitki i zdravi dok iščekujete dolazak vaše bebe.

Koliko znači zdrava ishrana u trudnoći? Šta kažu iskustva

Pravilna ishrana tokom trudnoće je od suštinskog značaja za zdravlje majke i za pravilan razvoj bebe. Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama, kvalitetnim proteinima i zdravim mastima. Izbegavajte prerađenu hranu, visoki unos šećera i zasićenih masti, kao i zaslađene napitke. 

Umesto toga, iskustva kažu da treba da birate hranu koja je prirodno bogata vitaminima i mineralima, nutritivno bogata, ali sa umerenim brojem kalorija.

Hidratacija

Hidratacija je ključna za održavanje zdravlja, posebno tokom trudnoće. Tokom ovog perioda, telo žene prolazi kroz brojne promene koje mogu povećati potrebu za vodom. Voda je neophodna za formiranje posteljice, koja hrani bebu, kao i za amnionsku tečnost koja bebu štiti dok je u materici.

Voda pomaže u transportu hranljivih materija do bebe, kao i u eliminaciji otpadnih materija iz organizma majke. Adekvatan unos vode može pomoći u sprečavanju uobičajenih problema tokom trudnoće, kao što su dehidracija, zatvor i urinarne infekcije. Takođe, dobra hidratacija može poboljšati nivo energije i pomoći u održavanju zdrave telesne težine tokom trudnoće.

  • •Preporučuje se da trudnice piju najmanje osam do deset čaša vode dnevno, ali ova količina može varirati u zavisnosti od individualnih potreba i saveta lekara. Ako vam je teško da pijete toliko vode, probajte da dodate malo limuna ili listove mente za bolji ukus.
  • •Takođe, važno je izbegavati ili ograničiti unos pića koja sadrže kofein, kao što su kafa i neki čajevi, jer mogu doprineti dehidraciji.
  • •Najzdravija i najsigurnija voda koju treba konzumirati u trudnoći je svakako prečišćena voda iz aparata za prečišćavanje vode.
  • •Uzimanje dovoljno vode je jednostavan, ali vitalan deo brige o sebi i svojoj bebi. Zato, ne zaboravte na redovno hidriranje - to je jedan od najboljih poklona koje možete dati sebi i svom detetu.


Fizička aktivnost je važna za održavanje mišićnog tonusa, snage i izdržljivosti tokom trudnoće. Vežbe kao što su brzo hodanje, plivanje ili prenatalna joga mogu biti odličan izbor. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom pre početka bilo kakvog programa vežbanja, kako biste se uverili da je to bezbedno za vas i vašu bebu.

Pametnim izborima u ishrani, redovnim hidriranjem i prilagođenim vežbama, možete uživati u trudnoći bez brige o višku kilograma. Ne zaboravite, svaka trudnoća je jedinstvena, pa je važno pratiti preporuke vašeg zdravstvenog tima i slušati svoje telo. Srećno! 

Podeli