EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Kako kurkuma blagotvorno deluje na zdravlje?

Kako kurkuma blagotvorno deluje na zdravlje?

Niste upoznati sa kurkumom kao suplementom? Čak i ako možda nemate teglicu kurkuma začina u visećoj kuhinji, garant već imate iskustva sa njom. Kurkuma je ta koja daje senfu i kariju onu živopisnu boju. Premda je poznata kao izvrstan dodatak jelima, kurkuma istovremeno važi za jedan od najefikasnijih suplemenata koji postoji. U narednim redovima možete pročitati kako tačno kurkuma blagotvorno deluje na zdravlje čoveka.

Šta je kurkuma?

Kurkuma je začin koji potiče iz korena biljke curcuma longa i pripada porodici đumbira. Kao takva, u Indiji se hiljada godinama unazad koristi u ishrani, ali i za lečenje. Tek poslednjih godina nauka je počela da potkrepljuje tradicionalne istočnjačke tvrdnje da kurkuma sadrži lekovita svojstva, a da njeno jedinjenje, kurkumin, i te kako deluje protivupalno i predstavlja moćan antioksidans.

Kurkuma ublažava bol u zglobovima

Bol u zgloboima karakteriše osteoartritis, koji se javlja sa godinama, a analgetici su najčešći vid terapije. Međutim, širok spektar studija dokumentuje efikasnost kurkumina u smanjenju upale, oticanja i bola u zglobovima podjednako dobro, ali bez ikakvih gastrointestinalnih nuspojava usled konzumiranja antiinflamatornih lekova.

Kurkuma kao preventiva od srčanih oboljenja

Srčna oboljenja su glavni uzrok smrti u svetu. Kurkuma može da pomogne u sprečavanju razvoja bolesti srca. Jedna od glavnih koristi kurkumina kod srčanih oboljenja jeste poboljšanja funkcije endotela iliti, laički rečeno, unutrašnjih obloga krvnih sudova. Upravo je disfunkcija endotela glavni pokretač mnogih bolesti srca, a redovno konzumiranje kurkume suplementa može tome da se ispreči.

Kurkuma za očuvanje zdravlja mozga

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije, čak u 70% slučajeva. Iako postoji terapija, za sada nema leka za ovu grozomornu bolest. Stoga je veoma važno dati sve od sebe i sprečiti pojavu ovog vida demencije. Dobra vest glasi da kurkumin, takođe, može potencijalno da bude od koristi u očuvanju zdravlja mozga. Antioksidativna i protivupalna svojstva ovog polifenola mogu da pomognu u usporenju ili smanjenju simptoma neurodegenerativnih bolesti, kao što su Alchajmerova bolest, Huntingtonova bolest, multiple skleroza i Parkinsonova bolest.

Kurkuma može da osujeti kancer

Kancer je bolest koja se karakteriše nekontrolisanim rastom ćelija. Pošto je upala povezana sa rastom tumora, antiinflamatorna jedinjenja poput kurkumina mogu da odigraju važnu ulogu u tretmanu i prevenciji različitih vrsta kancera. Prema mnogim istraživanjima, kurkuma može spreči razvoj zloćudnih ćelija tako što razbija formiranje istih u različitim fazama ćelijskog ciklusa. Studije se i dalje sprovode, ali ovo je svakako pozitivan signal u borbi protiv ove grozne bolesti.

Nuspojave uzimanja kurkume

Iako je kurkuma bezbedna za većinu ljudi, ako ste alergični na ovaj začin, njegova konzumacija može izazvati osip ili bol u stomaku. Takođe, kurkuma se “ne slaže” baš najbolje sa lekovima za srce i rak, kao i medikamentima poput antidepresiva, antikoagulanasa i antibiotika. Većina nuspojava povezana je sa veoma visokim koncentracijama kurkumina koje se nalaze u dodacima ishrani.

Ukoliko tražite prirodan način da ublažite bol u zglobovima i pritom preventivno zaštite svoj organizam, onda je kurkumu kao suplement sjajna solucija kao odbrana od zdravstvenih problema.

Podeli