EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Insulinska rezistencija i gojaznost

Insulinska rezistencija i gojaznost

„Insulinska rezistencija i Hašimoto tireoiditis su dva stanja koja nemate samo ako niste bili kod lekara“ – opaska koju ćete najčešće čuti među mladima a i lekarima. Ne bi nama ove dve dijagnoze toliko privlačile pažnju da nisu u bliskoj vezi sa gojaznošću. Suštinski ne zanima nas toliko sama dijagnoza, koliko salce oko stomaka, pojačana potreba za slatkim, nagomilavanje viška vode i masti tamo gde nam je to najmanje potrebno, hronični umor i stalni osećaj gladi. Postoji li način za prirodno lečenje insulinske rezistencije?

Upoznajmo se sa problematikom....

Glavno pitanje je ZAŠTO NASTAJE INSULINSKA REZISTENCIJA?!

Ovo je veoma važno znati jer to znači suzbijanje problema u korenu. Veoma često desi nam se da imamo neku prolaznu infekciju, koju prebolimo „na nogama“, infekcija je kako došla tako je i otišla, neko se brzo oporavi a neko dugo nakon infekcije oseća slabost, manjak energije, često postoji i neka granična temperatura oko 37,1C0 povremeni šetajući bolovi ali sa tim se živi pa veoma često ne obratimo pažnju na simptome nego se saživimo sa njima. Ovakve simptome veoma često izazivaju tzv.spori virusi CMV i EBV virus koji pripadaju grupi herpes virusa. Od svih organa njima su najzanimljiviji jetra, pankreas i samo ponekad srce i mozak.

Dakle ovi spori virusi se u nekom momentu „zakače“ za našu jetru i pankreas, postepeno oštećuju ćelije ovih organa i eto nama problema. Za razliku od ćelija jetre čija regeneracija je relativno dobra i brza, ćelije pankreasa se veoma sporo regenerišu, počnu da se ponašaju „dementno“ jer gube sposobnost da prepoznaju i odgovore na signale insulina /koji ima ulogu da reguliše koncentraciju šećera u krvi/. Umesto da glukoza uđe u ćeliju i njoj obezbedi energiju, nivo glukoze raste u krvi. Rezultat toga je to što smo mi bez energije, bezvoljni i tromi, stalno gladni a šećer „divlja“ u krvi oštećujući krvne sudove i praveći još masu problema. U paketu sa insulinskom rezistencijom, najčešće idu ruku pod ruku - policistični jajnici, metabolički sindrom, Hašimoto i gojaznost. I tako, od jednog naizgled banalnog problema nastalo je 4!!!

PRVO I OSNOVNO... UVEDITE ZDRAVE NAVIKE U SVOJ ŽIVOT!

Trudite se da uvedete bilo kakvu fizičku aktivnost. Ne postoji najbolja, već ona koja odgovara Vama, Vašoj fizičkoj spremnosti, godinama starosti, telesnoj težini, sklonostima. Fizička aktivnost treba da bude nešto što ćete voleti, što će vam biti veliko zadovoljstvo a mala obaveza jer ćete jedino tako uspeti da istrajete na dugoročnom nivou.

Korigujte ishranu...Trudite se da izbacite alkohol, slatkiše, pekarske proizvode, hranu sa visokim glikemijskim indeksom /to možete naći na internetu/ smanjiti ugljene hidrate i uvesti u redovnu ishranu više ribe, povrće, namirmice bogate vlaknima, žitarice od celog zrna, maslinovo ulje i hranu sa niskim glikemijskim indeksom. To će vam smanjiti napade gladi a obezbediće više energije u ćeliji, pa će nestati umor, tromost i stalna potreba za „grickanjem“.

U slučaju da niste veliki ljubitelji ribe, nije loše da uzimate Omegu 3 koja je bogata nezaićenim masnim kiselinama a pritom ima i snažne antivirusne efekte, te će imati i sekundarno dejstvo na viruse koji su potencijalni izazivači problema.

Veoma je važno očistiti jetru i pomoći joj da povrati normalnu metaboličku funkciju. Sistem organa za varenje radi u jednoj harmoniji i sinergiji, koja kada se naruši izaziva probleme. Često je jetra opterećena toksinima koje svakodnevno unosimo kroz hranu /pesticidi, herbicidi, teški metali, fungicidi/ i s vremena na vreme nije loše uraditi dobru detoksikaciju kako bi s eona očistila, razmastila i kako bi povratila svoju normalnu metaboličku funkciju jer svaki disbalans jetre i žuči dovodi do disbalansa pankreasa i obrnuto. Aktivirani zeolit Detoxamin je najbolji poznati detoksikator celog organizma, ne samo jetre, jer smanjuje formiranje slobodnih radikala /koji su uzročnici oksidativnog stresa/u digestivnom traktu, čisti organizam od teških metala, toksina, radionuklida, sekundarno ima antigljivično i antivirusno dejstvo. Upravo ovo dobro čišćenje je razlog zbog koga je njegovom primenom veliki deo korisnika izgubio kilograme.

Insulinska rezistencija - suplementacija i prirodno lečenje

Tek kad ste dobro sagledali problem, korigovali životne navike ima smisla probati sa suplementacijom koja može biti odlična podrška pankreasu. Pored manje poznate Srebrne svilenice, Gorke tikve, Bidensa za insulinsku rezistenciju veoma su korisni Hrom pikolinat, Cimet i Kurkuma.

Prirodno lečenje insulinske rezistencije je moguće i u 2024. godini. Znam, da ćete reći da koristite kurkumu i da je redovno dodajete kao začin jelima koje konzumirate, ali da niste primetili neke posebne efekte. Vrlo verovatno da ste u pravu! Zašto? U kurkumi je najvažnija stavka procenat kurkumina – aktivne supstance i ako je taj procenat mali /občno za začin nije naveden procenat kurkumina/ nećete imati neke preterane koristi od kurkume osim egzotičnog ukusa hrane i lepu žutu supicu. Drugo, ako kurkumi ne dodate biber njena bioiskoristljivost je veoma mala i vi ste popili običan žuti prah! Zato je najbolje opredeliti se za kurkumu kao suplement, jer je to jedini način da saznate da vam neko neće prodati maglu, da će ta kurkuma zaista imati efekat na organizam koji joj se pripisuje i znaćete koliki je procenat aktivne supstance i da li u njoj postoji sastojak koji će omogućiti najbolju moguću apsorpciju u organizmu /npr.biber, hitozan.../.

Kurkuma pre svega deluje blagotvorno na jetru jer stimuliše produkciju glutationa i superoksid dismutaze koji su veoma važni antioksidansi u telu i deluju protektivno na sve organe a posebno jetru i pankreas. Za one kojima je potrebno i stručno objašnjenje ... Kurkumin može smanjiti nivo glukoze u krvi smanjenjem proizvodnje glukoze u jetri, supresijom inflamatornog stanja izazvanog hiperglikemijom, stimulacijom uzimanja glukoze pojačanom regulacijom ekspresije gena GLUT4, GLUT2 i GLUT3i aktivacijom AMP. Takođe, stimuliše lučenje insulina iz tkiva pankreasa, poboljšava funkciju ćelija pankreasa i na konto svega toga smanjuje insulinsku rezistenciju. Za razliku od popularnih lekova nema neželjenih efekata i može se piti duži vremenski period.

Dakle, insulinska rezistencija može se regulisati na jedan prirodan način, redovnom fizičkom aktivnošću, korekcijom ishrane, malim promenama u živonim navikama i suplementacijom...Krajnji rezultat biće vitka linija, dobar metabolizam, obilje energije i najvažnije – bićete zadovoljni sobom!


Autor teksta: dr. Ivana Kovačević




Image source: Microsoft COPILOT


 

Podeli