EKSKLUZIVNO U SRBIJI

Indijski tamjan - Prirodna, blagotvorna svojstva sa neverovatnim koristima za zdravlje

Indijski tamjan - Prirodna, blagotvorna svojstva sa neverovatnim koristima za zdravlje

Nasuprot svojoj reputaciji kao mirisne smole koja se koristi u religioznim i duhovnim obredima, indijski tamjan ima mnogo više da ponudi. Ova prirodna supstanca, koja potiče iz drveta Boswellia, ima izvanredna lekovita svojstva koja su poznata i koristila su se vekovima. Indijski tamjan je postao ne samo omiljeni sastojak u tradicionalnom lečenju, već i predmet sve većeg interesovanja u naučnoj zajednici.

U ovom tekstu istražićemo bogatu istoriju indijskog tamjana i njegov značaj u medicini. Zatim ćemo se upustiti u naučne dokaze koji potvrđuju njegova lekovita svojstva i razmotriti kako se koristi u savremenoj medicini. Upoznaćemo se sa ključnim jedinjenjima koja čine tamjan tako posebnim i saznati o njihovim koristima za zdravlje.

Indijski tamjan ima mogućnost da nam pruži mnoge korisne efekte, od smanjenja upale i ublažavanja bolova do podrške imunom sistemu i poboljšanja raspoloženja. Sa sve većim interesovanjem za prirodne alternative i komplementarne terapije, indijski tamjan postaje sve popularniji kao deo holističkog pristupa zdravlju.


Kako nastaje i kako se koristi indijski tamjan?

Indijski tamjan nastaje kada se kora drveta Boswellia izreže, što izaziva curenje smole. Ova smola se s vremenom suši i formira materijal poznat kao indijski tamjan. Proces se odvija prirodno i može trajati nekoliko nedelja. Kvalitet tamjana zavisi od mnogih faktora, uključujući geografsko poreklo i vreme berbe. Nakon sušenja, tamjan se može koristiti u različitim oblicima kao deo terapije.

Drvo Boswellia obično raste u suvim, planinskim predelima Indije, mada ga ima i u Africi i na Bliskom istoku.

Kada je reč o načinu korišćenja onda govorimo o dva najpopularnija načina:

1. Udisanje. Danas je ovo redatk slučaj jer udisanje ne može da obezbedi unos dovoljne količine lekovite materije.

2. Aporpcija kroz kožu ako se ekstrakt tamjana nanosi kao krema koja se utrlja.

3. Ishrana. Kao dodatak ishrani u vidu kapsula za oralnu upotrebu.


Kako indijski tamjan najčešće pomaže?

Indijski tamjan sadrži aktivne hemijske sastojke, poput bosvelinske kiseline, koje imaju sposobnost da spreče delovanje enzima koji je odgovoran za sintezu leukotriena. Leukotrieni su masni molekuli imunskog sistema koji doprinose inflamaciji (upalama) kod astme i alergijskog rinitisa.

Bosvelinske kiseline iz indijskog tamjana sprečavaju aktivaciju 5-LOX enzima, smanjujući tako proizvodnju leukotriena. Smanjenje leukotriena može pomoći u smanjenju zapaljenja u telu, što može biti korisno u borbi protiv različitih stanja, uključujući upalne bolesti kao što su astma, artritis i alergijske reakcije.


Najveći efekat indijskog tamjana je kod odoba koje imaju artritis

U jednoj velikoj naučnoj studiji iz 2014. godine i oralno uzimana bosvelinska kiselina je smanjila gubitak hrskavice i upalu zglobova kod osteoartritisa.

U sledećoj studiji, učesnici su uzimali ekstrakt indijskog tamjana dva puta dnevno tokom 120 dana. Rezultati su pokazali da ja suplement smanjio upalu, bol u zglobovima i ukočenost kod blagog do umerenog osteoartritisa kolena, bez ozbiljnih neželjenih efekata.


Takođe, pomaže prilikom prirodnog lečenja astme

Indijski tamjan ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći u lečenju astme. Prvenstveno, tamjan ima protivupalno dejstvo koje može smanjiti upalu disajnih puteva, koja je karakteristična za astmu. Kao što smo ranije opisali aktivni sastojci tamjana, smanjuju sintezu leukotriena, koji su upalni medijatori odgovorni za kontrakciju mišića disajnih puteva.

Osim toga, indijski tamjan vrši blago proširivanje disajnih puteva, što pomaže u olakšavanju disanja kod astme. Ova značajno doprinosi smanjenju simptoma astme, kao što su kašalj, otežano disanje i gušenje.

Važno je napomenuti da je upotreba indijskog tamjana kao terapije za astmu i dalje predmet istraživanja, a individualni rezultati mogu varirati. Pre upotrebe tamjana ili bilo kojeg drugog dodatka ishrani za lečenje astme, uvek je preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom.



Indijski tamjan može poboljšati funkciju creva

Indijski tamjan može imati pozitivan uticaj na funkciju creva iz nekoliko razloga. Prvo, tamjan sprečava upalu crevnog tkiva, koja je često prisutna kod inflamatornih crevnih bolesti poput "nervoznog creva" (Sindrom iritabilnog kolona) ili ulceroznog kolitisa.

Takođe, tamjan može imati blagotvoran uticaj na varenje i regulisanje crevnih pokreta. Tamjan blago stimuliše lučenje želudačnih sokova i enzima, što može poboljšati probavu hrane. Osim toga, tamjan ima mogućnost da opusti mišiće crevnog zida, što može olakšati prolaz hrane kroz creva i smanjiti rizik od zatvora.

Dodatno, indijski tamjan ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u suzbijanju rasta štetnih mikroorganizama u crevima. Održavanje zdrave crevne flore je ključno za dobru funkciju creva i opšte zdravlje sistema organa za varenje.


Pomaže u oralnoj higijeni

Već smo napomenuli da indijski tamjan ima antimikrobna svojstva. Ova svojstva mogu pomoći u suzbijanju rasta štetnih bakterija u ustima, što može smanjiti rizik od oralnih infekcija, bolesti desni, lošeg zadaha.

Njegova antimikrobna aktivnost može smanjiti broj bakterija prisutnih na zubima, desnima i jeziku, čime se poboljšava opšta oralna higijena.

Takođe, indijski tamjan može imati i umirujuće dejstvo na upaljene desni. Njegove protivupalne osobine mogu smanjiti crvenilo, otok i iritaciju desni, pružajući olakšanje od simptoma kao što su krvarenje desni i osetljivost.


Najnovija testiranja su u oblasti tretmana raka

Indijski tamjan je predmet istraživanja u vezi sa njegovim potencijalnim delovanjem protiv raka, ali trenutno ne postoje dovoljno snažni dokazi da se može direktno tvrditi da indijski tamjan sprečava rast ćelija raka.

Laboratorijske analize i testiranja uticaja aktivnih supstanci iz indijskog tamjana sugerišu da bosvelinske kiseline mogu sprečiti širenje ćelija raka. Takođe, jedan deo istraživanja primećuje da ove kiseline mogu sprečiti stvaranje DNK u ćelijama raka, što bi moglo pomoći u ograničavanju rasta i širenja kancerogenog tkiva.


To nije sve. Indijski tamjan postaje sve popularniji

Pored poznatih koristi indijskog tamjana, postoji nekoliko manje poznatih koristi koje su istražene ili se tradicionalno koriste:

Kožne bolesti: Indijski tamjan može imati blagotvoran uticaj na određene kožne bolesti poput psorijaze, ekcema i akni. Njegova protivupalna i antibakterijska svojstva mogu pomoći u smanjenju upale, iritacije i poboljšanju opšteg stanja kože.

Menstrualni poremećaji: U tradicionalnoj medicini, indijski tamjan se koristi za ublažavanje simptoma menstrualnih poremećaja kao što su bolovi, nepravilan ciklus i hormonalne promene. Smatra se da tamjan ima umirujući efekat na reproduktivni sistem.

Depresija i anksioznost: Neki izveštaji sugerišu da indijski tamjan može imati pozitivan uticaj na raspoloženje i smanjiti simptome depresije i anksioznosti. Miris tamjana se često koristi u aromaterapiji za smirivanje i opuštanje uma.

Imunološka podrška: Indijski tamjan može pomoći u jačanju imunog sistema. Neki istraživači sugerišu da njegovi aktivni sastojci imaju imunomodulatorno dejstvo, podstičući otpornost organizma na infekcije i bolesti.Važno je napomenuti da ove manje poznate koristi indijskog tamjana zahtevaju dalja istraživanja kako bi se potvrdila njihova efikasnost i bezbednost. Pre upotrebe tamjana u svrhu lečenja ili prevencije bilo koje bolesti, uvek se konsultujte sa stručnjakom


Zaključak

Ostaje da sačekamo veće studije pre nego što donesemo konačne zaključke, ali jedno je sigurno: određeni sastojci indijskog tamjana, poput bosvelinske kiselina, imaju antimikrobno, antiinflamatorno i antioksidativno dejstvo, što može imati blagotvoran efekat na smanjenje tegoba u organizmu i podršku opštem zdravlju.

INDIJSKI TAMJAN je registrovan kao dodatak ishrani kod Ministarstva zdravlja Republike Srbije po Uverenju broj 11712/2018.

Podeli