EKSKLUZIVNO U SRBIJI

HODAJ ZDRAVO!

HODAJ ZDRAVO!

Hodanje je najjednostavnija, najlakša i najbezbednija aktivnost. Kroz istoriju, hodanje je zapravo bio jedini način opstanka praistorijskog čoveka jer je zahvaljujući ovoj sposobnosti mogao da traga za hranom, da se skloni od prirodnih nepogoda I pobegne od opasnosti . Razvojem civilizacije, mobilnost čoveka se značajno smanjila, te ne treba da nas čudi zašto je sve veći procenat gojaznih ljudi, zašto su bolesti srca, krvnih sudova I respiratornog sistema u stalnom porastu, a deformiteti kičme I stopala problem koji  pogađa I najmlađu populaciju.

 ZAŠTO JE HODANJE VAŽNO?

Na našim tabanima nalaze se tzv. “refleksogene zone”, koje odgovaraju svim delovima tela, organima I žlezdama. Međusobna povezanost refleksogenih zona na stopalima I organima u telu bila je poznata I drevnim egipatskim lekarima koji su ove zone smatrali “ulaznim vratima ka misterijama tela”. Na zidnoj slici u grobnici faraonskog lekara Ankhamora (2.300pre n.e) vidi se kako lekar masira stopalo. Prevod hijeroglifa glasio je: “Nemoj me povrediti”. Lekar odgovori: “Učiniću nešto,zbog čega ćeš me pohvaliti”. Smatra se da u stopalu postoji oko sedam hiljada nervnih završetaka, raspoređenih u zone, čije stiskanje ili masiranje  promoviše ozdravljenje čitavog organizma I stimuliše rad unutrašnjih organa. Kada je počeo da nosi obuću, čovek je izgubio direktan kontakt sa prirodom koji je imao hodajući bos, jer je na taj način direktno delovao na refleksogene tačke. Refleksolozi smatraju da je to jedan od osnovnih razloga povećane učestalosti oboljenja stopala, zbog čega često savetuju nošenje obuće koja može stimulisati ove zone. Promene na stopalima ili bol koji se javlja nakon pritiska na određenu zonu, može ukazati u kakvom je energetskom stanju organ čija se prezentacija nalazi na stopalu. Idealan način da stimulišete refleksogene zone jeste nošenje magnetnih uložaka.

DA LI MAGNETNI ULOŠCI STVARNO FUNKCIONIŠU?

Prva ozbiljnija istraživanja vezana za primenu uložaka sa magnetima uradio je dr.C.J.Tacher još 1920 god. On je  osnovao Chicago,s Magnetic Company čiji je slogan bio:”Zdravlje bez upotrebe lekova”.  Magnete je ugrađivao u kape, odeću, čarape i uloške. U to vreme, kao pionir magnetne terapije, iako je bio ismevan od strane svojih kolega imao je brojne pacijente koji su bili spremni da probaju sve u cilju olakšanja tegoba. Već nakon nekoliko meseci, njegovi pacijenti koji su bolovali od polineuropatije i žalili se na gubitak osećaja u donjim ekstremitetima, poremećaj senzibiliteta, osećaj žarenja i utrnulosti prijavili su da su se simptomi značajno smanjili. Videvši da se broj zadovoljnih pacijenata iz dana u dan povećavao njegove kolege uprkos određenoj dozi skepticizma počeli su da prihvataju njegov “alternetivni “ vid lečenja te su objavili iskustva njegovih pacijenata u renomiranom medicinskom časopisu, videvši magnetnu terapiju kao novi vid pomoći obolelima od polineuropatije. S početkom II Svetskog rata, magnetna terapija je pala u zaborav zbog procvata farmacije i pojave antibiotika.

Ipak, klinička istraživanja pokazala su da statička magnetna polja (SMP) povećavaju protok krvi i mikrocirkulaciju posredovanjem vazodilatacije /širenje krvnih sudova/ preko azotnog oksida. Studije navode da izlaganje statičkom magnetnom polju izaziva homeostatske, normalizujuće efekte na tonus krvnih sudova, koji mogu imati blagotvorne efekte u situacijama kada je perfuzija tkiva ograničena, kao što je slučaj kod dijabetesa.

Dosadašnji izveštaji iz studija na životinjama i ljudima pružaju podršku za primenu kako pulsnih tako i statičkih magnetnih polja za rešavanje komplikacija dijabetesa, uključujući rane, hronični bol i neuropatiju. Ove dopunske metode lečenja su pre svega jednostavne, neinvazivne za pacijenta i bez neželjenih dejstava  a značajno mogu poboljšati kvalitet života ljudi obolelih od dijabetesa i njegovih komplikacija.

ŠTA SU POKAZALA KLINIČKA ISPITIVANJA?!

Jedna od randomizovanih, placebo-kontrolnih paralelni studija urađena u maju 2003 god /Weintraub MI, Wolfe G., i saradnici / imala je za cilj da utvrdi da li stalno nošenje multipolarnih, statičkih magnetnih (450G) uložaka za cipele može smanjiti neuropatski bol i pozitivno uticati na kvalitet života osoba sa simptomatskom dijabetičkom perifernom neuropatijom . Studija je urađena u 48 centara u 27 država i obuhvatila je 375 ispitanika sa dijabetičnom perifernom neuropatijom /stadijum II i III/ koji su tokom 4 meseca nosili uloške sa magnetima. Placebo grupa je nosila slične uloške samo bez magneta. Nakon toga ispitivana je nervna provodljivost i/ili kvantifikovana senzorna ispitivanja.

Rezultati: Bilo je statistički značajnog smanjenja tokom trećeg i četvrtog meseca u smislu osećaja pečenja (srednja promena za tretman magnetom, -12%; za lažnu, -3%; P<.05, ANCOVA), utrnulosti i peckanja (magnet, -10% lažno, +1%; P<.05, ANCOVA) i bola u stopalima izazvanih vežbanjem (magnet, -12%; lažno, -4%; P<.05, ANCOVA). Za podgrupu pacijenata sa početnim jakim bolom, statistički značajna smanjenja su se desila od početne vrednosti do četvrtog meseca u smislu ukočenosti i peckanja (magnet, -32%; lažno, -14%; P<.01, ANOVA) i bolova u stopalima (magnet, -41%, lažno, -21%, P<.01, ANOVA).

Zaključak je bio da  statička magnetna polja zavisno od jačine, mogu prodreti do 20 mm kroz kožu /magnet jačine 450 G/  i pretpostavka je da ciljaju ektopične nociceptore u epidermisu i dermisu. Analgetske prednosti su postignute tokom vremena.

KOJI SU BENEFITI MAGNETNIH ULOŽAKA?

-POBOLJŠAVAJU PERIFERNU CIRKULACIJU

-POSPEŠUJU LIMFNU DRENAŽU

- SMANJUJU OTOKE I BOLOVE U NOGAMA

-STIMULIŠU REFLEKSOGENE ZONE

-UMANJUJU GRČEVE U NOGAMA

-POMAŽU KOD PETNOG TRNA

-OLAKŠAVAJU HODANJE KOD PROBLEMA SA KOŠTANO-ZGLOBNIM SISTEMOM

-UBLAŽAVAJU SIMPTOME KOD PERIFERNE POLINEUROPATIJE

Magnetni ulošci mogu se kombinovati sa bandažerima za kolena, magnetnim nanogvicama, magnetnim pojasevima i drugim magnetnim proizvodima.

Podeli