Hidrogenizovana voda ima mnoge potencijalne benefite po zdravlje čoveka.

Postoje studije koje su pokazale da hidrogenizovana voda može da deluje kao antioksidant, da smanjuje upale u organizmu, da poboljšava funkciju ćelija i na taj način poboljšava opšte zdravlje, utiče na prevenciju bolesti i preranog starenja.

Oksidativni stres je neravnoteža između stvaranja slobodnih radikala i antioksidativnih mehanizama u organizmu. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu da oštete tkiva u organizmu. Antioksidativni mehanizmi u organizmu uključuju enzime i molekule koji neutralizuju slobodne radikale i sprečavaju oksidativni stres.

Uzroci oksidativnog stresa mogu biti različiti, od UV zračenja, zagađenja okoline, pušenja, preko loše ishrane, do fizičke neaktivnosti i stresa. Oksidativni stres može da dovede do brojnih bolesti i poremećaja, uključujući srčane bolesti, dijabetes, neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove bolesti, rak, i drugo.

Antioksidativni efekti hidrogenizovane vode su dokazani i u naučnim studijama.

Prevencija oksidativnog stresa

Prevencija oksidativnog stresa uključuje zdravu ishranu, smanjenje izloženosti štetnim elementima u okolini, redovnu fizičku aktivnost i kontrolu nivoa stresa. Takođe je važno osigurati dovoljno antioksidansa u ishrani, kao što su vitamin C i E, beta-karoten i drugi fitonutrijenti koji se nalaze u voću, povrću i drugim namirnicama.

Hidrogenizovana voda je jedan od najzdravijih načina za unos antioksidanata.

Hidrogenizovana voda je zapravo vodonikom dodatno obogaćena voda (proces hidrogenizacije), čime se molekuli vode pretvaraju u manje molekule vode koji su sposobni da lako i brzo prodru u organizam, praktično do svake ćelije tela probijajući ćelijsku membranu. Dejstvo hidrogenizovane vode na smanjenje nivoa oksidativnog stresa se odvija na nekoliko načina.

Hidrogenizovana voda neutrališe slobodne radikale

Jedan od glavnih mehanizama delovanja je putem neutralizacije slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu da oštete tkiva u telu, a hidrogenizovana voda ima svojstvo da može uspešno da ih eliminiše iz ćelija. Pored toga, hidrogenizovana voda može da ima uticaj na regulisanje enzima koji su uključeni u stvaranje oksidativnog stresa. Na primer, unos hidrogenizovane vode može da poveća aktivnost antioksidativnih enzima koji takođe pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala.

Hidrogenizovana voda ima uticaja i na smanjenje upala u telu, što takođe može smanjiti oksidativni stres.

hidrogenizovana-voda

Pored pomenutih benefita, konzumiranje hidrogenizovane vode ima i druga dejstva:

  • poboljšava kvalitet kose, kože i noktiju
  • ubrzava metabolizam i poboljšava varenje
  • poboljšava cirkulaciju
  • poboljšava fokus i koncentraciju
  • skraćuje period oporavka posle sportskih aktivnosti


Stručnjaci preporučuju konzumiranje vode koja je obogaćena vodonikom neposredno po završetku procesa hidrogenizacije kako bi se na najbolji način iskoristile sve njene prednosti. Danas je to omogućeno upotrebom uređaja za hidrogenizaciju vode, u vidu boca i bokala za hidrogenizaciju, uz pomoć kojih se na brz i jednostavan način dolazi do zdrave vode.

Na našem tržištu, već nekoliko godina, poverenje hiljada zadovoljnih potrošača uživaju uređaji za hidrogenizaciju vode Ambilife.