Sadržaj:


Uticaj aminokiselina na organizam

Lista esencijalnih aminokiselina

Zašto je bolje koristiti kombinaciju aminokiselina?

Telu je potrebno 20 različitih aminokiselina da bi održalo optimalno zdravlje i da bi normalno funkcionisalo. Ljudi moraju da unose devet aminokiselina, koje se nazivaju esencijalne aminokiseline i to da ih unose putem hrane.

Mnoge naučne studije takođe pokazuju da je suplementacija esencijalnim aminokiselinama (EAA) odličan način da našem organizmu omogućimo one gradivne elemente koji su mu neophodni za zdravo funkcionisanje.

Zato je neophodno da u organizam unosimo hranu koja je bogata aminokiselinama kao što je npr:

 • meso,
 • jaja,
 • tofu sir,
 • soja,
 • heljda,
 • kinoa
 • i mlečni proizvodi.


Aminokiseline su jedinjenja koja se kombinuju da bi stvorili proteini. Kada osoba jede hranu koja sadrži proteine, njihov probavni sistem razlaže protein na aminokiseline. Telo zatim kombinuje aminokiseline na razne načine da bi obavljalo različite telesne funkcije.

BCAA EAA aminokiseline

Proteini su osnovni strukturni i funkcionalni elementi u svakoj ćeliji tela i uključeni su u širok spektar metaboličkih interakcija. Sve ćelije i tkiva sadrže proteine, stoga su proteini neophodni za rast i regeneraciju ali i održavanje dobrog zdravlja. Proteini obezbeđuju telu otprilike 10 do 15% energije i to je drugo po veličini jedinjenje u telu, posle vode. Veliki procenat prisutan je u mišićima (u proseku 43%), u koži (15%) i krvi (16%).

Zdravo telo može da proizvede ostalih 11 aminokiselina, tako da one obično ne moraju da se unose u telo ishranom.


UTICAJ AMINOKISELINA NA ORGANIZAM

Aminokiseline imaju bitan uticaj na sledeće funkcije u telu:

 • grade mišiće,
 • izazivaju hemijske reakcije u telu,
 • prenose hranljive sastojke,
 • sprečavaju bolesti
 • i vrše druge funkcije.


Nedostatak aminokiselina može izazvati

 • smanjenim imunitetom,
 • digestivnim problemima,
 • depresijom,
 • smanjenjem plodnosti,
 • smanjenjem mentalnih sposobnosti,
 • usporenim rastom kod dece
 • i mnogim drugim zdravstvenim problemima.


Svaka od esencijalnih aminokiselina igra različitu ulogu u telu, a simptomi nedostatka se u skladu s tim razlikuju.

aminokiseline suplement

LISTA ESENCIJALNIH AMINOKISELINALEUCIN


Za razliku od drugih aminokiselina koje se metabolišu u jetri,ova aminokiselina metaboliše se u mišićima. Posebno se preporučuje sportistima jer smanjuje oštećenje mišića tokom treninga i začajno poboljšava sportske performanse.


VALIN


Za ovu aminokiselinu možemo slobodno reći da može poslužiti kao dodatni izvor energije jer “čuva”glukozu.

Sprečava gubitak mišićne mase (npr.kod dijabeta i kod starih osoba), pomaže u regeneraciji jetre i utiče na rast i obnavljanje tkiva. Zbog sposobnosti regeneracije jetre preporučuje se osobama koji se leče od bolesti zavisnosti kod kojih je došlo do oštećenja jetre (narkomanija, alkoholizam).


LIZIN


Ova aminokiselina učestvuje u ugradnji kalcijuma u kosti, a istovremeno u stvaranju kolagena i drugih vlakanastih proteina neophodnih za obnavljanje tkiva.

Posebno je važna za rast i razvoj skeleta kod dece. Starije osobe i muškarci imaju veće potrebe za lizinom jer je aminokiselina neophodna za stvaranje antitela, hormona ali i brojnih enzima.


FENILALANIN


Prekursor je epinefrina, dopamina i tirozina i utiče na brojne hemijske procese u mozgu.

Preporučuje se kod depresije, neuroloških problema i hroničnih bolova.

Kada su u pitanju hronični bolovi za razliku od klasičnih analgetika dejstvo ne nastupa odmah već pposle nekoliko dana a kod ozbiljnijih stanja tek posle nekoliko nedelja ali su i efekti ove aminokiseline dugotrajniji. Za osobe koje imaju problem sa apetitom ili se bore sa anoreksijom može biti od velike pomoći jer pojačava apetit.

U kombinaciji sa drugim suplementima poput kurkume i tamjana može ublažiti bolove kod reumatskog artritisa i osteoartritisa.


KONTRAINDIKACIJA; FENILKETONURIJA – (urođeni nedostatak enzima, usled koga ova aminokiselina ne može da se razgradi, nagomilava se u mozgu i dovodi dooštećenja mozga, smanjenja tirozina zbog čega se smanjeno sintetiše i melanin pa su ova deca veoma bleda a mokraća ima jak i specifičan miris.)


TREONIN


Kontroliše sakupljanje masti u jetri. Neophodan je za stvaranje glicina i serina koje su važne za stvaranje kolagena, mišićnog tkiva i elastina. Neka istraživanja pokazala su da se primenom treonina mogu ublažiti simptomi multiple skleroze i amiotrofične lateralne skleroze posebno u pogledu spastičnosti mišića.Nedostatak treonina može biti povezan sa masnom jetrom i poremećajem lipida.


METIONIN

Metionin je važan za sportiste, jer je neophodan za sintezu kreatina, koji učestvuje u stvaranju energije i mišićne mase.

Pored toga, metionin podiže nivo glutationa, veoma jakog antioksidanta koji se troši tokom intenzivnih fizičkih aktivnosti a važan je za regeneraciju jetre.

Možda i najznačajnije dejstvo metionina je jer kontroliše homocistein – aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove i odgovorna je za kardiovaskularne bolesti, demenciju i Alchajmerovu bolest.


TRIPTOFAN


Mnogi će reći da je ova aminokiselina najpotrebnija u današnje vreme, jer poboljšava adaptaciju organizma na stres, poboljšava raspoloženje, mentalnu i fizičku vitalnost.

Serotonin i melatonin (koji se luči tokom noći kada su oči zatvorene), spadaju u važne neurotransmitere (prenosnici informacija između nervnih ćelija) koji igraju ključnu ulogu u:

 • normalizaciji sna,
 • raspoloženju,
 • kontroli bola, crevnoj peristaltic
 • i i mnogim drugim funkcijama organizma.

Povećan nivo serotonina smanjuje potrebu za ugljenim hidratima pa je triptofan između ostalog odličan i u borbi protiv gojaznosti.


ZAŠTO JE BOLJE KORISTITI KOMBINACIJU AMINOKISELINA?


Ako je jedan određeni tip esencijalnih aminokiselina zastupljen u niskoj koncentraciji ostale amnokiseline postaju takođe neupotrebljive jer ćelija formira ili celi protein ili ga ne formira uopšte!

Esencijalne aminokiseline kao suplement se preporučuju sportistima, osobama koje žele da sačuvaju mladost, vitalnost i zdrav mišićno-skeletni sistem.esencijalne aminokiseline lista Sanovita

Autor teksta:
dr. Ivana Kovačević