Na osnovu dostupnih naučnih dokaza da UV svetlost može da uništi različite viruse, verovatno je tačno da UV svetlost može da ubije SARS-CoV-2.

Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine izjavile su da ultraljubičasto svetlo verovatno može da ubije koronavirus.

„Pokazano je da UV svetlost uništava druge koronaviruse, pa će verovatno delovati na novi koronavirus“, navodi se na ovim web lokacijama. Ovo se odnosi i na smrtonosni bliskoistočni respiratorni sindrom koronavirus, poznat i kao MERS-CoV i teški akutni koronavirus povezan sa respiratornim sindromom ili SARS."


Ali postoji jedno VAŽNO upozorenje:

„UV svetlost oštećuje ljudsku kožu, pa bi je trebalo koristiti samo na predmetima ili površinama“


To znači da ne smete koristiti UV svetlo kao sredstvo za dezinfekciju ruku ili tela.


Držite se pranja ruku vodom i sapunom (poštujući odgovarajuće smernice za pranje ruku) ili upotrebom sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola kada sapun i voda nisu dostupni.

uvc rucna ambilife lampa za sterilizaciju

Takođe još jedna dobra opcija za pranje ruku jesu i sapuni na bazi čestica srebra poput koji ne oštećue i ne sasušuje kožu, potpuno je prirodan i mogu ga koristiti i deca, ne samo za pranje ruku već i celog tela.

UVC svetlost i koža


SZO ističe na svojoj web stranici o uništavanju mitova o koronavirusu da ljudi ne bi trebalo da koriste UV lampe za dezinfekciju ruku ili drugih područja kože, jer UV zračenje „može da izazove iritaciju kože i ošteti oči ukoliko se UV svetlost uperi ka njima“.

„Nijedan UV uređaj ne sme biti zamena za pranje ruku, nošenje maski i distanciranje. Drugo ovi uređaji mogu biti u različitim oblicima, veličinama i različite jačine, pa prema tome njihova antimikrobna sposobnost može biti promenljiva. Posledice upotrebe UV-C svetlosti na vašem telu mogu da uključuju ozbiljne opekotine nalik opekotinama od sunca i oštećenje mrežnjače."

navodi dr Tiler Hollmig, direktor dermatološke hirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Teksas Dell u Austinu.


Da li je antimikrobna efikasnost UV lampi potvrđena...


Međunarodno udruženje za istraživanje ultraljubičastih zračenja slaže se sa Centrom za kontrolu bolesti, izveštavajući da je inaktivacija virusa UV svetlošću „demonstrirana u kontrolisanim uslovima u laboratoriji“ i da: „Efikasnost UV svetlosti u praksi, zavisi od faktora kao što su vreme izlaganja i sposobnosti UV svetlosti da dospe do virusa u vodi, vazduhu, naborima i pukotinama materijala i površina. "

U kojim situacijama se preporučuje upotreba UV lampi...

Dakle, UV lampe ne samo da su veoma efikasne u borbi protiv mikroorganizama već su i velika ušteda tokom različitih pandemija, odnosno pogotovo sad u doba korone. Razni dezificijensi poput preparata na bazi hlora, alkohola i drugih hemikalija mogu delovati veoma nadražajno na respiratorni sistem što je veliki problem ne samo za osobu koja čisti već i za okolinu.

Danas se na tržištu mogu naći male ručne UV led lampe za sterilizaciju predmeta koje su namenjene za dezinfekciju površina sa kojima dolazimo u kontakt i predmeta koji su u svakodnevnoj upotrebi.

uvc lampa rucna za sterilizaciju zastita ociju
Neke od njih mogu imati senzore i isključuju se momentalno čim ih okrenete ka sebi kako bi se izbeglo oštećenje očiju i tkiva....

Veoma su jednostavne za upotrebu i pogodne kako za profesionalnu upotrebu tako i u domaćinstvu. Brzo i efikasno uklanjaju patogene sa površina i predmeta te se posebno preporučuju u privatnim ordinacijama, domovima za stara lica i drugim obektima gde više osoba dolazi u dodir sa istim predmetima.

Zbog brzog širenja pandemije i činjenice da su srednje teški i lakši slučajevi najčešće u samoizolaciji u svom stanu (a zbog male kvadrature često se dešava da se član porodice u potpunosti ne može izolovati od ukućana) UV lampe mogu biti idealno rešenje.

  • Male UV led lampe su tokom pandemije najjeftinija a najefikasnija sredstva za dezinfekciju predmeta i površina sa kojima svakodnevno dolazimo u kontakt.
  • Idite u korak sa novim tehnologijama priuštite sebi najbolje a najjednostavnije rešenje za borbu protiv mikroba – UV led lampe za dezinfekciju!