Da li ste za kafu?
Reč kafa dolazi nam od arapske reči kahva što je skraćenica od reči qahhwat al-bun - vino od zrna.
Niko ne zna tačno kad je otkrivena kafa, mada postoje razne legende i mitovi o kafi.
Legende o nastanku kafe
Jedna legenda kaže da je pastir koji je čuvao koze, primetio da kad jedu boobice sa određenog grma, postaju aktivne i živahne, te da ne spavaju noću.
Druga legenda iz 13. veka kaže da je jedan čovek prognan u pustinjsku pećinu i da je oktrio bobice kafe dok je tražio nešto za jelo kako bi preživeo. Pokušao je da ih jede žive, ali bile su gorke. Kad ih je ispekao, postale su tvrde, da bi ih omekšao skuvao ih je i otkrio smeđu, aromatičnu tečnost koju je popio i izdržao danima, pun energije i ne toliko gladan.
Ono što znamo sa sigurnošću je da su prvi ljudi koji su otkrili dejsvto kafe bili prirpadnici plemena Oromo, koji su živeli na prostoru Etiopije, severne Kenije i delovima Somalije. Sufijski manastiri iz Jemena (Južna Arabija) imaju dokaze o poznavanju drveta kafe i spravljanju napitka od njegovih bobica. Kafa se dalje širila iz Moke (Jemenski lučki grad) do Egipta, severne Afrike, dalje na Bliski istok, Persiju, Tursku. Otprilike u 16. veku kafa stiže u Italiju i ostatak Evrope.
Na stablima biljke kafa rastu semenke koje se beru i to su zelena zrna kafe, koja se prže/peku da bi bila upotrebljiva. Tako pržena cela zrna kafe se melju pomoću različitih uređaja i postaju mlevena kafa različite granulacije.
Kako piti kafu na pravi način i zašto je mlevena kafa najbolja?
Ispijanje kafe je ritual. Ili volite da pijete kafu ili je ne pijete uopšte. Kafa je specifična vrsta uživanja za one koji je konzumiraju i svaki kafopija ima svoju omiljenu vrstu kafe, način na koji je priprema i ispija. Danas postoji toliko načina spravljanja, različitih vrsta kafa.
Ako zaista uživate u ispijanju kafe i ne pijete je tek tako, radi reda, onda je mlevenje kafe najbolja stvar za vas.
Kada ujutru popijete svoju prvu šolju kafe, od sveže mlevenih aromatičnih zrna, zavodljivi miris i odličan ukus, nateraće vas da popijete još koju šolju.
Zašto je bitno da kafa bude sveže samlevena?
Kada se zrno pečene kafe melje(bilo da je za domaću, espreso ili filter kafu) površina zrna se smanjuje, pa sama aroma kafe brže ispari.
Sveže mlevena zrna duže zadržavaju ukus i samu kafu čine dosta ukusnijom. Industrijsko pakovanje i masovno mlevenje kafe za komercijalne potrebe takođe umanjuju ukus kafe. Čim pečeno zrno bude izloženo drugim elementima, kao što su vazduh i vlaga ono gubi na svom kvalitetu.
- Od momenta pečenja zrna, preko pakovanja, transporta i kupovine, pa do momenta spravjanja kafe, kvalitet kafe se drastično smanjio.
- Cela pečena zrna kafe nisu obrađena istim mašinama, kao što je mlevena kafa.
- Razlika između celog pečenog zrna i mlevene kafe je proces oksidacije-nakon izlaganja kiseoniku dolazi do raspada određenih organskih molekula i do smanjenja ukusa i svežine.
Najbitniji razlog mlevenja kafe neposredno pre njenog spravljanja je upravo izvlačenje svih aroma i ukusa na najbolji mogući način kako biste dobili savršenu šoljicu kafe!
Onaj specifični ukus koji kafa ima dolazi nam od ulja kafe koja su prisutna u zrnu.
Kako obezbediti da vaša kafa ima najbolji mogući ukus?
Ova kafena ulja su rastvorljiva u vodi, a njihovu ekstrakciju podstiče proces kuvanja.
Pečena kafa u zrnu bolje čuva ova ulja mnego mlevena.
Za najbolji ukus i aromu kafe, kafu kuvate odmah nakon mlevenja, jer mlevena kafa zadržava svoje kvalitete samo 30 minuta nakon toga. Pečeno, celo zrno kafe, čuva se u dobro zatvorenim posudama na sobnoj temperaturi, ne izlaže se vlazi, svetlosti. Tako čuvano pečeno celo zrno kafe ostaje sveže oko 2 nedelje.
Ovo se takođe odnosi na miris i aromu kafe. Kada prvi put probate kafu koju ste pre toga samleli, osetićete jači i miris i ukus, pa se nikad više nećete vratiti kupovini mlevene kafe. Esencija i količina kafe se čuva kad je meljete kod kuće i izbegavate mogućnost da proizvođač meša kafu sa nekim drugim mlevenim proizvodom, najčešće sa mlevenim leblebijama, kako bi se dobilo na količini.
Kafa ima veliku sklonost ka tome da upija miris i ukus svega što se nalazi oko nje, naročito ako je mlevena. Kupovinom celog pečenog zrna smanjujte rizik od kontaminacije drugim aromama i ukusima.
Mlevenjem kafe neposredno pred njeno spravljanje, čuvate i njena antioksidativna svojstva.
Glavni sastojak kafe je kofein, a on fuknkcioniše tako što blokira adenozinske receptore i oslobađa neurotransmitere -norepinefrin i dopamin koji smanjuju osećaj umora.
Kofein deluje kao stimulans i pomaže vam da ostanete budniji i koncentrisaniji. Pored kofeina kafa ima dosta antioksidanata, koji se bore protiv slobodnih radikala. Kafa smanjuje rizik od oboljevanja od dijabetesa tipa 2 i srčanih problema.
U vašu kafu možete dodati:
- cimet,
- kurkumu
- ili đumbir, naravno ako volite takvu kombinaciju ukusa.
Zašto je mlevenje kafe bitno za savršenu kafu?
- Za grubo mlevenu kafu možete da koristite prekolatore, vakumske posude, posude sa klipom ili francuske prese za kafu.
- Filter aparati i espreso aparati koriste srednje i fino mlevenu kafu.
- Za ugođaj prave turske (najsitnije i najfinije mlevene kafe) koristite džezvu!
Za primere različito mlevenih kafa pogledajte sledeću sliku: