EKSKLUZIVNO U SRBIJI

7 najpopularnijih primena lavlje grive

7 najpopularnijih primena lavlje grive

Poslednjih godina gljiva po imenu lavlja griva je postala jako popularna, prvo u Americi, a potom je zahvatila i ostatak sveta, i sve zbog silnih zdravstvenih benefita koje nosi sa sobom. Stoga ćemo se u narednim redovima obraditi 7 najpopularnijih primena lavlje grive i njenog ekstrakta i otkriti kako možete iskoristiti moć ovog čudesnog biljnog sastojka.

Najpre, šta je lavlja griva?

Lavlja griva iliti, stručno rečeno, hericium erinaceus, jestiva je pečurka, koja se već vekovima unazad koristi u istočnoj Aziji i to prvestveno u medicinske svrhe. Poznata po svojim bioaktivnim svojstvima, ova lekovita gljiva je zavredala svoj nadimak po tome što, dok raste, zaista nalikuje na lavlju grivu. U narodu znana i kao jež pečurka, pozitivno deluje na ljudski organizam, posebno mozak, srce i creva i još štošta.

Oruđe u borbi protiv demencije

Kako starimo, tako naše moždane funkcije slabe i postaju “ranjive” na neurodegenerativne bolesti, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolesti. Upravo tu na scenu stupa lavlja griva. Studije su zaključile da ova gljiva u sebi sadrži jedinstvenu kombinaciju bioaktivnih jedinjenja, poput hericenona i erinacina, koje su se pokazale kao stimulans za razvoja novih nervnih ćelija, kao i “čuvar” od demencije.

Da srce kuca zdravijim ritmom

Održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema je od suštinske važnosti za opšte blagostanje. Istraživanja sugerišu da ekstrakt lavlje grive može pomoći u snižavanju nivoa holesterola i smanjenju inflamacije, što u konačnici redukuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Istovremeno, hipoglikemijska svojstva ove pečurke trebalo bi da regulišu nivo šećera u krvi, pa to potencijalno čini lavlju grivu suplementom idealnim za osobe sa dijabetesom.

Podignite imuni bedem

Suvišno je reći šta sve imuni sistem radi i od kakvih nas “zla” brani. Naučna ispitivanja su otkrila da lavlja griva poseduje svojstva koja mogu dati i te kakav doprinos u jačanju imunog sistema kroz povećanje aktivnosti imunih ćelije, koje dalje podstiču proizvodnju korisnih citokina i daju odričan odgovor infekcijama. Dakle, uzimanjem lavlje grive možete ozidati svojevrsni bedem oko svog organizma.

Može biti saborac protiv raka

Neka istraživanju kazuju da lavlja griva ima sposobnost da se bori protiv raka. Bioaktivna jedinjenja koja se nalaze u ekstraktu ove gljive mogu da budu posebno efekitvna protiv raka debelog creva, jetre i leukemije. Iako je potrebno da se sprovedu dodatna ispitivanja kako bi se u potpunosti razumeli mehanizmi antikancerskih efekata, ekstrakt lavlje grive pokazuje veliki potencijal kao prirodni dodatak konvencionalnim metodama lečenja i usporavanju razvijanja ćelija raka.

Prevencija od čira na želucu

Jedan od glavnih razloga nastajanja čira na želucu jeste razmnožavanje tzv. heliko bakterija, koja se razvijaju u digestivnom traktu i predstavljaju najveći neprijatelj želuca. Da ne bi došlo do toga, ekstrakt lavlje grive može da pripomogne, tako što sa svojim probiotskim svojstvima podstiče rast zdrave crevne flore, te poboljšava varenje, apsorpciju hranjivih materija i uravnotežava mikrobiom. U isti mah, studije sugerišu da ova gljiva učinkovito smanjuje inflamacije i sprečiva oštećenja tkiva u drugim delovima creva, što dalje može da tretira zapaljenske bolesti creva, poput ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti.

Ublažite depresiju i anksioznost

Stolećima unazad lavlja griva se koristila u tradicionalnoj medicini radi ublaživanja simptoma anksioznosti i depresije. Nedavna istraživanja podržavaju te tvrdnje, zaključivši da ova ekstrakt ove gljive utiče na otpuštanje supstanci koje poboljšavaju raspoloženje, poput seratonina i dopamina. Uključivanjem lavlje grive u svakodnevnu ishranu pruža se emocionalno blagostanje, koje, čini se, da nam nikad nije bilo ovako preko potrebno.

Kako se koristi lavlja griva?

Pored toga što može da se sprema sveža, lavlja griva se može naći u vidu tableta i kapsula, te praška i tinkture, što dobro dođe onima koji nisu ljubitelji pečuraka u ishrani. Ipak, ekstrakt lavlje grive najbolji način konzumiranja ove lekovite gljive, a u skladu sa uputstvom na samom pakovanju suplementa.

U drugi mah, nuspojave usled redovnog uzimanja lavlje grive nisu zabeležene, ali svakako je topla preporuka da osobe alergične na gljive izbegnu konzumaciju iste zato što uvek može doći do nepredviđenih kontraindikacija.

U konačnici, ekstrakt lavlje grive je izuzetno koristan suplement, sa širokim spektrom primene. Bilo da se radi o zdravlju i preventivi bolesti srca, creva ili nečeg trećeg, ova čudesna biljka može vam doneti pregršt benefita. Stoga, upregnite moć lavlje grive i zaštitite zdravlje svog organizma prirodnim putem.

Podeli