EKSKLUZIVNO U SRBIJI

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBA KORISTITI LAVLJU GRIVU

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBA KORISTITI LAVLJU GRIVU

Lavlja griva (Hericium erinaceus) je pečurka neobičnog izgleda koja raste u belim formacijama nalik snežnoj kugli. Oslobađa spore iz kaskadnih bodlji koje se izdužuju kako pečurka sazreva. U divljini, lavlja griva se može naći širom Severne Amerike i Evroazije gde raste na starim stablima bukve i hrasta i na mrtvom drvetu, pomažući u recikliranju hranljivih materija u šumama. Ova gljiva je na crvenoj listi ugroženih vrsta u mnogim evropskim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, gde joj je dat najviši nivo zaštite  u prirodi po zakonu iz 1981 god. Zbog toga se ne preporučuje branje ovih gljiva u divljini.

Koje su glavne zdravstvene prednosti uzimanja lavlje grive?

  • Zdravlje mozga - uključujući pamćenje, fokus i učenje
  • Poboljšano raspoloženje i san
  • Regulacija glukoze u krvi
  • Podrška mikrobioma
  • Ublažavanje simptoma menopauze

Ove prednosti su dalje objašnjene u nastavku, zajedno sa relevantnim studijama.

Zdravlje nervnog sistema

Potencijalna korist lavlje grive o kojoj se najviše raspravlja je njen zaštitni/poboljšavajući efekat na mozak. Jedinjenja odgovorna za ove efekte su hericenoni (nalaze se u plodovima) i erinacini (nalaze se u micelijumu) koji su veoma mali i sposobni da prođu krvno-moždanu barijeru, zbog čega Lavlja griva poboljšava zdravlje mozga na više različitih načina:

  • Lavlja griva promoviše oslobađanje nervnog faktora rasta u mozgu (NGF) - stimuliše rast i popravku neurona
  • Lavlja griva zgušnjava izolacioni sloj mijelina koji okružuje veze između neurona
  • Povećava nivoe neurotrofičnog faktora mozga (BDNF)
  • Smanjuje upale u mozgu

Jedan od mogućih načina delovanja je pojačavajući efekat na faktor rasta nerava (Nerve grow factor -NGF). NGF igra važnu ulogu u razvoju i održavanju neurona u mozgu i perifernom nervnom sistemu. NGF takođe utiče na imuni sistem i hormonski sistem (1). Studija je otkrila da tretman ljudskih astrocitnih ćelija (vrsta moždanih ćelija) ekstraktom lavlje grive povećava količinu faktora rasta nerava na način koji zavisi od doze (2). Ekstrakt je takođe povećao rast neurita iz ovih ćelija in vitro (ćelije u epruvetama). Ista studija je zatim ispitivala efekat  ekstrakta lavlje grive kod živih miševa i otkrila povećane nivoe mRNA koja kodira NGF u hipokampusu (deo mozga važan za učenje i pamćenje).

 

 

Dodatak ishrani u vidu Lavlje grive takođe može poboljšati zdravlje mozga uticajem na mijelin. Mijelin je izolacioni sloj koji okružuje dugačke projekcije između neurona (aksona). Deblji mijelin dovodi do toga da se električni impulsi brže sprovode između neurona. Studije na mladim pacovima koji su uzimali ekstrakt micelijuma lavlje grive su pokazale da oni koji su uzimali ekstrakt ove gljive, imaju više ćelija koje proizvode mijelin u poređenju sa kontrolnom grupom. Istraživači su takođe otkrili više proteina mijelina na neuronskim vlaknima (3).

Takođe se pokazalo da lavlja griva promoviše proizvodnju neurotrofičnog faktora iz mozga (BDNF), čiji nedostatak može da igra ulogu u poremećajima raspoloženja i često je na znatno nižem nivou kod onih koji su pod hroničnim stresom (4). BDNF se takođe povećava dok vežbamo, što pokazuje da može doći do sinergičkog efekta  - vežbanja i istovremenog konzumiranja ekstrakta ovih gljiva.

Ekstrakt lavlje grive takođe pokazuje neuroprotektivni efekat zbog svog antioksidativnog dejstva na mozak. Ova studija iz 2014. pokazala je da su pacovi kojima je dat ekstrakt lavlje grive doživjeli 44% manje oštećenja tkiva tokom moždanog udara u poređenju sa onima koji nisu dobili nikakav dodatak (7). Efekat je nastao zbog smanjenja upalnog procesa i nižih nivoa reaktivnog azota.

Činjenica da ekstrakti lavlje grive poboljšavaju zdravlje mozga na više načina znači da se koristi za poboljšanje funkcionisanja mozga i za lečenje specifičnijih stanja. Jedna studija je sprovela dvostruko slepo (ni istraživači ni učesnici nisu znali ko je primao placebo a ko ekstrakt  Lavlje grive) između dve grupe koje su imale blago kognitivno oštećenje. Grupa koja je dobijala 1 g sušenog plodišta lavlje grive svakog dana pokazala je značajna poboljšanja na skali kognitivnih funkcija. Ova studija je zaključila da je lavlja griva efikasna u poboljšanju blagog kognitivnog oštećenja (5). Lavlja griva je prirodni lek sa obećavajućim potencijalom da pomogne u lečenju demencije. Preliminarna klinička ispitivanja korišćenja Lavlje grive za lečenje demencije pokazuju da je efikasna jer dovodi do poboljšanja u rezultatima merenja funkcionalne nezavisnosti i smanjena  progresije bolesti (6).

Raspoloženje i spavanje

Prijavljena su poboljšanja po pitanju anksioznosti i kvaliteta sna kada se koriste ekstrakti lavlje grive. Japanska studija koja je koristila patentirani ekstrakt lavlje grive otkrila je značajna poboljšanja kod studenata sa poremećajima spavanja. Ovo je mereno korišćenjem ankete, kao i otkrivanjem jedinjenja u njihovoj pljuvački (MHPG) koje se smatra tačnim indeksom za hronični stres i simptome depresije (8).

Regulacija glukoze u krvi

Još jedna potencijalna prednost suplementacije lavljom grivom je u njegovoj sposobnosti da pomogne u regulisanju nivoa glukoze u krvi. Kod dijabetičkih pacova kojima je davan ekstrakt plodonosnog tela lavlje grive, oni koji su uzimali ekstrakt imali su značajno niže povišene nivoe glukoze u krvi u poređenju sa kontrolnom grupom. Nivoi triglicerida i holesterola u serumu su takođe značajno smanjeni kod pacova hranjenih ekstraktom u poređenju sa kontrolom (9). Ovaj hipoglikemijski efekat se pripisuje polisaharidu koji se nalazi u plodu lavlje grive (10). Ekstrakt gljive lavlje grive pokazuje potencijal da pomogne u lečenju dijabetesa i održava konzistentniji nivo glukoze u krvi. Trebalo bi da potražite savet od zdravstvenog radnika ako trenutno uzimate lekove protiv dijabetesa i želite da uzimate Lavlju grivu jer oba deluju na snižavanju nivoa glukoze u krvi.

Mikrobiom

Zdrav mikrobiom creva koji funkcioniše je važan za mnoge aspekte zdravlja, od varenja, imuniteta i metaboličke funkcije do regulacije raspoloženja. Studija na miševima pokazala je da su oni kojima je dat ekstrakt lavlje grive pokazali značajno veće bogatstvo vrsta i raznovrsnost bakterijskih vrsta što je pokazatelj zdravlja mikrobioma (11). Ekstrakt lavlje grive poboljšava zdravlje creva povećanjem broja probiotika koji promovišu sintezu kratkolančanih masnih kiselina potrebnih kao gorivo za korisne crevne mikrobe.

Kako lavlja griva može pomoći kod ADHD-a?

Trenutno ne postoje direktne studije koje se bave Lavljom grivom i njenim uticajem na ADHD. Međutim, postoji nekoliko načina na koje Lavlja griva može biti dobra za one sa ADHD-om. Postoji mnogo ljudi koji uzimaju Lavlju grivu i kažu da pomaže kod simptoma ADHD-a.

Pečurke lavlje grive su odličan izvor L-triptofana koji je prekursor serotonina (13). Redovno konzumiranje ekstrakta lavlje grive učiniće telo sposobnijim za proizvodnju serotonina. Neravnoteža/deficit serotonina može igrati ulogu u ADHD-u (14). Utvrđeno je da direktno konzumiranje L-triptofana značajno ublažava simptome ADHD-a (15). Ekstrakt lavlje grive je odličan prirodni izvor L-triptofana. L-triptofan je egzogena aminokiselina, što znači da telo ne može da je proizvede i da mora doći iz ishrane.

Zbog visokog sadržaja antioksidanata u lavljoj grivi i jedinjenja koja mogu da pređu krvno-moždanu barijeru, ekstrakt lavlje grive ima antiinflamatorni efekat (15), posebno ciljajući na neuroinflamaciju (16) što rezultira neuroprotektivnim efektom (17). Visoka upala uzrokovana oksidativnim stresom može predisponirati ljude na ADHD (18), (19) i pogoršati simptome. Stoga, antiinflamatorni efekat lavlje grive može pomoći u smanjenju simptoma ADHD-a.

Dodatak Lavlje grive promoviše proizvodnju faktora rasta nerava (NGF) u mozgu (20). Oslobađanje faktora nervnog rasta podržava kognitivne funkcije, fokus i pamćenje jer NGF promoviše rast i opstanak nervnih ćelija. Povećani NGF zbog suplementacije lavljom grivom može pomoći kod simptoma ADHD-a.

Za razliku od trenutnih lekova koji se koriste u terapiji ADHD-a kao što je Adderall, Lavlja griva nije stimulans i tako ima manje dramatičan efekat na raspoloženje, ponašanje i nivoe energije. Lavlja griva je takođe potpuno prirodna i dokazi sugerišu da bi mogla biti bezbedno, korisno sredstvo u lečenju ADHD-a. 

Pre nego što započnete novi protokol suplementacije lavljom grivom, savetuje se da se konsultujete sa svojim lekarom opšte prakse.

Kako lavlja griva može pomoći kod menopauze?

Ekstrakt lavlje grive može biti efikasan u poboljšanju simptoma menopauze zbog svoje sposobnosti - poboljšava raspoloženje, san, ublažava anksioznost i depresivne poremećaje. Efekti na mozak se obično pripisuju hericenonima i erinacinima koji se nalaze u plodovima i micelijumu lavlje grive. Drugi kvaliteti lavlje grive, kao što su visoki nivoi antioksidanata, vitamina (npr. tiamina, riboflavina, niacina) i minerala (npr. mangan, cink i kalijum) mogu doprineti opštem zdravlju i na taj način poboljšati simptome menopauze. Pokazalo se da lavlja griva reguliše nivo glukoze u krvi (21) – ovo može biti od pomoći jer osetljivost na insulin ima tendenciju da se smanjuje sa menopauzom.

U studiji iz 2010. na 30 žena u menopauzi, Nagano et al. primetio je da je 4-nedeljna suplementacija sa 2 g/dan praškastih plodnih tela H. erinaceus izazvala značajno smanjenje simptoma depresije (21) koje su sami prijavili (podaci su zabeleženi korišćenjem skale depresije Centra za epidemiološke studije (CES-D) i Indefinite Indeks žalbi (ICI)). Druge studije su otkrile da su lavlja griva, kao i gljiva Reishi, korisne u lečenju depresivnog poremećaja (23).

Ova studija na životinjama otkrila je da ekstrakt lavlje grive može biti efikasan u lečenju depresije u menopauzi ciljanjem na estrogen receptor beta (24) (u mozgu). Za razliku od nekih farmakoloških lekova kao što je estradiol, Lion's Mane ne nosi rizik od kancerogeneze uzrokovane lekovima koji ciljaju na estrogenski receptor alfa.

 Iako nije direktno urađena za  menopauzu, ova studija (25) je otkrila da je uzimanje ekstrakta lavlje grive efikasno za poboljšanje raspoloženja i poremećaja spavanja koji su često uobičajeni tokom menopauze. U studiji od 77 dobrovoljaca, jedna grupa je svakodnevno tokom 8 nedelja konzumirala kapsule koje su sadržale 80% ekstrakta micelijuma i 20% ekstrakta plodnog tela. Otkrili su da je grupa ekstrakta lavlje grive pokazala značajno smanjenu depresiju i anksioznost, kao i poboljšanje poremećaja sna nakon 8 nedelja oralne primene. Autori studije su izmerili povećanje pro-BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) u grupi koja je uzimala lavlju grivu - BDNF je važan za zdravlje neurona.

LAVLJU GRIVU NEMAČKOG PROIZVOĐAČA HAWLIK MOĆETE PORUČITI OVDE!!!

Reference:

  1. L. Aloe, et al., Nerve growth factor: from early discoveries to the potential clinical use, Journal of Translational Medicine, 2012, 10, pp.213. https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1479-5876-10-239
  2. K. Mori, et al, Nerve Growth Factor-Inducing Activity of Hericium erinaceus in 1321N1 Huma Astrocytoma Cells, Biological and Pharmaceutical bulletin, 2008, 31, pp.1727-1732.https://www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/31/9/31_9_1727/_article/-char/ja/
  3. H.Huang,et al., Hericium erinaceus mycelium and its small bioactive compounds promote oligodendrocyte maturation with an increase in myelin basic protein, Nature Scientific Reports, 2021, 11,6551.https://www.nature.com/articles/s41598-021-85972-2
  4. L.I-Chen, et al., Neurohealth properties of Hericium erinaceus mycelia enriched with erinacines, Behavioural Neurology, 2018. https://www.hindawi.com/journals/bn/2018/5802634/
  5. K. Mori, et al., Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial, Phytotherapy research, 2008, 23,3, pp. 367-372. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2634
  6. H. Kawagishi, C. Zhuang, Compounds for dementia from Hericium erinaceus, Drugs of the Future, 2008, 33, pp149-153. https://www.semanticscholar.org/paper/Compounds-for-dementia-from-Hericium-erinaceum-Kawagishi-Zhuang/98c7bc506e370689bb86ef2e479e1f5eba679759
  7. L. Kam-Fai, et al., Protective effects of Hericium erinaceus mycelium and its isolated erinacine A against ischemia-injury-induced neuronal cell death via the inhibition of iNOS/p38 MAPK and nitrotyrosine, International Journal of Molecular Sciences, 2014, 27, 9, pp. 15073-89. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25167134/
  8. H. Okamura, et al., The effects of Hericium erinaceus (Amyloban 3399) on sleep quality and subjective well-being among female undergraduate students: A pilot study,  Personalized Medicine Universe, 2015, 4, pp.76-78.
  9. J.C Wang, Hypoglycemic effect of extract of Hericium erinaceus, Science of Food and Agriculture, 2004, 85, 4, pp.641-646.https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1928?casa_token=PbJKgCivB-0AAAAA:jaU7VlEUuEAtnOnM36unVyTA0z50LRu3vz4gXT06wGphiI3qLPgY8paFPSnRfl7EZFWr6KDb4_9tPFa9
  10. W. Cai, et al., Hypoglycemic benefit and potential mechanism of a polysaccharide from Hericium erinaceus in streptozotoxin-induced diabetic rats, Process Biochemistry, 2020,  88, 180-188. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359511319311183
  11. Y. Yang, et al., Value added immunoregulatory polysaccharides of Hericium erinaceus and their effect on the gut microbiota, Carbohydrate Polymers, 2021, 262. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861721000564
  12. Lai PL, Naidu M, Sabaratnam V, et al. Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. Int J Med Mushrooms. 2013, 15(6) pp.539–54.
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10044934/
  14. https://www.mdpi.com/2304-8158/11/10/148
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25684070/#:~:text=The%20onset%20of%20attention%2Ddeficit,may%20trigger%20symptoms%20of%20ADHD
  16. https://www.mdpi.com/2227-9059/10/10/2505#:~:text=Therefore%2C%20our%20idea%20is%20that,motor%20symptoms%20characteristic%20of%20PD
  17. https://www.mdpi.com/1420-3049/24/18/3317
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8533349/#:~:text=In%20fact%2C%20inflammation%20can%20negatively,of%20a%20dysregulated%20stress%20response
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7690797/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/
  21. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1928?casa_token=PbJKgCivB0AAAAA%3AjaU7VlEUuEAtnOnM36unVyTA0z50LRu3vz4gXT06wGphiI3qLPgY8paFPSnRfl7EZFWr6KDb4_9tPFa9
  22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/
  23. https://www.mdpi.com/2304-8158/11/10/1489
  24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36184501/
  25. https://scholar.google.com/scholar_lookup?journal=Evid.+Based+Complement.+Altern.+Med.&title=Hericium+erinaceus+improves+mood+and+sleep+disorders+in+patients+affected+by+overweight+or+obesity:+Could+circulating+pro-BDNF+and+BDNF+be+potential+biomarkers?&author=L.+Vigna&author=F.+Morelli&author=G.M.+Agnelli&author=F.+Napolitano&author=D.+Ratto&volume=2019&publication_year=2019&pages=7861297&doi=10.1155/2019/7861297&

 

Podeli