EKSKLUZIVNO U SRBIJI

4 ključna razloga zašto bi trebalo koristiti magnezijum hlorid sprej

4 ključna razloga zašto bi trebalo koristiti magnezijum hlorid sprej

U današnjem svetu u kojem je briga o zdravlju postala prioritet, sve više ljudi traži prirodne i efikasne načine da očuvaju svoje zdravlje. Jedan od tih načina je korišćenje magnezijum spreja kao dopunskog sredstva za održavanje optimalnih nivoa magnezijuma u telu, posebno da na određenim lokalnim delovima tela.

Magnezijum je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u više od 300 biohemijskih reakcija u organizmu, ali često nam nedostaje u ishrani ili ga nema u količini koja je potrebna našem telu. Ovaj mineral je važan za mnoge funkcije u organizmu. Magnezijum je neophodan za normalno funkcionisanje nervnog sistema, mišića, srca i kostiju. Takođe je uključen u procese metabolizma i sinteze proteina.

Interesantan podatak je da magnezijum prirodno ne postoji sam po sebi. Dok se magnezijum može naći širom planete, on ne postoji u prirodi nezavisno od drugih elemenata, kao što su ugljenik, kalcijum i kiseonik. Magnezijum u okeanu, na primer, postoji kao jedinjenje magnezijum hlorida, dok postoje naslage magnezijum karbonata u zemlji i magnezijum sulfata u blizini izvorišta reka. Tek 1755. godine magnezijum je prepoznat kao jedinstven element kao rezultat eksperimenata koje je sproveo hemičar i fizičar Džozef Blek.

Magnezijum hlorid je hemijsko jedinjenje koje se sastoji od magnezijuma i hlora. Hemijska formula magnezijum hlorida je MgCl2. To je beli ili bezbojni prah.

Magnezijum hlorid se može prirodno pojaviti kao mineral u obliku soli, ali se takođe proizvodi sintetički. U suplementima, magnezijum hlorid se najčešće koristi za lokalnu primenu na koži u obliku spreja ili losiona. Magnezijum hlorid u vidu spreja omogućava direktno apsorbovanje magnezijuma preko kože. Ova metoda apsorpcije se smatra izuzetno efikasnom jer se sprej jednostavno nanosi na kožu i lagano utrljava, pružajući trenutno olakšanje.

Korišćenje magnezijum hlorid spreja može imati nekoliko zdravstvenih prednosti. Evo nekih od njih:

Magnezijum kao rešenje za grčeve

Magnezijum igra važnu ulogu u funkcionisanju i kontrakciji mišića. Kada je reč o smanjenju mišićnih grčeva, postoji nekoliko mehanizama putem kojih magnezijum može pomoći:

Regulacija elektrolita: Magnezijum je elektrolit koji pomaže u regulaciji ravnoteže elektrolita u organizmu, posebno kalcijuma i kalijuma. Ovi elektroliti su ključni za normalno funkcionisanje mišića, uključujući opuštanje i kontrakciju. Niska koncentracija magnezijuma u organizmu može dovesti do neravnoteže elektrolita, što može doprineti mišićnim grčevima. Dodavanje magnezijuma putem spreja može pomoći u održavanju optimalne ravnoteže elektrolita.

Opuštanje mišića: Magnezijum ima sposobnost da opusti mišiće. Jedan od mehanizama je njegova interakcija sa ćelijskim receptorima za kalcijum. Magnezijum može delovati kao prirodni blokator kalcijumskih kanala, sprečavajući prekomernu koncentraciju kalcijuma u mišićnim ćelijama. Kada se nivo kalcijuma u ćelijama kontroliše, mišići se mogu opustiti, smanjujući grčeve.

Antiinflamatorno dejstvo: Magnezijum ima blago protivupalno dejstvo. Mišićni grčevi mogu biti povezani sa upalnim procesima u mišićima ili okolnom tkivu. Upotreba magnezijum hlorid spreja može pomoći u smanjenju inflamacije, što može ublažiti mišićne grčeve. Ovo je posebno korisno sportistima ili osobama koje imaju pojačanu fizičku aktivnost.

Važno je napomenuti da je svako telo jedinstveno i da individualni odgovor na magnezijum može varirati. Ako imate česte ili ozbiljne mišićne grčeve, uvek je preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i terapiju.

Benefiti za bolji san

Magnezijum ima nekoliko mehanizama delovanja koji mogu doprineti boljem snu:

Regulacija neurotransmitera: Magnezijum igra važnu ulogu u regulaciji neurotransmitera u mozgu, uključujući neurotransmitere koji su povezani sa spavanjem i relaksacijom. Na primer, magnezijum može pomoći u povećanju nivoa gama-aminobuternične kiseline (GABA), neurotransmitera koji ima umirujući efekat na nervni sistem.

Opuštanje mišića: Magnezijum je neophodan mineral za opuštanje mišića. Kada telo ima dovoljno magnezijuma, mišići se mogu opustiti, što može olakšati uspavljivanje i smanjiti nemirnost tokom noći.

Regulacija hormona: Magnezijum može uticati na regulaciju hormona koji su povezani sa ciklusom spavanja i budnosti. Na primer, magnezijum može pomoći u smanjenju nivoa kortizola, hormona stresa koji može ometati spavanje, dok istovremeno može povećati nivo melatonina, hormona koji je odgovoran za regulaciju ciklusa spavanja i budnosti.

Smanjenje anksioznosti: Nedostatak magnezijuma može biti povezan sa povećanom anksioznošću i stresom, koji mogu ometati san. Magnezijum može imati umirujući efekat na nervni sistem i pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti, što može dovesti do boljeg sna.

Naravno, postoji niz drugih faktora koji mogu uticati na san, kao što su okruženje, rutina pre spavanja, konzumiranje kafe ili alkohola i slično.

Može uklanjati i eliminisati masnice

Magnezijum hlorid sprej može pomoći u ublažavanju oteklina i modrica. Magnezijum ima protivupalna svojstva koja doprinose smanjenju otoka i iritacija na koži.

Kada se nanese na područje modrice, magnezijum sprej deluje kao blagi analgetik, opuštajući mišiće i pomažući u smanjenju bola. Takođe se veruje da magnezijum pomaže u poboljšanju cirkulacije, što može ubrzati proces zarastanja i eliminisati modricu brže.

Međutim, efekti magnezijum spreja na masnice mogu varirati od osobe do osobe. Svaka masnica je jedinstvena, a faktori kao što su ozbiljnost povrede, individualna reakcija na magnezijum i prirodni proces zarastanja mogu uticati na rezultate.

Smanjuje tegobe kod fibromijalgije

Fibromijalgija je hronični poremećaj koji karakterišu difuzni bolovi u mišićima, umor, osetljivost na pritisak i probleme sa spavanjem. Magnezijum hlorid sprej se ponekad koristi kao jedan od tretmana za ublažavanje tegoba kod fibromijalgije.

To se postiže na tri načina: opuštanjem mišića, ublažavanjem upala i boljim snom.

Kod osoba sa fibromijalgijom često se javljaju mišićni grčevi i napetost. Magnezijum hlorid sprej može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju mišićnih grčeva, što može doprineti smanjenju bolova i nelagode.

Kada je reč o antiinflamatornom dejstvu fibromijalgija se često karakteriše upalnim procesima u mišićima i tkivima. Magnezijum hlorid sprej ima blago protivupalno dejstvo, koje može pomoći u smanjenju inflamacije i ublažavanju simptoma fibromijalgije.

Osobe sa fibromijalgijom često imaju probleme sa spavanjem i niskom kvalitetom sna. Magnezijum ima ulogu u regulaciji sna i opuštanju. Primena magnezijum hlorid spreja pre spavanja može pomoći u opuštanju tela i poboljšanju kvaliteta sna, što može imati pozitivan uticaj na simptome fibromijalgije.

Upotreba spreja

Pritiskom pumpice isprskajte željeno mesto i utrljajte laganim kružnim pokretima. Preporučuje se 12 pritisaka pumpice dnevno. Nakon 15 minuta tretirano mesto možete lagano isprati vodom. Može se koristiti i kao dodatak kupki za noge i telo.

Naravno, izbegavajte prskanje na oštećenu kožu, blizu očiju ili oko bilo kojih osetljivih područja. Ne postoji rizik od preterane upotrebe. Vaše telo reguliše koliko magnezijuma apsorbujete kroz kožu.

I to nije sve

Magnezijum može imati blagotvoran uticaj na nervni sistem. Korišćenje magnezijum hlorid spreja može pomoći u smanjenju simptoma stresa i anksioznosti, opuštanju tela i poboljšanju raspoloženja.

Inače, oko 60% magnezijuma u ljudskom telu nalazi se u kostima, 39% u mišićnom tkivu, a samo 1% je van ćelija. Lekari vezuju nedostatak magnezijuma sa nizom zdravstvenih komplikacija, tako je naša obaveza da ispunimo svoje dnevne preporučene nivoe magnezijuma. I naše telo će nam biti zahvalno.

Podeli