EKSKLUZIVNO U SRBIJI

10 razloga zašto je perga najmoćnija superhrana

10 razloga zašto je perga najmoćnija superhrana

Perga ili fermentisani pčelinji polen je zrnce polena koju pokupe mlade pčele kad sleću na cveće.

Onog momenta kad ga pčela pokupi i i unese u košnicu na zadnjim nožicama, taj polen je obogaćen pčelinjom pljuvačkom koja pokreće proces fermentacije. Kuglica polena stoji u košnici i fermentira u pergu otprilike 21 dan. Tada se naziva i  "pčelinji hleb".

Pčele je lageruju u saće i prekrivaju slojem meda. Pčele ga koriste za ishranu larvi i kao rezervu za ishranu mladih pčela. Zaliha pčelinjeg hleba-perge je izuzetno važna za onaj deo godine kad pčele ne mogu na pašu, ili kad je loša godina. Bez dovoljno zaliha, perge, remeti se uređen život košnice.

Perga kao superhrana je rešenje same majke prirode na pitanje kako da se pravilno odgajaju mlade jedinke jedne vrste.


Zašto pčele pretvaraju polen u pergu? Zato što na taj način stvaraju "superhranu" koja  obiluje proteinima i aminokiselinama. Perga ne sadrži samo jednu vrstu polena(samo jedna vrsta polena nema sve potrebne hranljive sastojke), već mnogo različitih vrsta polena koje zajedno fermentišu.

Ministarstvo zdravlja Nemačke pergu je priznalo kao lek, i dobrobiti perge su naučno i medicinski dokazane.

Više nema šta da čekamo, hajde da vidimo koji su to 10 razloga zašto je perga najmoćnija superhrana:

SUPERHRANA

Nutritivna vrednost perge je fantastična, jer u sebi sadrži preko 250 hranljivih supstanci-lipide, belančevine, ugljene hidrate, amino kiseline, masne kiseline, antioksidante, antibiotike minerale(kalijum, natrijum, cink, magnezijum, gvožđe, bakar, jod, mangan, fosfor, cink, selen) i vitamine(B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B10, B11, B12, vitami E, vitamin D, vitamin K, vitamin C).


Na sastav perge utiče i godišnje doba kada su pčele sakupljale polen. Studijama je dokazano da je sastav aminokiselina drugačiji od polena skupljenog u proleće od onog koje su pčele skupljale tokom leta.

ZDRAVLJE SRCA I KRVNIH SUDOVA

Bolesti srca su jako česta pojava današnjice. Visoki trigliceridi i holesterol su faktori rizika srčanih oboljenja.  Farmakolške studije dokazale su da perga smanjuje trigliceride i holesterol. Klinička istraživanja su potvrdile farmakolške studije. Perga deluje na visok krvni pritsak, koristi se posle infarkta, kod poremećaja cirkulacije, kod poremećaja moždane cirkulacije, kod začepljenih krvnih sudova.


ANTIUPALNO DEJSTVO

Koliko je antiflamatorno dejstvo perge jeako govori činjenica da je upoređuju sa  antiupalnim lekovima -analginom, naproksenom i indometacinom. Perga smiruje upalne procese i otoke.

ZDRAVA JETRA-DETOKSIKACIJA

Jetra je odgovorna za čišćenje organizma i čišćenje toksina iz krvi. Kada dođe do trovanja npr. organskim zagađivačima, dešava se teško oštećenje jetre. Perga snižava nivo toksičnih materija u krvi, a redovnim konzumiranjem sprečava toksičnost koja može da nastane. Perga pozitivno utiče na regeneraciju tkiva jetre.


ANTIOKSIDANS

Flavonoidi, karotenoidi, kvercetin, kempferol i gluatation su antioksidansi koje sadrži perga. Gluatation je glavni antioksidant i on omogućava  pravilnu funkciju svih ostalih antioksidanasa, tj. ima sposobnost da pojačava dejstvo ostalih antioksidansa. Posledice oksidativnog stresa su infekcije, hronične bolesti, dijabetes, kancer. Perga usporava propadanje i starenje ćelija.

SNAGA I ZDRAVLJE 

Konzumiranje perge popravlja krvnu sliku i produžava životni vek. Pošto ima visoku nutritivnu vrednost, organizmu nadoknađuje ono što mu manjka. Pergu daju deci  koja imaju manjak apetita, koja su neuhranjena i zaostaju u rastu i razvoju. Pergu bi trebalo da uzimaju svi oni koji se izlažu teškim fizičkim naporima, osobe u periodu oporavka od bolesti i nakon operacija. Perga ubrzava proces izlečenja kože i tkiva-zarastanje rana i opekotina.




DOBAR IMUNITET

Pčelinji polen umiruje alergijske reakcije, tako što štiti mastocite da ne oslobode histamine koji pokreću alergijsku reakciju. Perga ima antimikrobna i antibiotska svojstva i uspešno se ubija bakterije Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa i sa gljivicama Candida albicans.

Adaptogeno dejstvo perge utiče ne samo na dobar imunitet, već i na poboljšanje kongitivnih funkcija, bolje pamćenje  i koncentraciju.


PROSTATA MORA BITI ZDRAVA

Pčelinji polen ima pozitivan efekat kod benigne hiperplazije prostate. Efikasno otklanja bol i smanjuje upalu. Poboljšanje je nastalo i kod pacijenata u početnoj fazi raka prostate.

RASPOLOŽENJE GORE-DEPRESIJA DOLE

Ukoliko se konzumira uz antidepresive, za kratko vreme smanjuje se doza antidepresiva, jer dolazi do poboljšanja opšteg stanja organizma. Perga snabdeva ceo organizam onim što mu je neophodno za pravilno funkcionisanje, pobpljšava cirkulaciju u svim tkivima, jača nervni sistem i uspešno se bori protiv stresa. Perga je poželjna kod apatije, premora i smanjene životne energije.

Pčelinji polen se uspešno koristi kod lečenja alkoholizma zato što smanjuje  simptome (i njihovo trajanje) koji nastaju tokom apstinencije. Dugogodišnji alkoholizam dovodi do nedostataka mnogih bitnih materija u telu, a perga ih uspešno nadoknađuje.



LAKŠE KROZ MENOPAUZU

Rađena je studija na  određemoj grupi žena koje su ušle u menopauzu, i kod  71% žena koje su koristile pergu neprijatni simptomi poput talasa vrućine, promena raspoloženja i poremećaja sna su se znatno umanjili.

"Best of bee" je proizvod koji je spojio visokokvalitetan homoljski med, propolis, polen i pergu u kesicu koja se konzumira jednom dnevno. Proizvod je namenjen odraslima i deci starijoj od 12 meseci.



Podeli